• Novinky

          • Zimná olympiáda

            23. 1. 2013

            Dňa 5.januára 2013 prišli deti z Ľubele a Liptovských Kľačian na futbalové ihrisko v Ľubeli, kde súťažili v disciplínach Zimnej olympiády, ktorú pripravila rada školy. Aj napriek nepriaznivému počasiu deti súťažili v netradičných disciplínach, ktoré pripravila Mgr. Jana Mlynarčíková. Za športové výkony boli odmenené cenami a chutil aj čaj, ktorý pripravila pani Kurtulíková. Deti si vyskúšali svoje sily, dokázali opustiť teplo domova, počítače, televízor a nové hračky. Súťažiacich prišli povzbudiť obyvatelia obce. Vďaka patrí všetkým, ktorí podujatie podporili finančne - jednotlivcom a spoločenským organizáciám v obci.

          • 28. 12. 2012

            Stalo sa už tradíciou, že posledný deň v škole pred odchodom na vianočné prázdniny sa  spája s návštevou divadelného predstavenia.  Žiaci 5. - 9. ročníka so svojimi pedagógmi tentokrát   videli  v predpremiére komédiu od Ladislava Smočeka  Doktor Hvezdoň Burke a prapodivný deň  - v  úprave P. G. Hrbatého. Účinkovali členovia  Ĺubeľského ochotníckeho divadla Kolomana Ondreja Urbana.  Hra deti veľmi zaujala, pri jej sledovaní prežili spoločne príjemné chvíle pred odchodom na vytúžené vianočné prázdniny.  Hercom  z LOĎ KOU ďakujeme za vystúpenie, želáme veľa tvorivých nápadov, veľa zaujímavých predstavení a množstvo vďačných divákov.

             

            Žiakom, zamestnancom školy a tiež všetkým návštevníkom našej stránky želáme krásne Vianoce a úspešný nový rok.

             

            V škole sa opäť stretneme 8.1.2013.

          • Vianočné trhy

            12. 12. 2012

                Druhú adventnú nedeľu už piatykrát  ožil Kultúrny dom v ĽUBELI tradičnou akciou Vianočné trhy, ktorú spoločne pripravujú Obecný úrad , Základná škola a Únia žien v Ľubeli. Mrazivé počasie prilákalo návštevníkov do pripravenej cukrárne, kde ich potešili koláčiky od našich šikovných mamičiek. Žiaci tunajšej školy prichystali na predaj nádherné výrobky, ktoré im pomáhali vytvoriť rodičia, lektorky na tvorivých dielňach a triedne učiteľky. Predajcovia nám ponúkli nápady na vianočné darčeky – tkané koberce, šperky, medovníky, textilné výrobky, to je len torzo toho, čo si návštevníci trhov mohli zakúpiť. Med, oblátky a vianočný punč, ktorý varil pre návštevníkov pán starosta rozvoňali celý kultúrny dom a pripomenuli nám atmosféru blížiacich sa Vianoc. Veríme, že táto tradícia sa v našej obci zachová a žiaci si výťažok z tejto krásnej akcie užijú na koncoročnom výlete.

          • Tvorivé dielne

            12. 12. 2012

            7. decembra sa naši piataci zúčastnili tvorivých dielní, ktoré organizovalo LOC v Liptovskom Mikuláši. Nakoľko chystajú v nedeľu 9.12.2012  Vianočné trhy, vyrobené dekorácie im poslúžia na predaj. Žiaci pracovali v dvoch skupinách pod vedením lektoriek zo Žiliny. Jedna skupinka vyrábala ozdoby na stromček zo šúpolia a druhá skupina zdobila pripravené medovníčky. Podarili sa nám nádherné dekorácie. Dúfame, že  sa zapáčia aj návštevníkom tohtoročných ľubeľských trhov.

