• Novinky

        • Hľadanie pokladu v ŠKD
          • Hľadanie pokladu v ŠKD

            3. 6. 2015

            Dňa 29.5.2015 deti v ŠKD hľadali Jánošíkov poklad na Liptove. Vypočuli si príbeh z knihy liptovských rodákov Povesti z Liptova  - Jánošíkov poklad pod Kriváňom. Hľadanie na školskom dvore bolo náročné, ale deti sa nevzdali a poklad objavili. Ak chceli získať mincu, museli vytvoriť tri slová na písmeno, ktoré bolo na zlatých a strieborných dukátoch. V herni aktivita pokračovala dotvorením reliéfu mincí a rozhovorom o platidlách v minulosti. A ako ináč, nakoniec si deti pochutili na sladkej odmene, ktorá bola  súčasťou pokladu.

        • Na pracovnom vyučovaní
          • Na pracovnom vyučovaní

            3. 6. 2015

            Dňa 28.5.2015 sa žiaci na pracovnom vyučovaní  venovali téme „Domáce práce“ a pripravovali v kuchynke školy puding. Po teoretickej príprave si overili svoje zručnosti v praktickej činnosti. Výsledok ich kuchárskeho snaženia bola sladká pochúťka, ktorá im veľmi chutila.

        • Tretiaci v Liptovskej knižnici a v Galérii P. M. Bohúňa
          • Tretiaci v Liptovskej knižnici a v Galérii P. M. Bohúňa

            29. 5. 2015

            V utorok 26. 5. tretiaci opäť zavítali do Liptovského Mikuláša. Ich cieľom bol kvíz v okresnej knižnici a návšteva galérie. Kniha,  s ktorou sa zoznamovali na hodinách čítania ich zaujala, a tak si z nej žiaci zapamätali aj maličkosti. O víťaznej skupine rozhodol len malý bodový rozdiel. Pani knihovníčka všetkých pochválila za výborné odpovede.
            Z knižnice sa žiaci presunuli do Galérie P. M. Bohúňa.  Pozreli si dokument o galérii, ktorý bol zároveň pozvánkou do tejto inštitúcie. Pani lektorka porozprávala niečo z histórie budovy i o významných osobnostiach našich dejín. Chlapci a dievčatá prechádzali priestormi stálej expozície, kde sa vo výstavných sieňach  zoznamovali nielen s výtvarnými dielami P. M. Bohúňa, ale i iných umelcov tvoriacich v minulom storočí. So záujmom pozorovali namaľované obrazy s portrétmi, zátiším,  krajinkami aj busty. Svoju návštevu ukončili kreslením podľa výberu.

        • Koncoročný výlet "Orava" - 5. - 7. ročník
          • Koncoročný výlet "Orava" - 5. - 7. ročník

            28. 5. 2015

            Dňa 27.5.2015 sa žiaci 5. až 7. ročníka zúčastnili školského výletu na Oravu. Prvá zastávka bola v Múzeu oravskej dediny v Zuberci. Program v múzeu sa niesol v duchu: "Zahrajme sa ako kedysi". O 13:00 nás už čakala loď v prístave, ktorou sme preplávali vody Oravskej priehrady na Slanický ostrov umenia. Najlepšie náš čakalo nakoniec v Oravskom Podzámku. Tajomné komnaty a mohutné hradby Oravského hradu, umenie a história, čarovný výhľad srdce ohriali v studený deň.

          • Škola v prírode - Žiarska dolina

            26. 5. 2015

            V dňoch 18.5.- 22.5. 2015 sa 46 žiakov 1. stupňa ZŠ  zúčastnilo školy v prírode v Žiarskej doline - Hotel Spojár. Celý výchovno-vzdelávací program sa  niesol v duchu „INDIÁNSKEJ ŠKOLY “ a plnenia „indiánskeho chodníčka“ – maľovanie masiek, „lov bizóna“, „beh prériou“, „hod na prepelice“, výroba čeleniek, lapačov snov,.... Žiaci sa počas plnenia aktivít učili navzájom komunikovať a pracovať v tíme. Ako motivácia slúžili žetóny s indiánskymi námetmi, ktoré mohli  získať za rôzne súťaže a aktivity, ale aj stratiť v prípade nedodržania pravidiel „indiánskych zákonov“, ktoré sme si stanovili. Na konci pobytu boli odmenení podľa počtu nazbieraných žetónov. Uskutočnila sa tu prednáška s pánom Pavlom Ballom z TANAPu, ktorý prezentoval  deťom informácie a zaujímavosti zo života svišťov, medveďov a kamzíkov. Jedno popoludnie prišli medzi nás pracovníci ORPZ v Liptovskom Mikuláši a porozprávali deťom ako sa majú správať, dbať na bezpečnosť a ukázali výzbroj a výstroj našich policajtov, ktoré používajú pri zásahoch. Vo štvrtok dopoludnia sme relaxovali v bazéne v HOTELI PERMON, kde mali deti najväčšiu radosť z tobogánov a šmýkačiek. Veríme, že tohtoročná škola v prírode položila dobrý základný kameň pre upevnenie dobrých triednych kolektívov a kamarátstiev  v našej škole.

