• Novinky

          • Vianočná besiedka

            20. 12. 2011

            16. december bol pre žiakov 1. stupňa výnimočný. Na vyučovanie ich prišli navštíviť rodičia či starí rodičia, ktorí mali možnosť vidieť svoje ratolesti pri školskej práci  - na hodinách materinského  a  cudzieho jazyka. Žiaci boli veľmi usilovní, ukázali svoju šikovnosť, slušné správanie aj radosť z učenia. Po skončení  "otvorených hodín" pokračovala spoločná vianočná besiedka - odznelo veľa krásnych myšlienok, veršov, piesní, úprimných želaní. Všetkým návštevníkom ďakujeme za záujem o činnosť školy a želáme krásne, ničím nerušené vianočné sviatky.

          • Vianočné trhy

            20. 12. 2011

             Decembrové dni v 9.A triede boli poznačené prípravou na vianočné trhy. Tvorivé nápady žiakov aj ich triednej učiteľky Mgr. Eriky Miklášovej priniesli svoje ovocie.   11.12.2012 sme v Kultúrnom dome v Ľubeli mohli obdivovať mnohé zaujímavé výrobky žiakov a ich zručných mamičiek. Žiadny návštevník trhov neobišiel naprázdno, každý si niečo našiel. Maličkosť, ktorá spríjemní priestory našich bytov alebo urobí  radosť v podobe zaujímavého darčeka, či išpiráciu, ktorá pomôže zútulniť si svoje domovy. Príjemné bolo posedenie pri káve a chutných koláčoch. Bolo adventné nedeľné popoludnie, ľudia sa stretli, porozprávali...  Sme radi, že aj naši žiaci sa podieľajú na  vytváraní  novodobých  tradícií obce Ľubeľa.

             

             

          • Aladínova lampa

            11. 12. 2011

            Dňa 7.12.2011 zavítali k nám herci Divadla bez opony z Banskej Bystrice, ktorí nás voviedli do sveta orientálnych rozprávok. Predstavenie Aladínova lampa bolo určené deťom z našej materskej školy a žiakom 1. - 6. ročníka.  "Mikulášske" predstavenie sa deťom veľmi páčilo a všetkým navodilo  atmosféru blížiaceho sa času rozprávok - času  Vianoc.

          • Večer s rozprávkou

            11. 12. 2011

            1.12.2011 v podvečerných hodinách prišli žiaci 5.,6. a 7. ročníka do školy v očakávaní nevšedného, rozprávkového večera. Čítanie či počúvanie rozprávok v prítmí sviečok a petrolejovej lampy aj množstvo zaujímavých súťaží bolo krásnou ukážkou toho, ako zmysluplne sa dá využiť voľný čas. Pantomíma, obliekanie rozprávkového kráľa, triedenie fazule od cícera či overovanie vedomostí o ľudových rozprávkach dalo súťažiacim poriadne zabrať. Všetci si počínali skvele, najviac sa však darilo družstvám Krtko - 1. miesto, Sedem trpaslíkov - 2. miesto a Vlčice - 3. miesto. Výborný čajík, chutné koláčiky a keksíky, veselá nálada - aj to bol náš predvianočný večer s rozprávkou.

          • Pečenie perníčkov

            11. 12. 2011

            23. novembra 2011 sa zo školskej kuchynky šírila príjemná perníčková vôňa. Deti z ŠKD za pomoci pani vychovávateliek a mamičiek  - pani M. Strmenskej a  E. Matejovie piekli perníčky. Výsledkom obrovského pracovného nasadenia detí boli vydarené perníčky, ktoré chutili deťom, pani učiteľkám aj personálu školy a ostalo aj na vianočnú burzu. Poďakovanie za suroviny patrí rodičom, hlavne pani A. Madliakovej, P. Hricovej, S. Pittnerovej a MO Matice slovenskej v Ľubeli.

