• Novinky

        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

            18. 10. 2015

            Aj naša škola venuje pozornosť výchove k zdraviu v zmysle holistického prístupu k zdraviu a zdravému životnému štýlu v súlade s Európskym politickým rámcom Zdravie 2020. Zapájame sa do aktivít podporujúcich zdravý životný štýl. Každý rok v októbri nám naše pani kuchárky pripravia mliečnu desiatu - čokoládový puding, ktorý máme všetci tak veľmi radi. Na hodinách sa pani učiteľky snažia deťom  zvýšiť ich povedomie a upozorniť na dôležitosť pitia mlieka a na jeho prínosy pre zdravie. Zahrali a zaspievali sme si s kravičkou Eličkou /CD - Cesta mlieka/.

        • Pasovanie prvákov do "cechu školského"
          • Pasovanie prvákov do "cechu školského"

            14. 10. 2015

            V tomto školskom roku máme 15 prvákov, pre ktorých  pani vychovávateľky v školskom klube detí pripravili 13. októbra 2015 slávnostné privítanie a zaradenie medzi školákov. Stať sa žiakom školy mohli len po splnení niekoľkých úloh - beh po lavičke s aktovkou na pleciach, streľba na cieľ papierom, vypracovanie zábavného pracovného listu. V závere zložili sľub prváka.                 

            Milí prváci, vitajte medzi nami a nech sa Vám v našej škole darí!

        • Jesenné vychádzky
          • Jesenné vychádzky

            9. 10. 2015

            Každoročne nás jeseň láka svojimi farbami na vychádzky do prírody. Aj tento rok pani učiteľky pripravili pre svojich žiakov trasy na jesenné vychádzky. Piaty ročník sa na vychádzku vybral do neďalekých Nízkych Tatier k Vrbickému plesu. Šiesty a siedme ročníky sa prešli Žiarskou dolinou až k Žiarskej chate – miestu, ktoré je základňou pre vysokohorské túry. Ôsmy ročník spoznal trasu k Popradskému plesu, oddýchli si pri Chate pri Popradskom plese a cestou späť neobišli ani Symbolický cintorín pri Popradskom plese, kde sú na pamiatku obetiam Vysokých Tatier umiestnené pamätné tabule. Deviate triedy si preverili svoju fyzickú zdatnosť trasou na Hrebienok, zastavili sa a obdivovali mohutnosť a krásu Obrovského vodopádu a cestou späť sa zastavili na Rainerovej chate a obdivovali vodopády Studeného potoka. Keďže nám prialo aj počasie a slniečko nás pohládzalo teplými lúčmi, príjemné zážitky sa nám len pomaly vytrácajú z pamäti.

          • Druháci v Liptovskej knižnici

            8. 10. 2015

            Čítanie obohacuje každého človeka. Rozvíja fantáziu, obohacuje slovnú zásobu, zlepšuje vyjadrovanie aj zmysluplne vypĺňa voľný čas. Aj z našich druhákov sa 1. 10. 2015 stali oficiálni čitatelia. Zúčastnili sa na slávnostnom zápise čitateľov v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého v Lipt. Mikuláši, ktorý im pripravili milé pani knihovníčky. „Ďakujeme a už sa tešíme na čítanie zaujímavých a pekných kníh, ktoré sme si v knižnici požičali.“  

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

            6. 10. 2015

            Už tradične  naša škola   v ročníkoch 1.- 4. vyhlasuje tematický  týždeň zdravej výživy.  A práve posledný septembrový týždeň sa niesol v duchu zdravého životného štýlu a bol zameraný na zvýšenú konzumáciu ovocia a zeleniny. Niektoré  mamičky nám pripravili chutné ovocné občerstvenie, iné zas zeleninové šaláty či džúsy. Nezabúdali sme ani na pitný režim,  pani učiteľky počas vyučovania navarili žiakom bylinkové čaje, a tak sme si spríjemňovali chvíle učenia.

