• Novinky

          • Otvorenie nového školského roka

            5. 9. 2011

            5. septembra 2011 sa po dvojmesačnej prestávke opäť otvorili brány škôl. 43. školský rok v súčasných priestoroch našej školy sa začal na školskom dvore. Krásne počasie, štátna hymna,  vystúpenia žiačok Petry Čepelovej a Moniky Humennej  umocnili výnimočnosť dnešného dňa.  V úvode slávnostnej časti  vystúpila  Mgr.  Ingrid  Bubniaková,  zástupkyňa  riaditeľky školy. Po slávnostnom  prejave riaditeľky  školy Mgr. Dany Vdovcovej sa prítomným prihovoril starosta obce Ľubeľa PhDr. Milan Kubík.  Žiakom aj zamestnancom školy zaželal veľa zdravia a úspešný nový školský rok. Veríme, že taký naozaj bude.

             

          • Oznam

            5. 9. 2011

             

            Oznam pre žiakov  základnej školy:   Slávnostné zahájenie školského roku 2011/2012 sa uskutoční dňa 5. 09. 2011 o 8. 00 hod. Žiaci si so sebou donesú prezuvky a písacie potreby.

            Oznam pre rodičov  detí materskej školy:  Prevádzka v materskej škole sa začne dňa 5. 09. 2011. V tento deň bude deťom zabezpečená celodenná strava, preto je potrebné priviesť deti do 8.00 hod.

             

             

             

             

        • Detský tábor Kalokagatia
          • Detský tábor Kalokagatia

            8. 11. 2011

             

                V dňoch 11. - 15.7.2011 ŠKD pri ZŠ s MŠ a Miestny odbor Matice slovenskej v Ľubeli zorganizovali denný detský tábor Kalokagatia - harmónia tela, rozumu a charakteru. Deti si počas týždňa rozvíjali svoje športové, spoločenské a kultúrne zručnosti. Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli organizačne a sponzorsky. Všetci zúčastnení sa tešia na druhý ročník Kalokagatie 2012. Fotografie z detského tábora nájdete tu:  http://lubela.sk/index.php?id=136

             

          • Stop závislostiam

            7. 7. 2011

            29. jún 2011 bol na našej škole zasvätený boju proti drogám a iným závislostiam. Konferencia venovaná uvedenej problemaatike sa konala v telocvični. Program konferencie bol pestrý. S prezentáciami , ktoré prinášali  aktuálne informácie  o látkových aj nelátkových závislostiach, sa predstavili žiaci 8. a 9. ročníka a zástupkyňa riaditeľky školy PaedDr. Anežka Šimková.  Vážne slovo striedali zaujímavé vystúpenia žiakov - spev, tanec, ukážka karate ...    a svedčia o tom, že na škole máme  veľa talentovaných a šikovných detí. Sú tiež  príkladom vhodného využívania voľného času aj  mozaikou   činnosti záujmových útvarov.  Pozvanie na podujatie prijali  pracovníci Centra pedagogicko-psychologického poradenstva  a prevencie  PaedDr. Erika Straková a Mgr. Ing. Chovančík, ktorí konferenciu hodnotili veľmi pozitívne.

          • Rozlúčka s deviatakmi

            7. 7. 2011

            28.6.2011  sa celou školou a tiež obcou Ľubeľa ozýval spev. To naši deviataci dávali všetkým na známosť, že nastal čas rozlúčky. Krásne vyobliekaní, s úsmevom na tvári prechádzali priestormi školy, aby sa rozlúčili so svojimi spolužiakmi a pedagógmi. Nezabudli ani na ostatných zamestnancov školy - upratovačky, školníka či kuchárky zo školskej jedálne. Pre každého mali pripravený kvietok a slová poďakovania. Navštívili aj pána starostu, zdravotné stredisko, obchody... Nakoniec to pomyselné žezlo najstarších žiakov školy odovzdali svojim nasledovníkom. Na ich ďalšej ceste životom im želáme veľa šťastia.