             

          • Týždeň boja proti drogám

            8. 12. 2011

            V rámci aktivít venovaných európskemu Týždňu boja proti drogám sme v dňoch 15. a 16.11.2011 uskutočnili športové popoludnia pre žiakov 1. - 9. ročníka s názvom "Zober loptu, nie drogu."  Skôr než sme sa presunuli do telocvične, šikovné dievčatá zo 6. a 9. ročníka  priblížili žiakom problematiku škodlivosti drog prostredníctvom  pripravených   prezentácií.  V športovej časti si v zaujímavých športových disciplínach medzi sebou merali sily triedne kolektívy. V telocvični vládla výborná nálada, žiaci podávali skvelé výkony. Nebolo porazených.  Víťazmi boli všetci, ktorí pochopili, že šport je jednou z možností, ako zmysluplne a užitočne tráviť voľný čas a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie.

          • Týždeň vedy a techniky

            9. 12. 2011

            Sprievodnou  akciou  v Týždni vedy a techniky na Slovensku bola aj putovná výstava na tému Slnečná sústava. V nadväznosti na výstavu sa uskutočnili pútavé prednášky s astronomickou tématikou. Dopoludnie zamerané na najnovšie objavy vo vesmíre  - v podaní lektorov hvezdárne - žiakom aj pedagógom prinieslo veľa nových zaujímavých poznatkov.  Akcia vyvrcholila  pozorovaním Slnka hvezdárskymi ďalekohľadmi na školskom dvore.  Krásne počasie umocnilo nevšedný  zážitok z pozorovania . Pracovníkom Kysuckej hvezdárne srdečne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie podobné podujatia.

          • 9. 12. 2011

            Dňa 10.11.2011 sa uskutočnilo  v priestoroch MONDI SCP a.s.  obvodové  kolo Technickej olympiády, v ktorom si veľmi úspešne počínali naši žiaci Zdenko Janičina a Peter Urbanovič z 9. ročníka,  ktorí  sa v kategórii A umiestnili  na 2. mieste.   K úspechu im  im srdečne blahoželáme.

          • 9. 12. 2011

            V rámci "Týždňa vedy a techniky na Slovensku v roku 2011" a pri príležitosti "Medzinárodného roka lesa a mokradí" sa na našej škole uskutočnil workshop spojený s prezentáciou s názvom "VZÁCNE A CHRÁNENÉ ŽIVOČÍCHY SLOVENSKA - LESNÉ A VODNÉ." Zúčastnili sa ho žiaci 1. - 4. ročníka. Tému odprezentovala RNDr. Alena Benová, pracovníčka Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Žiaci vyrobili krásne obrazy z prírodných materiálov, ktorými si spestrili prostredie svojich tried.

          • Záložka do knihy spojuje školy

            3. 11. 2011

            Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do česko - slovenského projektu Záložka do knihy spojuje školy.  Žiaci pod vedením p. učiteliek K. Kadárovej,  E. Miklášovej a H. Bubniakovej vytvorili veľmi krásne a zujímavé záložky, ktoré zaslali spolužiakom do Základnej školy Krosnianska 2 v Košiciach.  Hoci v našom prípade ide o slovensko - slovenské partnerstvo, radosť z podujatia aj záložiek, ktoré nám na oplátku poslali košickí rovesníci, nebola o nič menšia. Žiaci všetkých zúčastnených škôl sa stali nezvyčajnými poslami priateľstva  a dobrosrdečnostii. Je nám však trochu ľúto, že sa do akcie nezapojilo viac českých škôl.

        • Mladý záhradkár 2011
          • Mladý záhradkár 2011

            3. 11. 2011

            Dňa 14. októbra 2011 sa uskutočnil 5. ročník vedomostnej súťaže  - Mladý záhradkár, ktorého organizátorom je Republikový výbor SZZ. Celoslovenskej súťaže sa zúčastnilo 71 detí  v dvoch kategóriách z 12 okresov Slovenska . Súťaž prebiehala v Strednej odbornej škole záhradníckej v Piešťanoch. Ľubeľskú ZO SZZ a ZŠ s MŠ zastupovali dievčatá 5. ročníka Magerčiaková, Dobáková, Bukovinská, Káziková a dievčatá 9. ročníka Dzurecová, Šimková.  Dievčatá v silnej konkurencii obstáli so cťou a chuťou pripravovať sa na ďalší ročník. Najviac sa darilo Lucke Dzurecovej, ktorá na súťaži nebola nováčikom. Obsadila 11. miesto. Sprievodné osoby boli predseda ZO SZZ pán Hrbatý a pedagogický dozor pani Karelová.
            Viac o súťaži je na www zvazzahradkarov.sk

