• Novinky

        • Žiacky parlament - ustanovujúca schôdza
          • Žiacky parlament - ustanovujúca schôdza

            29. 10. 2014

            Dňa 29.10.2014 sa uskutočnila ustanovujúca schôdza Žiackeho parlamentu pri ZŠ s MŠ Ľubeľa. V tajných voľbách si členovia parlamentu, ktorí boli zvolení vo svojich triedach v ročníkoch 5. - 9., zvolili predsedu a podpredsedu žiackeho parlamentu, ktorí budú v školskom roku 2014/2015 zastupovať svojich spolužiakov v jednaní s vedením školy. Pre tento školský rok predsedom ŽP je Michal Moravčík, žiak 8. A triedy a podpredsedom sa stala Michaela Dobáková, žiačka 8. B triedy. Všetci členovia zložili slávnostný sľub riaditeľke školy.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            28. 10. 2014

            V dňoch od 13. 10. 2014 – 17. 10. 2014 sme sa zapojili do projektu „ Hovorme o jedle“ (www.hovormeojedle.sk). Žiaci mali možnosť si vyskúšať dojenie oviec, tlačenie kapusty, vyrábali projekty a prezentovali ich, navštívili mlyn v Kvačianskej doline, piekli chlieb a s vedúcou ŠJ besedovali na tému zdravej výživy. Veríme, že v projekte budeme úspešní a získame finančnú cenu pre našu školu.

          • Štvrtáci v knižnici

            27. 10. 2014

            Rovnako  ako tretiaci, aj štvrtáci navštívili dňa 24.10.2014 okresné mesto, kde v Liptovskej knižnici úspešne absolvovali  kvíz k prečítanej knihe Romana Brata: Môj anjel sa vie biť.  Odmeny, ktoré si „vysúťažili“ sú pre nich dostatočnou motiváciou do ďalšieho čítania kníh, ktoré si následne žiaci vypožičali.

             

        • Exkurzia do Trenčína
          • Exkurzia do Trenčína

            27. 10. 2014

            Dňa 22. 10. 2014 mali žiaci prvého stupňa možnosť zúčastniť sa exkurzie „Vlakom do múzeí a galérií“. My sme si vybrali z bohatej ponuky práve mesto Trenčín, aby sme mohli navštíviť slávny a  povesťami známy hrad. Aj keď nám počasie neprialo,  náladu sme si nenechali ničím pokaziť. Prehliadka hradu sa nám všetkým páčila a pred spiatočnou cestou sme sa zastavili v pizzérii a cukrárni, posilniť sa. Aj cesta vlakom nám rýchlo ubehla.

        • Tvoja správna voľba - tvorivé dielne
          • Tvoja správna voľba - tvorivé dielne

            7. 1. 2015

            Dňa 17.10.2014 tretiaci a 24.10.2014 štvrtáci zavítali do priestorov Okresného riaditeľstva policajného zboru /ORPZ/ v Lipt. Mikuláši, kde sa zúčastnili interaktívnych tvorivých dielní v rámci projektu ORPZ "Tvoja správna voľba".
            Cieľom tohto projektu je snaha o elimináciu trestnej činnosti pod vplyvom návykových látok a informovanie o škodlivosti ich užívania so zameraním na tabak, alkohol a marihuanu. Poznatky o tom, ako legálne aj nelegálne drogy nevhodne ovplyvňujú zdravý úsudok pri  rozhodovaní  ako sa správať  na ulici, v doprave i v živote boli deťom sprostredkované primeranou a zaujímavou formou. Deťom sa práca s p. policajtkou páčila, odniesli si mnoho cenných poznatkov, ktoré snáď im pomôžu v každodennom živote.

        • Tretiaci v knižnici
          • Tretiaci v knižnici

            21. 10. 2014

            Dňa 17.10.2014 tretiaci navštívili okresnú knižnicu v Liptovskom Mikuláši. V kvíze preukazovali vedomosti o knihe, ktorú spoločne čítali v škole. Každá skupina sa snažila odpovedať na otázky čo najpresnejšie, za ich dobrý výkon dostali pochvalu od pani knihovníčky.

