• Novinky

        • Veľká chemická show
          • Veľká chemická show

            24. 4. 2016

            V stredu 20. 4. 2016 sa naši žiaci mohli zahĺbiť do tajov chémie pri sledovaní „Veľkej chemickej show" – predvádzanie rôznych chemických reakcií sprevádzaných úžasnými vizuálnymi efektmi.
            Žiakom bola prezentovaná chémia hravou a zábavnou formou nakoľko vieme, že to nie je veľmi obľúbený predmet.
            Počas 60 minútového programu bolo formou pokusov prebraté učivo od šiesteho po deviaty ročník. Súčasťou programu bola aj penová a bublinková show, ktorá slúži ako predpríprava na predmet chémia pre žiakov prvého stupňa. Po zhliadnutí programu žiaci zistili, že chémia nemusí byť len nudná, a že je dobré k štúdiu chémie pristupovať zodpovednejšie, nakoľko len po poznaní chemických látok a ich vlastností je možné vyskúšať rôzne experimenty.

          • Výsledky volieb zástupcov rodičov žiakov ZŠ s MŠ Ľubeľa do rady školy

            5. 5. 2016

            Dňa 12. 4. 2016 sa konali voľby zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ s MŠ Ľubeľa v organizačnej časti základnej školy. Z oprávnených 155 voličov bolo prítomných 112 rodičov, ktorým boli odovzdané hlasovacie lístky. Z nich bolo 112 platných. Kandidáti za rodičov s kandidatúrou súhlasili a do rady školy boli zvolení podľa odovzdanej zápisnice o výsledku volieb nasledujúci rodičia:

             

            1. Eva Matejovie, Ľubeľa - 63 hlasov                                                                                                                                      

            2. Ing. Miriam Devečková, Liptovské Kľačany - 54 hlasov                                                                                                         

            3. Renáta Poliaková, Dúbrava - 44 hlasov.

            Dňa 14. 4. 2016 sa konali voľby zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ s MŠ Ľubeľa v organizačnej časti materská škola. Z oprávnených 29 voličov bolo prítomných 21 rodičov, ktorým boli odovzdané hlasovacie lístky. Z nich bolo 21 platných. Kandidáti za rodičov s kandidatúrou súhlasili a do rady školy bola zvolená podľa odovzdanej zápisnice o výsledku volieb:

            1. Mgr. Petra Diškancová - 15 hlasov

        • Konzultanti z banky na hodine finančnej gramotnosti
          • Konzultanti z banky na hodine finančnej gramotnosti

            29. 5. 2016

            Je cenné, keď žiaci môžu čerpať informácie od odborníkov z praxe. Ôsmaci a deviataci využili túto možnosť v piatok 27. 5. 2016. Do školy  prišli zástupcovia  z Tatra banky V Liptovskom Mikuláši – riaditeľka Ing. Kubáňová a Ing. Vozný. Témou rozhovoru bolo sporenie a investovanie. Uvádzaním konkrétnych príkladov z praxe, grafmi a odbornou erudovanosťou žiakov obohatili o nové informácie k danej téme. V uvedenej aktivite bude škola určite pokračovať a pozve odborníkov aj z iných bánk, aby mohla pokračovať vo finančnom vzdelávaní svojich žiakov.

        • Košice - exkurzia
          • Košice - exkurzia

            28. 4. 2016

            Dňa 27. 4. 2016 sa žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili exkurzie v Košiciach. Za poznaním a zábavou sme cestovali vlakom do Vedecko-technické centra, obdivovali sme Dóm sv. Alžbety, Národné divadlo, rozkvitnuté parky a fontány.

        • Beseda s poľovníkmi
          • Beseda s poľovníkmi

            24. 4. 2016

            Dňa 19. 4. 2016 sa konala beseda pre žiakov 5. až 8. ročníka. Dvaja skúsení poľovníci doplnili zaujímavú prezentáciu plnú fotografií ukážkami parožia a napínavými historkami z posiedky. Na záver vylúdil pán Pavol na vábničkách zvuky lesnej zveri.

        • Pomáhame záhradkárom
          • Pomáhame záhradkárom

            6. 4. 2016

            V sobotu 02. 4. 2016 sa žiaci školy stretli so záhradkármi v ovocinárskej záhrade v Ľubeli. Pomohli záhradkárom s jarným rezom ovocných stromov, ošetrovaním ríbezľových krikov a čistením trávnatých plôch. Od záhradkárov si za svoju usilovnú prácu vyslúžili veľké poďakovanie a pohostenie.