          • Na dopravnom ihrisku

            30. 6. 2011

            Získané vedomosti z dopravnej výchovy si žiaci 1. ročníka preverili 28. 6. 2011 na novom dopravnom ihrisku v MŠ Vlachy jazdou na kolobežkách a bicykloch. V ten istý deň MŠ navštívili aj pracovníci zo Služobnej kynológie PZ v Lipt. Mikuláši, ktorí deťom predviedli zaujímavé ukážky s vycvičenými služobnými psami. Vydarené podujatie bolo ukončené "opekačkou", ktorá bola zároveň príjemnou rozlúčkou s 1. ročníkom. Cestou na "opekačku"   žiaci mali možnosť vidieť zvieratá v neďalekej obore, čo bolo vhodným doplnkom k učivu prírodovedy. Fakt, že pred prvákmi navštívili dopravné ihrisko aj druháci, svedčí o veľmi dobrej spolupráci našej školy s Materskou školou vo Vlachoch. Pani riaditeľke MŠ za ústretový prístup a spoluprácu úprimne ďakujeme.

             

          • Mladý záhradkár

            7. 6. 2011

            Dňa 3.6.2011 v dopoludňajších hodinách sa uskutočnilo školské kolo vedomostnej súťaže Mladý záhradkár v chatke záhradkárskej osady. Po súťažnej časti nasledovala prednáška Ing. Jozefa Sviteka. Dievčatá získali nové vedomosti z oblasti botaniky, pôdy, kvetinárstva, ovocinárstva, zeleninárstva a ekológie.

          • Medzinárodný deň detí

            7. 7. 2011

            Sviatok detí sme v našej škole oslávili predstavením Divadla Maska zo Zvolena, ktoré nám predviedlo hudobné divadielko Baba Jaga Band. Známe rozprávkové postavičky v ňom herci pretransponovali do interprétov rockovej hudby. Rytmická hudba Janíčka a Marienky rozhýbala nejedného diváka v hľadisku. Škoda len, že sa spustil dážď a predstavenie sa muselo presťahovať do telocvične.

             

        • Halový turnaj vo futbale
          • Halový turnaj vo futbale

            7. 6. 2011

            Horúce piatkové  popoludnie v Ľubeli rušili hlasné výkriky a skandovanie detí školských klubov z Ľubele, Dúbravy a Partizánskej Ľupče,  ktoré  sa  stretli v telocvični  ZŠ  na  1. ročníku   súťaže  ŠKD  v  halovom futbale.  Podujatie pozdravili aj starosta obce PhDr. Milan Kubík a jeho zástupca Ing. Erik Gemzický PhD. Po oficiálnom úvode začalo futbalové  zápolenie, ktoré svojim oduševnením, chuťou  malých hráčov hrať a  vyhrať strhlo  všetkých prítomných ku skandovaniu a  povzbudzovaniu svojho družstva, čo možno vidieť aj vo fotoalbume.  Pri  záverečnom vyhlásení víťazov a odovzdávaní cien, ktoré zabezpečil MO MS, všetci zúčastnení vyjadrili presvedčenie, že o rok sa radi stretnú opäť.

             

          • Oznam

            20. 5. 2011

             

            Milí umeniachtiví rodičia a deti, Súkromná základná umelecká škola Dotyk v Ružomberku Vás pozýva na talentové skúšky do hudobného, výtvarného, tanečného, literárno-dramatického odboru a novootvoreného odboru masmediálnej tvorby, ktoré sa uskutočnia od 15.mája do 15.júna 2011. Podrobnejšie informácie o našej ponuke získate na www.dotyk.eu