          • Výchovný koncert

            21. 10. 2014

            15.10.2014 sme časť vyučovania venovali hudobnej výchove. Najskôr sa žiaci prvého stupňa presunuli do Kultúrneho domu v Ľubeli, kde si vypočuli a zároveň sa zapojili do programu "Potulky Slovenskom", v ktorom cez pesničky spoznávali Slovensko a žiaci druhého stupňa mali hudobno-výchovný koncert "Kam kráčaš", ktorý bol zameraný na "obyčajné" ľudské problémy - medziľudské vzťahy, priateľstvo, láska.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            16. 10. 2014

            Žiaci 4. ročníka sa zapojili do projektu Hovorme o jedle. V rámci  zvolenej dennej témy Chlieb, pečivo, obilniny, ryža a cestoviny rozvíjali svoju funkčnú gramotnosť prostredníctvom praktických činností. Funkčná gramotnosť je vnímaná ako spôsobilosť spracovávať informácie z textu a využívať ich pri riešení rôznych situácií každodenného života. Preto po získaní potrebných informácií z prezentácie, ktorú pripravila triedna učiteľka A. Šimková, navštívili predajňu potravín Coop Jednota v blízkosti školy, kde v skupinkách mapovali ponuku ryže, chleba, pečiva a cestovín z celozrnnej aj z bielej múky. Zisťovali ich hmotnosť, cenu a výrobcov jednotlivých produktov. Získané informácie zapisovali do pracovných listov a následne v triede prezentovali. Porovnávali ceny výrobkov v závislosti od ich hmotnosti, čím si rozvíjali matematickú gramotnosť.                                                                        V záverečnej aktivite ochutnávali a hodnotili zakúpené pečivo. Hoci pred ochutnávkou všetky deti pokladali za najlepšie biele pečivo, viac ako polovica z  ochutnávačov dala svoj hlas práve zdravšiemu pečivu z celozrnnej múky, ktoré je bohatšie o vitamíny, minerálne látky a je zdrojom vlákniny, ktorá aktivizuje činnosť čriev a neutralizuje črevné baktérie.                                                              Veríme, že sa nám uskutočnenými aktivitami podarilo prispieť  k naplneniu cieľa projektu: viesť deti k správnemu výberu potravín, zdravému  životného štýlu a učiť ich prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.

          • Jesenná vychádzka

            15. 10. 2014

            Tretí jesenný piatok (10. 10. 2014) sme si so žiakmi 1. stupňa spríjemnili jesennou vychádzkou do Liptovských Kľačian. Teplé lúče slnka, v typickom období „babieho leta“, nás hriali pri zbieraní šípok, aj pri obdivovaní krásnej prírody nášho kraja. (Do tejto organizačnej formy bol integrovaný obsah vyučovania z viacerých vyučovacích predmetov).

          • Jesenné turistické vychádzky

            14. 10. 2014

            10.10.2014. Krásny deň "babieho leta" bol ako stvorený na vychádzky do   prírody.   Kam viedli  cesty našich žiakov a ich učiteľov? Piataci spoznávali krásy Demänovskej doliny - okolie Vrbického plesa.  Šiestaci a siedmaci mali namierené do Kvačianskej doliny. Ôsmaci si vychutnávali krásy Vysokých Tatier - dostali sa k Štrbskému  a Popradskému  plesu, navštívili symbolický cintorín pripomínajúci obete Tatier.  Deviataci absolvovali trasu náučným chodníkom Jasná - Luková. Poslaním podujatia bolo nielen priblížiť žiakom krásy Slovenska, ale aj pestovať v nich správne návyky a zásady kultúrneho správania v prírode. Príroda hýrila jesennými farbami,  nádherné prírodné scenérie si spolu s krásnymi zážitkami nadlho uchováme v pamäti. Viac vo fotogalérii.

        • Beh o pohár starostu obce - 14. ročník
          • Beh o pohár starostu obce - 14. ročník

            7. 10. 2014

            Dňa 6.10.2014 sa konala súťaž v Behu o pohár starostu obce už po štrnástykrát. Viac ako stovka žiakov si zmerala sily v tejto atletickej disciplíne a urobila niečo pre svoje zdravie. Za obec prišiel odovzdať poháre zástupca starostu obce Bc. Peter Slavkovský. Prvé miesta v jednotlivých kategóriách získali:

            1. - 2. roč.: Adrián Kubík

            3. - 4. roč.: Richard Rybársky

            5. - 7. roč./dievčatá: Lucia Mihelíková

            5. - 7. roč./chlapci: Martin Repa

            8. - 9. roč./dievčatá: Monika Vyšná

            8. - 9. roč./chlapci: Kristián Matejovie

          • Coca-Cola Cup/futbalový turnaj

            6. 10. 2014

            Družstvo našich futbalistov postúpilo z kvalifikácie.