        • Sokoliari v našej škole
          • Sokoliari v našej škole

            17. 4. 2013


            Dňa 23.11.2012 sa uskutočnilo sokoliarske vystúpenie Falconarii z Považskej Bystrice pre žiakov 1. - 9. roč. a deti MŠ v telocvični našej školy. Sokoliari žiakom predviedli lietanie dravcov a sov.  Rozprávali o spôsobe ich života a lovu vo voľnej prírode, o ich ochrane a využití sokoliarstva na rôzne účely. Nevšedným zážitkom pre deti bola možnosť pohladkať  si ich  a odfotiť sa s nimi. Žiakom, ale aj vyučujúcim vystúpenie obohatilo vedomosti  a veľmi sa im páčilo. Tešíme sa na ďalšie podobné aktivity.

          • Štrajk zamestnancov školy - oznam

            26. 11. 2012

            Vážení rodičia, milí žiaci,

                     oznamujeme  Vám, že z dôvodu účasti zamestnancov našej školy na štrajku vyhlásenom   Odborovým  zväzom   pracovníkov  školstva  a vedy na Slovensku nebude v  našej  škole  –  v  organizačnej časti  základná škola od  26.11.2012 do odvolania prebiehať výchovno-vzdelávací proces. V prípade záujmu detí a ich rodičov bude v čase od 11.20 do 15.00 otvorený  školský klub detí. Školská jedáleň bude počas štrajku  otvorená pre deti MŠ, školského klubu detí a pre tých zamestnancov školy, ktorí sa nezúčastnia na štrajku.  Štrajk bude ukončený na základe rozhodnutia  Rady OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, prípadne skôr - po vzájomnej dohode medzi ZOOZ  v  Ľubeli, štrajkujúcimi zamestnancami  a zamestnávateľom.  O ukončení štrajku budete včas informovaní prostredníctvom obecných rozhlasov a na internetovej stránke školy.  Za porozumenie úprimne ďakujeme.

             

          • Zober loptu, nie drogu

            20. 11. 2012

            V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám sme sa so žiakmi našej školy zapojili do úspešného projektu „Zober loptu, nie drogu“. Žiaci si zmysluplne vyplnili svoj voľný čas pri športových aktivitách v priestoroch telocvične, kde si zasúťažili v rôznych športových disciplínach. Akcii predchádzali aktivity  v jednotlivých triedach počas celého týždňa  na  vyučovacích hodinách výtvarnej výchovy, prírodovedy, ale aj iných vyučovacích predmetoch. Žiaci 5. až 9. ročníka mali navyše besedu s Mgr. Jánom Paliderom o nepriaznivom vplyve látkových a nelátkových závislostí na mladého človeka. Dúfame, že radosť zo športovania, súťaženia a vzájomnej pomoci pomôže žiakom udržať si zdravý životný štýl a úctu k životu.  

          • Putovanie históriou

            20. 11. 2012

            Viete o tom, že v Liptovskom Mikuláši vyrastala anglická princezná? Že nie? My už áno! Dňa 15.11. 2012  sa členovia krúžku  „Putovanie históriou“ zúčastnili historickej prehliadky Liptovského Mikuláša. Vďaka pani sprievodkyni sme sa dozvedeli veľa zaujímavého a strávili príjemné a obohacujúce popoludnie. Prehliadku mesta sme spojili aj s návštevou mestského úradu,  kde sme si pozreli ručne vyrobené predmety z rúk mikulášskych seniorov.

        • Halloweenská párty
          • Halloweenská párty

            5. 11. 2012

             

            Dňa 30. 10. 2012 sme si so žiakmi 3. a 4. ročníka pripravili  Halloweenskú párty, ktorou sme si chceli priblížiť sviatky v anglicky hovoriacich krajinách.  Akciu sme začali pečením „Halloween potato cakes“, samozrejme nechýbala ani výzdoba,  súťaženie a tanečná zábava.  Žiaci si zhotovili nádherné strašidelné kostýmy, a tak spolu s vyučujúcimi anglického jazyka vychutnávali predprázdninový večer.

