• Novinky

          • Škola v prírode

            22. 5. 2012

            V dňoch 23. 4.- 27.4. 2012 žiaci 1.- 4. ročníka boli v škole v prírode v Rajeckých Tepliciach. 48 žiakov s plnými batohmi si natešene posadalo do autobusu a išlo sa. V Tepliciach nás uvítalo prekrásne prostredie a veľa pripravených podujatí. Aj počasie nám celkom prialo. Okrem super plávania v Dominante, turistiky po okolí a obdivovaní prírodných úkazov, návštevy  Betlehema, sme absolvovali aj výrobu krčiažkov na hrnčiarskom kruhu a plno iných zábavných aktivít. Všetci sme odchádzali s dobrými pocitmi. 

          • Vyčistime si Slovensko!

            7. 5. 2012

            Dňa 20.4.2012 sa žiaci našej školy zapojili do akcie Vyčistime si Slovensko, ktorá bola súčasťou  osláv celosvetového Dňa Zeme (22.4.).  Naše úsilie bolo zamerané na vyzbieranie odpadkov v obciach Ľubeľa, Dúbrava, Liptovské Kľačany a Vlachy. Počasie nám prialo a žiaci pracovali ako včeličky. S každým novým vrecom odpadu v nás rástlo nielen ekologické povedomie, ale aj presvedčenie, že akcia bola potrebná. Môžeme povedať, že naša snaha bola prospešná a aspoň malou kvapkou prispela k tomu, že sa obce môžu opäť chváliť svojou čistotou. Pani starostka a páni starostovia pripravili pre deti odmenu za dobre vykonanú prácu v podobe sladkostí, pizze a nápojov. Najväčším prekvapením boli tričká s environmentálnym nápisom pre deti z Vlách. Pocit z dobre vykonanej práce nás bude ešte dlho hriať pri srdiečkach.

          • 2 % z daní

            22. 5. 2012

            Vážení návštevníci stránky, aj v tomto roku sme sa na Vás obrátili s požiadavkou o poukázanie 2% z Vašich daní pre potreby našich žiakov.  Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí uvedený príspevok určili práve v prospech našej školy.
             

          • Energia 3. tisícročia

            19. 4. 2012

                     Dňa 23. 3.2012 sa žiaci 2. stupňa opäť vybrali za poznaním do Lipt. Mikuláša.  EkoFond, neinvestičný fond zriadený SPP, inicioval a podporil vznik interaktívnej putovnej výstavy o energii nazvanej Energia 3. tisícročia. Výstava sa konala v priestoroch ŠKD na ZŠ Janka Kráľa. Počas 90 minút zanietený lektor zasväcoval žiakov do tajov tepelnej a jadrovej energie. Putovná výstava pozostávala zo štyroch častí:  Energia  a jej životný cyklus,  Energia v škole a v domácnosti,  Energia v doprave,  Životný štýl a nové pohľady.

                    Čo však rozžiarilo oči žiakov, boli originálne  interaktívne exponáty: parný stroj, Stirlingov motor,  veterná  fotovoltická elektráreňuhoľná baňa s ochrannými prilbamiauto na hydrolýzu, rôzne pokusy a cvičenia. Žiaci mali možnosť so všetkými exponátmi pracovať a vyskúšať si ich. Bicyklovaním na hybridnom  bicykli si vyskúšali, koľko energie treba na rozžiarenie žiarovky. Bola to veru fuška, môžu to potvrdiť aj naši najstarší žiaci. Na zmenšenom modeli úsporného bytu zas pátrali po miestach, kde všade sa dá energiou šetriť.  Šetriť energiu a zmenšovať svoju ekologickú stopu je v rukách každého z nás!!!

             

          • Cirkus Jacko

            21. 3. 2012

            Po čase na našu školu opäť zavítali artisti z Moskvy, ktorí nám priblížili  svoje obdivuhodné  umenie. V programe MASKA 8 artistov predviedlo   akrobaciu,  rôzne kúzla, hula hup, antipod, ekvilibristiku, fakírstvo... Nechýbali  klauni, žongléri ani hadia žena. V priebehu 90 - minútového vystúpenia sa isto nikto nenudil.  Každý si v programe našiel časť, ktorá ho veľmi zaujala. Nad výkonmi  účinkujúcich  vyslovujeme  veľký obdiv. Vo vystúpení účinkovali aj niektorí naši žiaci, ktorí si tiež počínali veľmi veľmi dobre.

            
            
          • Z činnosti ŠKD

            21. 3. 2012

            *   Dňa 20.3.2012 navštívil ŠKD pán Peter Vrlík, autor kníh Povesti z Liptova a Z liptovskej truhlice. Porozprával deťom o svojich spisovateľských začiatkoch. Priblížil im tiež históriu obce Ľubeľa, Dúbrava a regiónu    Liptov.