          • Tvoja správna voľba

            6. 4. 2016

            Dňa 5. 4. 2016 sa žiaci 3. A triedy zapojili na ORPZ v Lipt. Mikuláši do preventívneho projektu - Tvoja správna voľba. Jeho cieľom je snaha o elimináciu trestnej činnosti pod vplyvom návykových látok a informovať o škodlivosti ich užívania so zameraním na tabak, alkohol, marihuanu. Je určený deťom vo veku 9 - 10 rokov. Projekt využíva inovatívne prístupy práce s deťmi formou tvorivej dielne. Žiaci mali možnosť pozrieť sa, ako sa človek môže zmeniť v prípade požitia veľkého množstva alkoholu, ako vyzerajú pľúca fajčiara a taktiež vyskúšať „posedieť si“ v improvizovanom väzení. Určite sa žiaci aj vďaka tohto projektu veľa podučili a získali tak nové informácie o škodlivosti používania drog a iných alternatívach trávenia voľného času. Vďaka patrí aj pani policajtke Mgr. Poljakovej, ktorá našich žiakov touto tvorivou dielňou previedla.

          • Tretiaci v Liptovskej knižnici

            6. 4. 2016

            Dňa 5. 4. 2016 sa naši tretiaci zúčastnili v Liptovskej knižnici na akcii, ktorá sa tentokrát týkala  encyklopédií. Mali možnosť dozvedieť sa rôzne zaujímavosti o zvieratách, ľudskom tele, autách, strojoch, Slovensku...Pani knihovníčky si pre žiakov pripravili pracovné listy, v ktorých si mohli preveriť svoje vedomosti o zvieratách. Vyhľadávali si o nich v encyklopédiách informácie a referovali ostatným spolužiakom novo nadobudnuté poznatky. Tak sme sa spoločne nielen dobre zabavili, ale aj mnoho nového naučili a príjemne strávili dopoludnie.

        • Ako šiestaci čítali Twaina?
          • Ako šiestaci čítali Twaina?

            31. 3. 2016

            Hneď po prázdninách si šiestaci pripomenuli „Marec – mesiac knihy“. Po vyučovaní si našli chvíľku a podelili sa o svoje zážitky z prečítanej knihy M. Twaina: Princ a bedár. Ako skupinka zhodnotili vlastnosti Twaina, pozreli si stručnú prezentáciu, ale hlavne rozprávali o svojich dojmoch z knihy. Všetci zhodne konštatovali, že ich svojím obsahom, dejom, protikladom bohatstva a chudoby zaujala a určite ju odporúčajú prečítať všetkým. 

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - školské kolo
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - školské kolo

            31. 3. 2016

            Práve v Medzinárodný deň poézie, 21. 3. 2016, sa na našej škole zišlo 12 najlepších recitátorov z druhého stupňa a 6 recitátorov z prvého stupňa. V úvode zazneli verše z básne „Pozdrav“ od P. O. Hviezdoslava. Hoci záujem o prednes z roka na rok klesá, prežili sme príjemné chvíľky s umeleckým slovom.  Vyhodnotenie školského kola Hviezdoslavovho Kubína má týchto víťazov:

            POÉZIA:

            I. kategória

            1. miesto -  Barbora Kubíková
            2. miesto -  Jessica Veselovská
            3. miesto -  Vanessa Chomisteková

            II. kategória

            1. miesto -  Dorota Matejovie
            2. miesto -  Barbora Turčiaková
            3. miesto -  Samuel Krajči

            III. kategória

            1. miesto nebolo udelené
            2. miesto  - Helena Hollá
            3. miesto – Anton Kubík, Kristína Turčiaková

             

            PRÓZA:

            II. kategória

            1. miesto nebolo udelené
            2. miesto - Katarína Terešťíková
            3. miesto - Miriam Devečková

            III. kategória

            1. miesto nebolo udelené
            2. miesto – Sára Kadárová

            Víťazom gratulujeme, do 62. kola obvodovej súťaže Hviezdoslavov Kubín  postúpila  Barbora Kubíková (3. A) a Dorota Matejovie (6. A),   v súťaži Rázusovie Vrbica nás bude reprezentovať žiak 5. A , Samuel Krajči, ktorý recitoval báseň od liptovského autora, Milana Rúfusa. Tešíme sa na budúci ročník. 