        • Druháci v knižnici
          • Druháci v knižnici

            6. 11. 2012

            Piatok 26.10.2012 bol sviatočným dňom pre žiakov 2.A triedy, ktorí absolvovali slávnostný zápis do Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši a boli "pasovaní" za čitateľov knižnice. Okrem čarovných rozprávkových knižiek čakala na deti aj náučná literatúra v podobe rôznych encyklopédií, z ktorých si mohli aj prečítať. Po zoznámení sa s knižnicou si deti  prevzali nové čitateľské preukazy a vypožičali prvú knižku.
            Veríme, že svoj sľub triednej učiteľke, že budú čítať knihy pre radosť a poučenie, dodržia. Povzbuďme ich doma i v škole, aby ich stretnutia s knihou boli príjemné a stali sa denným návykom.

        • Emmka znovu prvá
          • Emmka znovu prvá

            6. 2. 2013

             

            Naša žiačka Emmka Miklášová aj na krajskom kole súťaže Vševedko dokázala, že medzi jej najväčšie koníčky popri šachu patrí čítanie. Všeobecný rozhľad v  literatúre, za ktorý si vybojovala 1. miesto, sa nezískava ľahko. Na takýto typ súťaže sa nedá pripraviť v krátkom čase. Je to dlhodobý proces. Chvíle voľna  /nevynímajúc prestávky v škole/  trávi naša víťazka najčastejšie s knihou v ruke.  A čo číta najradšej?  Ako väčšinu jej rovesníčok, zaujala ju  kniha Harry Potter, rada číta fantastickú literatúru, knihy  o upíroch, dievčenské romány... Pre svojich spolužiakov môže byť vzorom, cez leto prečíta aj 20 kníh. Keďže Emmku čakajú v novembri majstrovstvá sveta v šachu  /v kategórii dievčat do 10 rokov/  v Slovinsku, budeme jej držať palce. Ďakujeme jej za vzornú reprezentáciu školy, držíme palce vo všetkých súťažiach, ktoré ju čakajú a želáme veľa osobného šťastia.

                    smiley  enlightened

        • Jesenné turistické vychádzky
          • Jesenné turistické vychádzky

            26. 10. 2012

            18.10.2012. Krásny deň "babieho leta" bol ako stvorený na vychádzky do   prírody.   Kam viedli  cesty našich žiakov a ich učiteľov? Piataci spoznávali krásy Demänovskej doliny - okolie Vrbického plesa.  Šiestaci obdivovali Žiarsku dolinu, siedmaci mali namierené do Kvačianskej doliny. Osmaci si vychutnávali krásy Vysokých Tatier - dostali sa k Štrbskému  a Popradskému  plesu, navštívili symbolický cintorín pripomínajúci obete Tatier.  Deviataci absolvovali trasu náučným chodníkom Jasná - Luková. Poslaním podujatia bolo nielen priblížiť žiakom krásy Slovenska, ale aj pestovať v nich správne návyky a zásady kultúrneho správania v prírode. Príroda hýrila jesennými farbami,  nádherné prírodné scenérie si spolu s krásnymi zážitkami nadlho uchováme v pamäti. Viac vo fotogalérii.

          • Máme víťaza okresnej súťaže Vševedko

            17. 10. 2012

            Dňa 11. 10. 2012 sa uskutočnila v knižnici G. F. Belopotockého okresná  literárna súťaž Vševedko. Zúčastnili sa na nej školy z celého mikulášskeho okresu. Súťaž bola zameraná nielen na literárne vedomosti, ale aj vedomosti o knižnici ako takej. Po napínavom boji, ktorý mal 3 vylučovacie kolá, sa na prvom mieste umiestnila naša žiačka 5.A triedy Emma Miklášová, ktorá postúpila do  krajského  kola  /KK/.   Krajská súťaž sa uskutoční dňa 25. 10. 2012 opäť v knižnici G. F. Belopotockého. Víťazke blahoželáme a budeme pevne držať palce v KK. yessmiley

             