        • Stromy poznania
          • Stromy poznania

            12. 5. 2011

            Už 4 roky lesníci spolu so žiakmi z viac ako 1000 ZŠ a MŠ na celom Slovensku zakladajú miniarboréta s rôznymi druhmi drevín. Akciu aj tento rok pripravil š. p. LESY SR v spolupráci s Ministerstvom školstva SR, sadenice zabezpečil SEMENOLES v Liptovskom Hrádku. Každoročne sa táto výsadba uskutočňuje aj na našej škole.  Dnes  pribudli v našom školskom areáli nalsedovné stromy: pagaštan konský, brest  horský  a douglaska tisolistá. Žiaci 1. stupňa, ktorí sa výsadby zúčastnili,   so záujmom sledovali prácu aj výklad našich hostí - p. Jána Janičinu a p. Jozefa Krakovského.  Ich rozprávanie o drevinách bolo veľmi zaujímavé a žiaci si z neho určite odniesli veľa nových  poznatkov. Veríme, že aj táto akcia - spolu s propagačnými materiálmi - prispeje k rozvoju ich pozitívneho  vzťahu k prírode.

          • Kinderiáda

            12. 5. 2011

            Dňa 3. mája 2011 zabojovali žiaci našej školy na regionálnom kole  atletických pretekov pod názvom Kinderiáda, ktorá sa uskutočnila na ZŠ M. R. Martákovej v Lipt. Mikuláši. Aj v tomto školskom roku boli úspešní a z celkového počtu 32 súťažiacich škôl získali v štafetovom behu úctyhodné 10. miesto. Žiačka 3. roč. Lucka Droppová sa umiestnila na 3. mieste v behu na 60 m a žiak 5. roč. Tomáš Šmigura obsadil 2. miesto v behu na 60 m. Víťazom blahoželáme, ďakujeme za  vzornú reprezentáciu školy a pedagógom ďakujeme za prípravu na súťaž.

            Čo je KINDERIÁDA?

            Sú  to atletické preteky pre deti druhých až piatych tried slovenských základných škôl. Súťaž  deťom ponúka možnosť zoznámiť sa s atletikou, ochutnať atmosféru skutočných pretekov a férového súťaženia. Zábavnou formou  tak deťom  približuje atletické disciplíny, ktoré vychádzajú z prirodzených pohybov človeka a stali sa základom všetkých ostatných športov.  Regionálne kolá sa organizujú  v ôsmich mestách Slovenska, v júni sa koná finále v Bratislave.

             

          • Deň Zeme

            27. 4. 2011

            Ku tohoročnému Dňu Zeme  vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia aktivitu s názvom "Vyčistime si Slovensko."  Aj my sme sa  pridali. Po  zaregistrovaní do podujatia,  vyžiadaní vriec a rukavíc, doplnených o ďalšie vlastné  potrebné pomôcky  - rukavice, igelitové vrecia, tašky ... opustili sme brány školy a vybrali sme sa do ulíc Ľubele a neďalekého okolia.   Bol  20. apríl 2011 - posledný vyučovací deň pred odchodom na veľkonočné prázdniny. Počasie bolo vydarené, slniečko sa na nás usmievalo a  dodávalo nám chuť do práce. Snaha urobiť svoje prostredie čistejším, krajším nám naozaj nechýbala. Prechádzali sme pridelenými  ulicami, kde si mnohí občania už vzorne vyupratovali svoje najbližšie okolie. Našli sa však  aj miesta, kde bolo treba zasiahnuť. Usilovali sa  všetci.  Vrecia na odpad sa rýchlo plnili, najviac ho nazbierali žiaci najvyšších ročníkov. Tí čistili okolie zastávky na ceste č. 18 a vstupnú cestu do obce. Naši "enviro-brigádnici" nešetrili kritickými vyjadreniami na adresu tých, ktorí priekopy okolo cesty zaplnili rôznym odpadom. Sortiment  bol pestrý -  prevládali plastové fľaše, ale našli sa aj pneumatiky, detská stolička, dáždniky, plienky, dokonca aj televízna obrazovka... Zanechali ich po sebe ľudia, ktorým je  životné prostredie ľahostajné.  Mnohí z nich  tu ani nežijú.  Zo svojich áut  síce obdivujú  krásy Liptova, no  často  im nerobí problém zanechať   po sebe takéto smutné stopy... Akciu  sme končili s dobrým  pocitom.  Vykonali sme kus  užitočnej práce.   Všade za nami bolo čisto.   Neubránili sme sa však otázke.  Dokedy ???