            *  V ŠKD sa deti okrem iných činností venujú aj paličkovaniu. Niektorí sa učia základy a pokročilí paličkujú veľkonočné vajíčka. Svoje umenie a výrobky predstavia na veľkonočnej burze v Ľubeli dňa 1.4.2012.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

            21. 3. 2012

            Po roku si žiaci znovu zmerali svoje sily v umeleckom prednese poézie a prózy v súťaži Hviezdoslavov Kubín. Tí najlepší postúpili z triednych kôl do školského kola, ktoré sa na 2. stupni konalo 29. 2. 2012 a na 1. stupni 16. 3. 2012. Starších žiakov sa na súťaži zúčastnilo 19, z toho 17 z nich prednášalo poéziu a 2 žiaci prózu. Na 1. stupni sa umeleckého prednesu v poézii zúčastnilo 10 žiakov,  v próze 5 žiakov. Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na 1. mieste, sa zúčastnia 58. ročníka obvodovej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2012 v Liptovskom Mikuláši. Sú to títo žiaci: próza - I. kategória: E. Miklášová (4. A), poézia – II. kategória:  P. Čepelová (6. B). Žiaci, ktorí sa umiestnili na 2. mieste, postupujú na okresnú súťaž v prednese poézie a prózy pod názvom RÁZUSOVIE VRBICA. Víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov pri reprezentácii školy.   

          • Tvorivá dielňa

            21. 3. 2012

            V utorok  13.3.2012 sa žiačky 8.A a 8. B  v rámci vyučovacieho predmetu výchova umením zúčastnili tvorivej dielne v Galérii Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši. Batikovou technikou na nej maľovali hodvábne šatky.  Dievčatá si takto vytvorili originálne umelecké dielka, ktoré im budú pripomínať toto príjemne strávené popoludnie.

          • Fotografovanie žiakov

            29. 2. 2012

            Oznamujeme  žiakom a ich rodičom, že dňa 1. marca 2012 sa na našej škole uskutoční fotografovanie žiakov  - jednotlivcov.  Fotografovanie skupiniek a  celých tried  sa    bude konať v priebehu mesiaca máj alebo jún 2012. Presný termín žiakom včas oznámime. Bližšie informácie o fotografovaní nájdete tu:    Ponuka_-__fotografovanie.doc

             

          • Fašiangové popoludnie

            29. 2. 2012

            Dňa 13.2.2012 bolo na našej škole  veľmi veselo. Najskôr v  bloku B dievčatá ročníkov 5. - 9. tančili v rytme zumby pod vedením pani P. Oškovej a pani učiteľky M. Bezegovej. Popoludnie spestrili  všetkým  žiakom a  ich pedagógom tanečníci skupiny FREEZE  so svojím  programom NA VALENTÍNA.   Po vystúpení mali mladší žiaci detský karneval, dievčatá pokračovali v  ZUMBA maratóne, chlapci hrali futbal.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa na na týchto aktivitách podieľali,  za príjemné fašiangové popoludnie.  Osobitné poďakovanie patrí mamičkám - p. M. Strmenskej,  predsedníčke  rodičovského združenia, p. B. Vrbenskej  a p. R. Vevericovej  za pomoc pri organizovaní podujatia, ako aj  za  občerstvenie  a darčeky  pre každého žiaka.

          • Lyžiarsky výcvik

            29. 2. 2012

             V dňoch 23.1. - 27.1.2012  žiaci 7. ročníka našej školy absolvovali základný lyžiarsky výcvik. Aj tento rok sa konal  v Žiarskej doline - v lyžiarskom stredisku Dolinky. Po minuloročných dobrých skúsenostiach sme opäť využili služby hotela Spojár. Ubytovanie a stravovanie bolo na vysokej úrovni. Počasie aj podmienky na lyžovanie boli výborné, lyžiarsky svah bol upravovaný každý deň. Žiakom nechýbal elán a snaha naučiť sa lyžovať alebo si svoje lyžiarske schopnosti zdokonaliť. Na konci lyžiarskeho výcviku sa konali preteky, v ktorých každý preukázal svoju lyžiarsku zdatnosť. Všetci prešli slalomovými bránkami, nikto nemal problém používať lyžiarsky vlek. Veselo a príjemne nebolo nielen na svahu, ale aj v ubytovacom zariadení.  Príjemným spestrením pobytu  bola turistická vychádzka.

          • Škola pre život

            29. 2. 2012

            Nielen školské lavice predstavujú miesto pre vyučovanie.