        • Vynášanie Murieny
          • Vynášanie Murieny

            29. 3. 2016

            Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias je vynášanie Murieny (Moreny, Marmurieny). Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Aj žiaci z folklórneho krúžku a ŠKD sa dňa 22. marca 2016  zúčastnili  takejto akcie. Muriena mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli dievčatá so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vody. Veríme, že teraz už vytúžená jar naozaj príde.

        • Večer s literárnou tvorbu Milana Rúfusa
          • Večer s literárnou tvorbu Milana Rúfusa

            29. 3. 2016

            Dňa 17. marca 2016 sme už tradične v našej škole pripravili v rámci mesiaca „Marec – mesiac knihy“ podujatie na podporu čítania s porozumením pre žiakov prvého stupňa pod názvom „Večer s Milanom Rúfusom“. Žiakom sme tak priblížili život a tvorbu nášho rodáka, prečítali si z jeho tvorby, zabavili sme sa, zasúťažili a samozrejme sa aj niečo nové naučili, dozvedeli... V rámci aktivít nechýbalo ani naše tradičné občerstvenie - pizza  a pitie  bylinkových čajov. Ďakujeme za milý večer a pekné zážitky.

        • Zážitkové učenie
          • Zážitkové učenie

            31. 3. 2016

            Dňa 24. 2. 2016 mali žiaci 2. ročníka netradičné vyučovanie. Hodina vlastivedy prebiehala priamo na Obecnom úrade v Ľubeli.  Deti so záujmom počúvali pána starostu  - Ing. Erika Gemzického ,  PhD., ktorý rozprával chlapcom i dievčatám o práci, ktorú vykonáva spolu s poslancami pri riadení obce. Tiež odpovedal na zvedavé otázky detí. Žiaci mali možnosť nahliadnuť do pamätnej knihy obce, videli  úradné pečiatky i insígnie starostu. Spoznali priestor, odkiaľ sa občanom oznamujú rôzne informácie  prostredníctvom  rozhlasu i miestnosť, v ktorej pracuje pán starosta. Tento spôsob získavania informácií sa druhákom veľmi páčil, preto odchádzali do školy spokojní. Ďakujeme pánovi starostovi, že si v množstve svojich  povinností našiel čas na žiakov.  

        • Ako sme tvorili ...
          • Ako sme tvorili ...

            19. 2. 2016

            Tvorivosťou a nápaditosťou prekvapili všetci žiaci 5. ročníka počas hodín literatúry. Na chvíľu sa zmenili na dramaturgov, režisérov, scenáristov, ale aj scénografov a hlavne na bábkohercov. Známe rozprávky v ich podaní ožili. Pani učiteľku milo prekvapili súdržnosťou a zohratosťou skupín, čo sa prejavilo pri vytváraní scény premyslenej do detailov, prepracovanosťou dialógov alebo príjemnou hudbou či osvetlením scény. Len tak ďalej, milí piataci!

        • 1. ŠKOLSKÝ PLES
          • 1. ŠKOLSKÝ PLES

            9. 2. 2016

            Ľubeľa  je známa svojimi reprezentačnými plesmi a tento rok sa v našej dedinke uskutočnili hneď dva. Ten prvý bol pod hlavičkou 3 EVENT SERVICES a druhý sa podujali zorganizovať 30. 01. 2016 učitelia a priatelia našej školy. Prvotný nápad pochádzal od nášho rodiča Mariana Krúpu a pani riaditeľka Iveta Kališová sa tejto myšlienky hneď chopila.                                                             

            Oslovili sme sponzorov, ktorí nám prispeli 65 cenami do tomboly. Našu predstavu o nádhernej sále nám pomohla zrealizovať Zdenka Kubányiová, módna návrhárka, z Liptovského Mikuláša, k dokonalej výzdobe patrilo aj osvetlenie v réžii Miroslava Krúpu.                                                                                                                                                                        