        • Liptovská Kinderiáda - športová súťaž
          • Liptovská Kinderiáda - športová súťaž

            25. 5. 2015

            V utorok 5. 5. 2015 sa niektorí žiaci 2. – 5. ročníka zúčastnili na atletickej súťaži Liptovská Kinderiáda. Počasie nám prialo a niektorým žiakom sa podarilo obsadiť krásne miesta spomedzi 16 zúčastnených základných škôl z celého nášho okresu.  Celkovo sme obsadili 11. miesto, v technických kategóriách sa darilo R. Rybárskemu (3. A), ktorý sa svojim výkonom v hode plnou loptou dostal na 2. miesto a v behu na 60 m obsadil 5. miesto. V skoku do diaľky bodovala L. Mihelíková (5. A), ktorá skončila na 7. mieste. V. Nováková (2. A) v behu na 60 m obsadila 7. miesto a A. Kubík (2. A) skončil na 8. mieste. Je dôležité pripomenúť, že v atletike rozhodujú stotiny sekundy a výkony našich žiakov boli v porovnaní so žiakmi, ktorí obsadili prvé miesta veľmi tesné. Gratulujeme a ďakujeme!!!    

        • Divadelné predstavenie "Jar Adely Ostrolúckej"
          • Divadelné predstavenie "Jar Adely Ostrolúckej"

            15. 5. 2015

            Rok 2015 je rokom Ľudovíta Štúra – žiaci našej školy ročníkov 5. až 9. si ho pripomenuli dňa 14. 5. 2015 účasťou  na divadelnom predstavení Jar Adely Ostrolúckej od divadielka Zelienka v Galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Hra humornou formou ukázala jednu etapu života Ľudovíta Štúra. Galéria si pripravila i novú interaktívnu výstavu, kde si mohli žiaci kresliť. Do tretice mali možnosť zdarma sa prejsť po expozícii Tatrínu a Žiadostí slovenského národa. Hoci deň bol upršaný, množstvo zážitkov ho zmenilo na slnečný!

        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

            27. 5. 2015

            Dňa 6. 5. 2015 sme si pri príležitosti Dňa mlieka v 2. a 4. triede  pripravili spoločnú mliečnu desiatu, ktorá pozostávala z chutného mlieka a cereálií. Spolu s kravičkou Eličkou (veselé interaktívne CD- Cesta mlieka) sme si zaspievali, niečo poučné sa aj dozvedeli o kravičkách, výžive a o dôležitosti konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov.

        • Slávik Slovenska 2015
          • Slávik Slovenska 2015

            26. 4. 2015
            V stredu, dňa 22.4.2015, sme sa stretli na školskom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska 2015. Zaspievali sme si najmä ľudové piesne. Rytmom nás na drumbli sprevádzal Karol Kubík zo 6. B triedy. Tá najlepšia z nás - Nina Telekešová zo 7. A, nás pôjde reprezentovať 14. mája 2015 na okresné kolo súťaže "SLÁVIK SLOVENSKA 2015".

            Žiačky 6.A - Diana Staroňová, Alexandra Moravová, Helena Hollá, Karolína . Kurtulíková, 6.B - tu  zastupovala Sára Kadárová a 7. A reprezentovali: Kristína Turčiaková,Diana Kubáňová a Slávka Griešová. Na priebeh súťaže dozerala Mgr. Renata Bubniaková.

        • Oblastné kolo vo florbale
          • Oblastné kolo vo florbale

            17. 4. 2015

            Dňa 13. apríla 2015 sa v našej telocvični uskutočnilo oblastné kolo vo florbale žiakov. Sily si zmerali žiaci z Partizánskej Ľupče, Svätého Kríža a Ľubele. Naši žiaci dokázali, že si zaslúžia postúpiť do okresného kola, keď porazili obidve mužstvá. Gratulujeme a budeme im držať palce.