          • Beh o pohár starostu obce - 15. ročník

            4. 10. 2015

            Základná  škola  s  materskou  školou  Ľubeľa  v spolupráci  s obcou Ľubeľa  usporiadala  dňa 2. októbra 2015 v poradí 15. ročník Behu o pohár starostu obce. Nádherné počasie využilo 122 bežcov, ktorí súťažili v šiestich kategóriách. Tento ročník bol doplnený o kategóriu pedagógov a rady bežcov posilnil aj Ing. Erik Gemzický, PhD., starosta obce Ľubeľa. Pre víťazov na 2. a 3. mieste boli pripravené medaily a prví v kategóriách boli odmenení pohármi. Po športových výkonoch bolo pre súťažiacich pripravené občerstvenie v podobe rôzneho druhu ovocia, ktoré dodala firma Fruktal, v zastúpení Ing. Mariána Hrnčiara, za čo veľmi pekne ďakujeme. Víťazmi jednotlivých kategórií boli: Dávid Bolibruch, Adrián Kubík, Lucia Mihelíková, Artur Kotian, Sofia Karmen Magerčiaková a Michal Moravčík.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            27. 9. 2015

            Deň 26. 9. je Európskym dňom jazykov,  ktorého cieľom je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania Pri tejto príležitosti sme dňa 25. 9. 2015 zorganizovali na našej škole počas vyučovania zaujímavé aktivity. Žiačky 7.A si k tomuto dňu pripravili rozhlasovú reláciu a vyučujúci rôznych predmetov atraktívne podujatia. Na hodinách sme sa zdravili, spievali piesne, recitovali v rôznych jazykoch, predstavili sme si kultúru krajín Európy, dozvedeli sa niektoré fakty o jazykoch... Priblížili sme si aj posunkovú reč, v ročníkoch 1.- 4. aj zvieraciu reč. Zažili sme tak príjemný deň plný zábavy a úsmevov na tvárach našich žiakov.

        • Beh olympijského dňa
          • Beh olympijského dňa

            1. 7. 2015

            Žiaci deviateho ročníka Monika Fideráková a Kristián Matejovie sa 23. júna zúčastnili 22. ročníka Behu olympijského dňa v Liptovskom Mikuláši. Kristián nemal vo svojej kategórii premožiteľa a vyhral s veľkým náskokom. Monika sa umiestnila na krásnom treťom mieste. Obidvom gratulujeme a prajeme veľa športových úspechov na stredných školách.

          • Rozlúčka deviatakov

            1. 7. 2015

            Naši najstarší žiaci sa lúčili dňa 29. 6. 2015. Dievčatá sa zmenili na mladé dámy a chlapci na mladých pánov. V tónoch známych hitov rozospievali mladších i starších žiakov, poďakovali sa všetkým pedagógom, zamestnancom školy, pani doktorke i starostovi obce. Odovzdali pomyselné žezlo ôsmakom, pretože pre nich sa jedna kapitola života uzatvára. Prajeme šťastný krok do novej etapy života.

          • Rozlúčka štvrtákov

            30. 6. 2015

            Rozlúčka štvrtákov s primárnym vzdelávaním sa v tomto školskom roku uskutočnila v piatok 26.júna 2015 rozlúčkovým gulášom, ktorý pripravili rodičia. Výborný guláš, sladkosti, pitný režim, zábavné aktivity aj návšteva mnohých rodičov prispeli k dobrej nálade tejto akcie. Veľmi pekne ďakujeme rodinám Sikorovcov a Turčiakovcov, ktoré sa najväčšou mierou zaslúžili o jej zabezpečenie. Rovnako ďakujeme pánovi Jaroslavovi Kubíkovi za bezplatné zapožičanie priestorov ovocinárskej chatky a záhrady.

        • Na gazdovskom dvore
          • Na gazdovskom dvore

            22. 6. 2015

            18.6.2015 sme navštívili Stoličné dni v Liptovskom Mikuláši. Múzeum Čierny orol nás privítalo retro výstavou hračiek z polovice minulého storočia. Na dvore múzea bol pripravený gazdovský dvor s expozíciami typickými pre slovenskú dedinu a s praktickými ukážkami varenia, tkania a plstenia.

        • Riziká používania internetu - workshop
          • Riziká používania internetu - workshop

            21. 6. 2015

            Podľa prieskumov za posledné roky vzrástol počet detí, ktoré používajú mobil a internet. Úmerne s tým sa zvýšil aj počet detí, ktoré sú ohrozené ich negatívnymi vplyvmi. Je preto dôležité deti vzdelávať a hovoriť s nimi o negatívach webu. Z tohto dôvodu sme dňa 19.6.2015 do školy pozvali psychologičku, ktorá formou workshopu pracovala so žiakmi druhého stupňa a zaujímavými aktivitami a hrami ukázala ako sa môžu vyhnúť možnému nebezpečenstvu a priblížila im ako bezpečne používať nové komunikačné technológie.