            Koncom januára tohto roku navštívili naši piataci akciovú spoločnosť Poľnonákup Liptov v Liptovskom Mikuláši. Exkurzia umožnila aplikovať nadobudnuté teoretické vedomosti predmetu Svet práce v praxi. Zamestnanci Poľnonákupu nám predstavili kompletný cyklus obilnín a zrnín, počnúc ich zatriedením v laboratóriu, skladovaním v sile, zapracovaním  do kŕmnych zmesí,  končiac  prevozom a predajom. Žiaci sa okrem ďalších zaujímavostí dozvedeli, čo je to špaldová pšenica, na čo slúži sladový kvet alebo prečo musí byť silo také vysoké. Každý z nich mohol vidieť, chytiť, cítiť, vyskúšať, ba sem-tam aj ochutnať všetko, čo tvoril „svet práce“ tejto spoločnosti.

            Poľnohospodárstvo neodmysliteľne patrí k tradíciám i významným zamestnávateľom nášho regiónu,  preto snáď aj táto exkurzia pomohla mladým ľuďom rozšíriť ich predstavy o práci a možnostiach tohto odboru. 

            Ďakujeme p. Ing. M. Vlhovej za odborné, no rovnako záživné sprevádzanie počas exkurzie

          • Na hodine fyziky

            23. 1. 2012

            Dňa 16.1.2012 postavili žiaci 7.A triedy spolu s pánom školníkom počas hodiny fyziky v školskej záhrade meteorologickú stanicu. V nasledujúcich dňoch budú zaznamenávať teploty, zrážky, smer a rýchlosť vetra. Na ďalšej hodine fyziky namerané hodnoty spolu s vyučujúcou vyhodnotia.

        • Návšteva okresnej knižnice
          • Návšteva okresnej knižnice

            20. 1. 2012

            Dňa 11.1.2012 naši štvrtáci opäť cestovali do Liptovského Mikuláša. Na besede v okresnej knižnici si rozšírili vedomosti o vesmíre prostredníctvom filmu aj vyhľadávaním informácií v encyklopédiách. Z knižnice viedla ich cesta do priestorov múzea Čierneho orla, kde boli nainštalované 2 výstavy - V  krajine remesiel   a  Vianočná pohľadnica.  Žiaci mali možnosť vidieť detské práce z rôznych krajín s tematikou Vianoc. Na prehliadke výtvarnej tvorivosti  ich upútali   výrobky z rôzneho  materiálu spracované rozličnými technikami (drevorezba, paličkovanie, pletenie  z prírodných materiálov, maľba na sklo, textilné techniky...) Najviac ich zaujali predmety vytvorené z drôtu. Dnešný deň bol veľmi inšpiratívny a obohatil žiakov nielen po vedomostnej, ale aj po estetickej stránke.

          • Divadelné predstavenie

            2. 1. 2012

            Posledný deň v škole pred odchodom na vianočné prázdniny sa každoročne spája s návštevou divadelného predstavenia.  Žiaci 5. - 9. ročníka v predpremiére  tentokrát videli  divadelné predstavenie Nekontrolovateľný kontrolór v úprave P. G. Hrbatého v podaní  predstaviteľov  Ĺubeľského ochotníckeho divadla Kolomana Ondreja Urbana.  Hra deti veľmi zaujala, pri jej sledovaní prežili spoločne príjemné chvíle pred odchodom na vytúžené vianočné prázdniny. 

             

            Žiakom, zamestnancom školy a tiež všetkým návštevníkom našej stránky želáme krásne Vianoce a úspešný nový rok.

             

            V škole sa opäť stretneme 9.1.2012.

          • Vianočný koncert

            20. 12. 2011

            Podmanivé vianočné piesne a príchod najkrajších sviatkov roka patria k sebe od nepamäti. Žiaci a pedagógovia našej školy si mohli dňa 20.12.2011 naplno vychutnať krásu tých najznámejších melódií  na výchovnom koncerte "Európske Vianoce. " Rímsko-katolíckym kostolom v Liptovských Kľačanoch zneli piesne White Christmas, Chante de Noel, Angelus Pastoribus, O Tannenbaum, Chtíc, aby  spal, Tichá noc  a zmes krásnych slovenských kolied. Spolu s pútavým sprievodným slovom o vianočných zvykoch a tradičných  jedlách v jednotlivých európskych krajinách,  ako aj o najobľúbenejšej vianočnej hudbe a  jej autoroch navodili neopakovateľnú atmosféru blížiacich sa sviatkov.  Príjemný zážitok z podujatia umocnilo aj krásne zimné počasie.