        • Stretnutia s policajtkou
          • Stretnutia s policajtkou

            3. 4. 2015

            V rámci prevencie pred nežiaducimi javmi dnešnej doby príslušníčka PZ zavítala už druhýkrát medzi tretiakov a štvrtákov. Témou prvého stretnutia  vo februári bolo „Bezpečné používanie internetu“. Žiaci boli upozornení na niektoré nebezpečenstvá, ktoré im hrozia pri nesprávnej práci s internetom. V marci sa uskutočnilo druhé stretnutie venované šikanovaniu. Pani policajtka spolu so žiakmi rozoberala príčiny, prejavy i dôsledky tohto javu. Žiakov téma zaujala, so záujmom získavali nové vedomosti z danej problematiky. Uvedomili si, že v prípade stretnutia sa so šikanovaním je veľmi dôležité zdôveriť sa dospelej osobe  a  problém riešiť čím skôr.

             

        • Večer s rozprávkami Pavla Dobšinského
          • Večer s rozprávkami Pavla Dobšinského

            3. 4. 2015

            Dňa 26. marca 2015 sme pre žiakov 1. stupňa pripravili Večer s Pavlom Dobšinským. Žiaci sa mohli zahrať  a zasúťažiť si vo svete rozprávok a zároveň sa aj zoznámiť s doteraz nepoznanými rozprávkami  známeho slovenského rozprávkara. Počas hier sa občerstvili pizzou a bylinkovými čajmi. O 20.00 hod. si pre žiakov prišli rodičia, s ktorými sa podelili o svoje zážitky a odobrali sa z ríše rozprávok do ríše snov.

        • Veľkonočné trhy
          • Veľkonočné trhy

            31. 3. 2015

            Dňa 29. marca 2015, na Kvetnú nedeľu, sa v KD v Ľubeli uskutočnili Veľkonočné trhy. Žiaci siedmeho ročníka pripravili výrobky, tombolu a šikovné žienky aj koláče do cukrárne. Predajcovia predviedli svoju šikovnosť a každý návštevník si mohol odniesť nápadité veľkonočné dekorácie. Na akcii spolupracovala aj Únia žien a Obecný úrad v Ľubeli. O milé spríjemnenie sa postarali žiačky z Folklórneho krúžku. Výťažok použijú žiaci na koncoročný výlet, rozhodli sme sa, že budeme spoznávať krásy Oravy.

        • Hviezdoslavov Kubín 2015
          • Hviezdoslavov Kubín 2015

            16. 3. 2015

            V dňoch 05. a 12.  marca 2015 prebehli školské kolá  súťaže HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN na prvom aj druhom stupni našej školy. Tento ročník súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy je 61. V I. kategórii nás nebude na obvodnom kole v Liptovskom Mikuláši  reprezentoať nikto, nebolo udelené 1. ani 2. miesto a na 3. mieste sa v podkategórii poézia umiestnili Vanesska Chomisteková a Anetka Hazuchová, v próze nebolo udelené žiadne miesto.  V II. kategórii bude na obvodnom kole naším želiezkom v ohni Helenka Hollá, 2. miesto patrí Katke Sikorovej a Dorotke Matejovie, tretie miesto sme udelili v poézii Katke Urbanovej. V druhej kategórii v prednese prózy sme udelili 2. miesto Antonovi Kubíkovi a Nikolke Kúkolovej a 3. miesto Sárke Kadárovej. V najstaršej kategórii nás bude zastupovať Adam Tadeáš Moravčík, ktorý sa umiestnil na prvom mieste v poézii, druhá skončila Peťa Čepelová a tretia Nikolka Chudobová, všetci sú žiakmi deviateho ročníka. Postupujúcim držíme palce a ďakujeme všetkým recitátorom aj odbornej porote za príjemne strávené popoludnie pri umeleckom slove.

        • Žiť energiou - vzdelávací program
          • Žiť energiou - vzdelávací program

            3. 3. 2015

            Aj nám záleží na tom, aby naši žiaci vedeli, ako môžu ušetriť energiu, poznali obnoviteľné zdroje energie a mali z vyučovania na tieto témy atraktívny zážitok. Preto sme využili bezplatnú ponuku Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) a pozvali sme ich do našej školy 3. marca 2015. SIEA zabezpečila pre celé triedy žiakov 4. - 7. ročníkov poldňový súťažný program ŽIŤ ENERGIOU v školách. Žiaci si vyskúšali energetické experimenty a interaktívne súťaže: 1. Chutná elektrina, 2. Teplo, teplejšie, horúco, 3. Balónová raketa, 4. Štiepenie jadra atómu, 5. Sila vetra, 6. Žrúti energie, 7. S vetrom opreteky.