        • Štvrtáci opäť v knižnici
          • Štvrtáci opäť v knižnici

            17. 10. 2012

            Dňa 4. 10. 2012 sa žiaci 4. A triedy zúčastnili na súťaži, ktorú  pre nich zorganizovala  Liptovská knižnica G. F. Belopotockého. Súťaž bola zameraná na vedomosti o prečítanej knihe od Romana Brata - Môj anjel sa vie biť a nadväzovala na minuloročnú besedu s uvedeným spisovateľom.  Deti boli rozdelené do štyroch družstiev a odpovedali na 20 otázok, ktoré boli zamerané na spomínanú knihu. Atmosféra bola výborná, stav nerozhodný až do konca súťaže. O konečných víťazoch rozhodol až "rozstrel". Výsledok bol nasledovný:  Zvíťazilo družstvo v zložení: Sára Kadárová, Beata Stankovianska, Karolína Jančoková, Alexandra Ošková a Timea Vevericová. Deťom sa akcia páčila. Opäť mali možnosť presvedčiť sa, že čítanie nie je len nutná povinnosť, že s dobrou knihou sa dá užiť  aj veľa zábavy. A tak je to správne.

          • Beh O pohár starostu obce Ľubeľa

            16. 10. 2012

            K neodmysliteľným celoškolským športovým aktivitám už od roku 2000 patrí na našej škole Beh "O pohár starostu obce Ľubeľa".  Najlepší bežci všetkých ročníkov si aj tohto roku zmerali svoje sily, otestovali svoju kondíciu a urobili niečo pre svoje zdravie. Ceny víťazom do súťaže venuje každoročne starosta obce Ľubeľa - PhDr. Milan Kubík, sladké odmeny všetkým účastníkom preteku venuje rodičovské združenie. Ďakujeme  za finančnú podporu uvedenej aktivity, organizátorom preteku ďakujeme za prípravu a realizáciu podujatia. Výsledky súťaže sa dozviete tu: Vysledky-_Beh_o_pohar_starostu_obce.docx

        • Deň ovocia a zeleniny
          • Deň ovocia a zeleniny

            17. 10. 2012

            Dňa 27. 9. 2012 sme si na ročníkoch 1.- 4. pripomenuli deň zdravej výživy. Žiaci priniesli do školy rôzne druhy ovocia a zeleniny a pani upratovačky pripravili nádherné misy. Žiaci mali možnosť si počas prestávok pochutnať na týchto dobrotách a obohatiť si dopoludňajší  "stravný lístok". Za pomoc pri organizovaní uvedenej aktivity pani upratovačkám úprimne ďakujeme.

          • Plenárne rodičovské združenie

            15. 10. 2012

             Dňa 26.9.2012 o 16.00 hod. sa uskutočnila plenárna schôdza Rodičovského združenia pri ZŠ s MŠ Ľubeľa. Po informáciách  o činnosti RZ v uplynulom školskom roku, ktoré podala predsedníčka RZ  p. Mirka Strmenská, informovala prítomných o aktivitách a výsledkoch školy v uplynulom školskom roku aj o  plánoch do nového šk. roka riaditeľka školy Mgr. Dana Vdovcová. Hosťami rodičovského združenia boli: kpt. Mgr. Anna Poljaková, pracovníčka OR PZ v Liptovskom Mikuláši  a PaedDr. Dagmar Švolíková, pracovníčka Centra špeciálno-pedagogického poradenstva /CŠPP/ . Kpt. Poljaková realizuje už štvrtý rok  aj s našimi žiakmi 5. ročníka projekt Správaj sa normálne.  Bližšie informácie o projekte nádete tu:  spravaj_sa_v2.pdf   Rodičia mali na RZ  možnosť vypočuť si množstvo cenných rád preventívne zameraných -   čo robiť, aby sa ich deti  nestali  obeťami alebo páchateľmi trestného činu.  Dr. Švolíková hovorila o možnostiach pomoci deťom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, priblížila rodičom prácu CŠPP  v Liptovskom Mikuláši a pozvala ich na deň otvorených dverí - jeho termín bude zverejnený aj na stránke našej školy. Po skončení plenárneho RZ sa uskutočnili  triedne schôdzky RZ, na ktorých o.i. boli zvolené trojčlenné triedne rodičovské aktívy.  Už tradičnou súčasťou plenárnych RZ sa stali ochutnávky šalátov a nátierok, ktoré boli aj t.r. veľmi chutné. Za ich prípravu ďakujeme kuchárkam našej školskej jedálne.