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

            12. 6. 2015

            Žiaci 1. stupňa našej ZŠ už tradične v júni plnia úlohy a ciele dopravnej výchovy. Dňa 11. 6. 2015 sme do školy pozvali členov ORPZ LM, ktorí so žiakmi prebrali  jednotlivé pravidlá cestnej premávky, zásady bezpečného správania sa  v cestnej premávke podľa všeobecne záväzných právnych predpisov, ako chodec, cyklista, dopravné značky a riadenie sa podľa nich. Prakticky si preverili svoje zručnosti v jazde na kolobežke a bicykli, ale aj ako chodec – aktívny účastník cestnej premávky,... . Celá praktická časť prebiehala pod dozorom pána policajta. V závere aktivít mali žiaci možnosť overiť si svoje vedomosti na virtuálnom detskom dopravnom ihrisku - S Martinom na ceste / interaktívne CD/. Celé dopoludnie sa nieslo vo veľmi dobrej atmosfére, za čo ďakujeme pani policajtke Mgr. A. Poljakovej a jej kolegovi z dopravného inšpektorátu.

        • Ľudové tradície v ŠKD
          • Ľudové tradície v ŠKD

            18. 6. 2015

            Tretiačka Anetka Hazuchová sa v ŠKD venuje paličkovaniu, ktoré je náročnou ľudovou technikou. Vyžaduje si veľkú trpezlivosť a vytrvalosť. Prajeme Anetke, aby jej paličkované obrázky prinášali radosť a záujem detí o zachovanie ľudových tradícií a remesiel.

          • Druháci v Liptovskej knižnici

            11. 6. 2015

            Dňa 10. 6. 2015 navštívila 2. A trieda Liptovskú knižnicu v Lipt. Mikuláši, kde žiakov po prečítaní knihy O psíčkovi a mačičke čakal kvíz. Deti si v jednotlivých skupinách mali možnosť preveriť svoje čitateľské zručnosti, zasúťažiť si a zároveň aj zabaviť. Za aktívnu prácu ich čakala sladká odmena. V krásny slnečný deň nechýbala ani zmrzlina  a šantenie pri fontáne.

          • Digiškola na kolesách

            10. 6. 2015

            V rámci predstavenia projektu Digiškola, ktorý putuje po slovenských mestách sa žiaci 6. a 7. ročníka dňa 9.6.2015 zúčastnili akcie Digiškola na kolesách v Žiline. Mohli si v nej naživo vyskúšať, ako vyzerá moderné digitálne vyučovanie využívajúce interaktívne tabule a tablety. Sprievodný program moderoval populárny Šarkan, čo robilo akciu atraktívnejšou a pre žiakov zábavnejšou.

        • Globálne vzdelávanie
          • Globálne vzdelávanie

            8. 6. 2015

            Tretí jún sme vyučovanie obohatili o globálnu dimenziu získavania nových poznatkov. Žiaci 5., 6., a 7. ročníka riešili tému dažďového pralesa. Po jednotlivých stanovištiach rozširovali svoje vedomosti k danej téme zážitkovými formami učenia, prežili na vlastnej koži pocit zo zničenia lesa, búrku v lese alebo vytvorili krásne príbehy o lese. V závere navrhli  spôsoby riešenia záchrany lesov. Žiaci 8. a 9. ročníka prostredníctvom interaktívnych aktivít získali nové poznatky, tematicky zamerané na olympijské hry. Preskúmali sme históriu olympijských hier, neopomenuli sme na moderné - súčasné OH a nezabudli sme ani na slovenských olympionikov a najmä na tých našich z Liptova. Krásny deň s posolstvom globalizácie, ktorý bol zakončený športovými aktivitami sa vydaril.

        • Deviataci na Chopku
          • Deviataci na Chopku

            4. 6. 2015

            Pohľad z vtáčej perspektívy si mohli niekoľkonásobne vychutnať žiaci 9. ročníka dňa 4. 6. 2015. Podarilo sa im, i keď v rúšku hmly, zdolať Chopok, vyskúšať si rôzne druhy lanoviek zo severu i juhu Chopka, ale hlavne prežiť opäť jeden krásny spoločný deň z ich deviatich rokov školskej dochádzky.