            A tak,  30. januára zostalo 130 hostí pri vstupe do kultúrnej sály stáť v nemom úžase, nakoľko sa stolovanie, výzdoba aj osvetlenie vydarili. Túto skutočnosť vyzdvihla pani riaditeľka v úvode príhovoru slovami „V rozprávkach sa občas dejú také zázračné veci, že z káčatka sa stane nádherná labuť, z Popolušky princezná, ale v tom našom bežnom živote to nie je také časté. Občas sa to predsa stane, a tak sa zo staručkej sály KD stane nádherná tanečná sieň.“  Náladu vytváral DJ Marian Krúpa. Ples nám spríjemnil úvodný valčík v podaní Samuela Hollého a Zuzany Morongovej, program detí zo základnej školy, tanečný vstup konzervatoristov z Košíc, veselé predstavenie členiek JDS v Ľubeli pod vedením Janky Mlynarčíkovej a v neposlednom rade módna prehliadka Zdenky Kubányiovej. Výbornú večeru pripravila firma B.R.A.T. s.r.o z Liptovského Mikuláša.                                                                                                                                                                  

            Ohlasy hostí nás milo prekvapili a preto uvažujeme o organizovaní plesu aj v budúcom roku. Výťažok použijeme na modernizáciu našej školy.  Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k uskutočneniu tejto vydarenej akcie a tešíme sa na budúce ročníky školských plesov.

        • Karneval v MŠ
          • Karneval v MŠ

            8. 2. 2016

            Dňa 05. 02. 2016 sa materská škola vyzdobená farebnými girlandami a balónmi zmenila na rozprávkovo. Hneď ráno deti vítali pani učiteľky vystrojené v maskách. Deti sa predstavili v tých najrozličnejších kostýmoch princezien, čarodejníc, pirátov aj zvieratiek. Tancovali, súťažili, za čo boli odmenené. No najkrajšou odmenou boli rozžiarené detské očká, dobrá nálada a nezabudnuteľné zážitky.

        • Karneval žiakov 2. stupňa
          • Karneval žiakov 2. stupňa

            4. 2. 2016

            Piatok 29. januára si žiaci 5. až 9. ročníkov spríjemnili karnevalom. Veríme, že zaujímavé tematicky ladené masky, lahodné tóny hudby, karaoke i  známe tanečné hity vyplnili žiakom atypicky jedno piatkové dopoludnie pred prevzatím výpisov polročného hodnotenia ich prospechu a správania.

          • Štvrtáci v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého

            27. 1. 2016

            S postavou Juraja Jánošíka sa štvrtáci stretávali na hodinách čítania prostredníctvom príbehov z knihy Junácka pasovačka. Doplniť informácie o tomto hrdinovi a o dobe, v ktorej žil si išli v piatok 22.1. 2016 do Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Pani knihovníčka premietla žiakom  film z detstva tohto muža. Poukázala aj na iné diela, ktoré sú spojené s menom J. Jánošíka - piesne, muzikál, obrazy.
            Z knižnice sa žiaci presunuli na výstavu, kde spoznávali staviteľské umenie. Nachádzali sa tu miniatúry rôznych budov, mostov, sôch z celého sveta. Deti ich so záujmom pozorovali, tiež mali možnosť prečítať si stručné informácie o daných stavbách. Každá stavba bola niečím výnimočná, ťažko bolo určiť najkrajšiu z nich.
            Spokojní a plní zážitkov z dnešného dňa sa štvrtáci vrátili domov.

          • Výsledky T 5

            24. 1. 2017

            Dňa 25. novembra 2015  sa uskutočnilo celoslovenské Testovanie 5 – 2015 pre žiakov 5. ročníka. Testovanie bolo realizované Národným ústavom certifikovaných meraní  vzdelávania v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a vyhlášky MŠ SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole. Žiaci vypracovali dva testy – z matematiky (30 úloh), zo slovenského jazyka a literatúry (30 úloh). Veľmi nás teší, že naši piataci dosiahli v oboch predmetoch lepšie výsledky, ako bol celoslovenský priemer. Uvádzame aj porovnanie s celoslovenským priemerom:

             

                  Matematika

            Slovenský jazyk       a literatúra

            Priemerná úspešnosť žiakov ZŠ s MŠ Ľubeľa                                                                            

                    69,61 %                                  

                   77,84 %                             

            Priemerná úspešnosť žiakov v SR                    

                    61,99 %           

                   66,62 %