        • Jarné inšpirácie
          • Jarné inšpirácie

            11. 5. 2011

            Žiaci 8.A triedy pod vedením svojej  triednej učiteľky  Mgr. Eriky Miklášovej   v spolupráci so svojimi rodičmi   pripravili aj v tomto roku pre  verejnosť výstavku tvorivosti - Veľkonočnú burzu - spojenú s improvizovanou cukrárňou.  Šikovné mamičky opäť napiekli chutné koláče, na výstavku prispeli tiež vlastnými výrobkami, takže sortiment na veľkonočnú výzdobu bol naozaj pestrý. Podujatie  sa konalo 10. 4. 2011 v  našej školskej jedálni.  Žiaci spolu so svojimi rodičmi a návštevníkmi  výstavky spoločne  strávili príjemné nedeľné popoludnie poznačené neopakovateľnou  vôňou jari a blížiacej sa Veľkej noci.

          • Stretnutie s literatúrou

            8. 4. 2011

            31.3.2011 sa v ZŠ Kvačany konal  už 6. ročník súťaže vidieckych škôl Stretnutie s literatúrou  - s  témou :  Ľudová slovesnosť ústami liptovských literárnych hrdinov. Naši žiaci Samuel Bubniak, Paulína Hrbatá, Matej Droppa, Tomáš Mlynček a Petra Čepelová súťažili v 1. kategórii a umiestnili sa na 3. mieste. Ďakujeme všetkým zúčastneným za vzornú reprezentáciu školy.

        • Blahoželanie ku Dňu učiteľov
          • Blahoželanie ku Dňu učiteľov

            30. 3. 2011

            Stalo sa tradíciou, že k sviatku učiteľov nás na škole navštívia predstavitelia obce. Nebolo tomu inak ani tohto roku. 29.3.2011 zavítali na našu školu PhDr. Milan Kubík, starosta obce a Ing. Erik Gemzický, PhD., predseda rady školy. Kytica žltých tulipánov, poďakovanie za prácu a blahoželanie k sviatku

            venované všetkým zamestnancom školy - to bol veľmi príjemný štart do nového pracovného dňa aj dní budúcich. Úprimne ďakujeme.

        • Noc s Pavlom Dobšinským
          • Noc s Pavlom Dobšinským

            30. 3. 2011

            Po vydarenej minuloročnej akcii strávenej pri rozprávkach H. CH. Andersena opäť prežili naši žiaci spoločne so svojimi p. učiteľkami noc  v škole. Bola to noc zo 17. na 18. marca 2011. Tentokrát venovali "rozprávkový večer"  významnému zberateľovi slovenských ľudových rozprávok - Pavlovi Dobšinskému. Pani učiteľky pripravili pre našich mladých čitateľov veľa zujímavých aktivít. Žiaci si počínali skvele, pripravené úlohy zvládli na výbornú. Odmenou za ich usilovnosť bola chutná pizza. Všetci si pochvaľovali nevšedný pobyt v škole a  už teraz sa tešia na ďalšiu podobnú akciu. Lebo rozprávka so svojím posolstvom víťazstva dobra nad zlom nikdy nestratí svoje čaro - u detí ani u dospelých.

        • Návšteva okresnej knižnice
          • Návšteva okresnej knižnice

            30. 3. 2011

            V priebehu mesiaca február navštívili žiaci 2. a 3. ročníka okresnú knižnicu G.F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. V literárnom kvíze si overili svoje vedomosti o prečítanej knihe.  Deti sa veľmi snažili a navzájom sa predbiehali v odpovediach. Súťaž bola doplnená o videoukážky. V závere návštevy knižnice si žiaci vybrali knihy na čítanie a už teraz sa tešia ďalšie aktivity v knižnici.