            Tímy našich žiakov a žiačok sa zapojili do  9. ročníka futbalového turnaja s názvom Coca-Cola Cup. Táto súťaž je organizovaná v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a spoluvyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Prvý zápas chlapci odohrali s družstvom zo Svätého Kríža, kde jasne ukázali svoju zohratosť a zaslúžene vyhrali 3 : 0. K výhre najviac prispel Dušan Benčo, autor dvoch gólov a naše víťazstvo spečatil Kristián Matejovie. Uvidíme aký žreb nás čaká v prvom kole, kde sme po tejto výhre postúpili. Tím dievčat dostal v kvalifikácii divokú kartu a automaticky postupuje do 1. kola. Každý zapojený žiak dostane darček v podobe športového náramku od Szilárda Németha, ambasádora turnaja Coca-Cola Cup.  Navyše v tomto  roku v každom kole (0. – 4. kolo) prebehne na Facebooku fotosúťaž a jeden z hráčov a z trénerov získa zaujímavú cenu. Držte našim šikovným futbalistom a futbalistkám palce!

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu žiakov ZŠ

            1. 10. 2014

            Družstvo našich žiakov v zložení: Kristián Matejovie, Dominik Morava, Michal Moravčík sa 30. septembra zúčastnilo Okresného kola v cezpoľnom behu žiakov základných a stredných škôl. Kristián Matejovie sa stal celkovým víťazom v jednotlivcoch a v družstvách sme obsadili nádherné druhé miesto. Chlapcom gratulujeme a Kristiánovi, ktorý nás bude reprezentovať na krajskom kole držíme palce.

          • Svetový deň mlieka

            1. 10. 2014

            Pri príležitosti Svetového dňa mlieka (28.9.2014) nám naše pani kuchárky pripravili skvelú desiatu. Počas veľkej prestávky sme si v školskej jedálni pochutnali na čokoládovom pudingu. Aj počas vyučovacích hodín sme si pripomenuli tento deň, žiaci sa zahrali, zaspievali s kravičkou Eličkou a využili sme CD „ Cesta mlieka.“ 

          • Európsky deň jazykov

            1. 10. 2014

            Dňa 26.9.2014 sme zorganizovali Európsky deň jazykov. V našej  škole si tento deň pripomíname už druhý rok.  Na hodinách ruského, anglického a slovenského jazyka v tento deň žiaci diskutovali spolu s vyučujúcimi o prínose jazykového vzdelávania, o príležitostiach a možnostiach, ktoré sa im výučbou cudzích jazykov otvárajú.Hrali hry, recitovali a  spievali pesničky.  Aj na hodinách výtvarnej výchovy  niektorí žiaci vytvorili pekné projekty, ktorými chceli spropagovať výučbu cudzích jazykov.Európsky deň jazykov vyhodnotili žiaci aj učitelia ruského a anglického jazyka ako skvelý, zábavný a poučný. Ďalší rok si ho určite zopakujeme znova. Veľký prínos videli najmä v tom, že si všetci uvedomili, aký veľký význam má výučba cudzích jazykov, a že učiť sa  dá aj inak, zábavnejšie a s úsmevom na tvári.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

            23. 10. 2014

            V rámci Týždňa zdravej výživy sme sa v 1. – 4. ročníku počas celého tretieho septembrového týždňa rozprávali o zdravej strave. Rodičia pripravili deťom zdravé desiaty, pohostili sme sa ovocím a zeleninou. Na hodine matematiky sme sa aj zahrali na obchod, kde si žiaci „ kupovali“ ovocie, zeleninu, mätový čaj, čím sme počas vyučovania uplatnili prvky finančnej gramotnosti. Vyučovanie prebiehalo formou blokového vyučovania.

          • Návrh záujmových útvarov v školskom roku 2014/2015

            1. 10. 2014

            Vážení rodičia, milí žiaci, aj v tomto školskom roku budeme na škole  záujmovú činnosť realizovať formou krúžkov pri ZŠ s MŠ Ľubeľa. Krúžky budú pracovať v prípade, že sa na ne prihlási dostatočný počet záujemcov. Prípadné návrhy iných krúžkov je potrebné nahlásiť v riaditeľni do 16.9.2014. Návrh krúžkov nájdete tu: KLIK

            Škola bude naďalej spolupracovať a poskytovať podmienky pre činnosť Súkromnej základnej umeleckej školy DOTYK v odboroch výtvarnom a tanečnom. Služby pre žiakov sú zdarma. Žiaci, ktorí majú záujem navštevovať niektorý z odborov, si môžu vyzdvihnúť prihlášku v riaditeľni.