        • Opäť v knižnici
          • Opäť v knižnici

            3. 11. 2011

            Na hodinách čítania si štvrtáci spoločne prečítali knihu od súčasného spisovateľa R. Brata "Môj anjel sa vie biť." Čitateľské spôsobilosti si overili dňa 19.10.2011 v Okresnej knižnici G.F. Belopotockého  v  Liptovskom Mikuláši, kde pani knihovníčky pre deti pripravili kvíz. Každá skupina sa snažila odpovedať na otázky čo najpresnejšie. Vedomosti boli výborné, preto všetci na konci súťaže dostali sladkú odmenu. V knižnici sa žiaci zoznámili aj s ďalšími dielami tohto autora, tiež si podľa vlastného výberu vypožičali knihy, ktoré si prečítajú doma. Pobyt v Liptovskom Mikuláši bol obohatený o návštevu výstavy "Vedecká hračka" inštalovanú v Múzeu Janka Kráľa.  Žiaci spoznávali princíp fungovania mnohých hračiek z rôznych krajín. Všetky boli veľmi zaujímavé, deti sa mohli s nimi hrať. Mnohé sa viackrát vracali k  hračke, ktorá ich najviac zaujala. Pri hre čas rýchlo prešiel a bolo potrebné vrátiť sa domov. Deti boli spokojné a šťastné z príjemne  prežitého dňa. Okresnú knižnicu navštívili aj žiaci 2. ročníka, ktorí boli slávnostne pasovní za čitateľov. Veríme, že aj tento silný zážitok prehĺbi  u nich vzťah ku knihám a čítanie bude pre nich príjemnou činnosťou.

             

          • Deň ovocia a zeleniny

            20. 10. 2011

            Ďalším z podujatí venovaných zdravej výžive bol "Deň ovocia a zeleniny".  Na vyučovacích hodinách sa žiakom 1. - 4. ročníka zdôrazňoval význam konzumácie ovocia a zeleniny pre naše zdravie. Uvedenej tématike boli venované aj  výtvarné práce žiakov a počas prestávok mali  možnosť pochutnať si na ovocných dobrotách.  Misy plné vitamínov  boli lákavé, nikto okolo nich neprešiel bez povšimnutia. Ďakujeme rodičom našich žiakov, ktorí prispeli na uvedenú aktivitu ovocím a zeleninou a p. upratovačkám, lebo sa  na podujatí tiež veľmi aktívne podieľali.

        • Návšteva okresnej knižnice
          • Návšteva okresnej knižnice

            20. 10. 2011

            Medzi tradičné  podujatia októbra patria návštevy knižníc. Dňa 13.10.2011 žiaci 3.A navštívili Okresnú knižnicu G.F. Belopotockého  v Liptovskom Mikuláši, kde mali možnosť zoznámiť sa so súčasným autorom  literatúry pre deti aj  dospelých Romanom Bratom. Beseda bola pre žiakov veľkým prínosom, z akcie odchádzali s dobrými dojmami. Určite mnohí z nich siahnu po knihách uvedeného spisovateľa. Kto je Roman Brat sa dozviete z bibliografického letáka tu : letak_Untitled1.rtf 19

          • Deň mlieka

            4. 10. 2011

            V rámci aktivít venovaných zdravému životnému štýlu a zdravej výžive si žiaci 1. - 4.ročníka zamaškrtili na čokoládovom pudingu, ktorý pre nich v súvislosti s Dňom mlieka pripravili pani kuchárky zo školskej jedálne.  Popri mliečnych výrobkoch, ktoré sú žiakom k dispozícii v BREJKY AUTOMATE,  je to dalšia akcia podporujúca zvýšenú konzumáciu mlieka a výrobkov z neho.

          • Prenárne rodičovské združenie

            20. 10. 2011

            Dňa 29.9.2011 sa konalo celoškolské rodičovské združenie, ktoré viedla nová predsedníčka p. Mirka Strmenská. K zvoleniu do funkcie jej blahoželáme. Doterajšou predsedníčkou bola p. Janka Urbanová, ktorej za doterajšiu činnosť a veľmi dobrú spoluprácu so školou úprimne ďakujeme. Po skončení plenárnej schôdze sa konali triedne schôdzky , kde boli zvolené triedne aktívy rodičov. Pracovníčky školskej jedálne v rámci propagácie zdravej výživy pripravili na uvedené podujatie výborné ovocné a zeleninové šaláty a chutné nátierky, za čo im úprimne ďakujeme.

          • Jesenné turistické vychádzky

            9. 10. 2011

            23.9.2011. Príjemný deň  "babieho leta"  strávili žiaci celej našej školy v prírode. Žiaci 1. stupňa boli na vychádzke v blízkom okolí školy.  Deň prežili veľmi užitočne. Okrem pozorovania zmien v jesennej prírode zbierali šípky.  Vysušené skončia v nákupni liečivých rastlín, no časť použijú aj na prípravu hodnotného vitamínového nápoja  v  "Čarovnej čajovej čitárni". Žiaci 2. stupňa sa vybrali na vzdialenejšie miesta - ôsmaci vlakom, ostatné ročníky autobusmi.  A kam viedli ich cesty? Piataci spoznávali krásy Demänovskej doliny,  okolie Vrbického plesa.  Súčasťou ich vychádzky bola aj beseda s členmi horskej služby. Šiestaci obdivovali Žiarsku dolinu, siedmaci mali namierené do Kvačianskej doliny, ôsmaci si vychutnávali krásy Vysokých Tatier - dostali sa k Vrbickému  a Popradskému  plesu  a deviataci absolvovali trasu náučným chodníkom Jasná - Luková. Poslaním podujatia bolo nielen priblížiť žiakom krásy Slovenska, ale aj pestovať v nich správne návyky a zásady kultúrneho správania v prírode. Viac vo fotogalérii.

          • Poradenské služby pre rodičov

            4. 10. 2011

            Oznamujeme rodičom, že konzultačné hodiny  v oblasti výchovného  a  špeciálno-pedagogického poradenstva   budú v tomto školskom roku fungovať nasledovne:

            Výchovný poradca -  PhDr. Beata Strcuľová:  pondelok od 11. 30 hod. do 13.30 hod., školský špeciálny pedagóg -  Mgr. Anna Karelová:  streda od 13.30 hod. do 16.00 hod.   Na školu  bude  každý  druhý  pondelok -  počínajúc od 19.9.2011 -  dochádzať  špeciálny  pedagóg  z  Centra  špeciálno-pedagaogického  poradenstva  v  Liptovskom Mikuláši  Mgr. Ľubica Vyhnalová.  Termín  aj  hodinu  stretnutia  s uvedenými pracovníčkami,  ako aj prípadnú zmenu je nutné včas záväzne  nahlásiť.  Tešíme sa na stretnutia s Vami.

          • Cezpoľný beh

            26. 9. 2011

                                  Dňa 21.9.2011 sa konal XII. ročník cezpoľného behu "O pohár starostu obce Ľubeľa. Za krásneho jesenného počasia si v tejto disciplíne merali sily deti materskej školy a žiaci 1. - 9. ročníka. Všetci bojovali statočne, tí najrýchlejší si domov odniesli spolu so vzácnym pohárom tiež krásny pocit víťazstva.  Výsledky pretekov  nájdete tu:  Beh_O_pohar_starostu_obce-3.doc   Atmosféru podujatia  vystihujú aj fotografie v časti FOTOALBUM. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.

            .