• Novinky

          • MŠ - pečenie medovníkov

            23. 12. 2015

            Neoddeliteľnou súčasťou blížiacich sa Vianoc je aj pečenie medovníkov. Pečenie a zdobenie si deti našej materskej školy vyskúšali 18.12.2015. Deti si vyvaľkali cesto a vykrajovali medovníkové figúrky. Medovníčky vyrábali s láskou, lebo vedeli, že ich podarujú svojim najbližším.

        • Stridžie dni na dedine
          • Stridžie dni na dedine

            18. 12. 2015

            Obdobie Vianoc, ich zvyky a tradície sú pravdepodobne najkrajším  časom rodinného pokoja a šťastia v roku. Predlžovanie noci na úkor denného svetla v našich predkoch vyvolávalo predstavy o nadvláde nepriaznivých síl, pred ktorými bolo potrebné chrániť celé hospodárstvo. Nočná obloha bola plná lietajúcich stríg, ktoré mohli svojimi čarami uškodiť nielen ľuďom, ale i zvieratám. Na ochranu pred zlom preto obyvatelia dedín vykonávali rôzne magické úkony s použitím cesnaku, kríža a svätenej vody . Žiaci folklórneho krúžku si v Ľubeli  už tradične v predvianočnom období  pripomínajú tieto zvyky a oblečení za Lucie chodia po dedine, aby tak odohnali zlé sily z našej obce.

        • Kampaň "Červené stužky"
          • Kampaň "Červené stužky"

            17. 12. 2015

            Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do kampane Červené stužky týmito aktivitami. Pracovníčka CPPPaP z Liptovského Mikuláša žiakom 8. ročníka porozprávala o zameraní kampane a symbolike červenej stužky. Prostredníctvom krátkej ukážky z filmu sa dozvedali o pomoci -práca pracovníkov a študentov VŠZaSPSv. Alžbety na misiách- pomoc chorým na AIDS a pomoc sirotám, ktorých rodičia zomreli na túto chorobu. V ďalšej časti diskutovali na tému Obchodovanie s ľuďmi/čo vyjadruje tento termín, trestný zákon, kto sa môže stať obeťou, aktivita "Kufor za prácou", informácie o IOM, "Pohovor v pracovnej agentúre"/Žiaci 9. ročníka rozoberali tému obchodovanie s ľuďmi s príslušníčkou PZ v Lipt. Mikuláši, ktorá ich upozornila na nástrahy číhajúce pri práci v zahraničí. Dievčatá 6. ročníka zhotovovali červené stužky, ktoré potom rozdávali p. učiteľkám i žiakom na druhom stupni. Ku kampani Červené stužky bola zhotovená nástenka s rôznymi informáciami k danej téme a obrázkami.

        • Riaditeľské voľno 08.01.2016
          • Riaditeľské voľno 08.01.2016

            14. 12. 2015

            Riaditeľka ZŠ s MŠ Ľubeľa v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa §150 ods. 5) a na základe odporúčania ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR

            http://www.minedu.sk/odporucanie-ministra-skolstva-juraja-draxlera-vo-vztahu-k-vianocnym-prazdninam/

            udeľuje dňa 08.01.2016 (piatok)  žiakom 1. - 9. ročníka riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            Nástup do školy na vyučovanie po vianočných prázdninách bude v pondelok 11.01.2016.

        • Vianočné trhy s Mikulášom
          • Vianočné trhy s Mikulášom

            11. 12. 2015

            Druhú  adventnú nedeľu, 6. decembra 2015,   už po ôsmykrát v spolupráci ZŠ s MŠ Ľubeľa, Obecného úradu a Únie žien v Ľubeli, kultúrny dom zaplnili viac ako dve desiatky predajcov. Návštevníci vianočných trhov si mohli spríjemniť čas posedením v improvizovanej cukrárni, do ktorej napiekli koláčiky mamičky a staré mamy žiakov 8. A a členky únie. Pripravená bola aj bohatá tombola. Prvýkrát sme túto tradičnú akciu spojili s Mikulášom a táto kombinácia sa nám osvedčila. Pani učiteľky s deťmi z MŠ pripravili Mikulášovi, čertovi, dvom anjelikom a množstvu  divákov nádherný kultúrny program. Rozžiarené detské očká potešili balíčky so sladkou odmenou. Po programe DJ Lukáš deťom spríjemnil popoludnie detskými hitmi. Vianočnú  atmosféru umocnilo pečenie oblátok a vôňa vianočného punču. Na budúci rok určite takúto príjemnú akciu zopakujeme. Ďakujeme  všetkým, ktorí  podporili túto  predvianočnú aktivitu.

        • Čajovňa
          • Čajovňa

            3. 12. 2015

            Dňa 30. 11. a 2.12. 2015 sa uskutočnila počas prestávok ochutnávka čajov z liečivých rastlín, ktoré sme dopestovali na školskom pozemku počas roku 2015. Žiaci 5. - 9. ročníka mali možnosť ochutnať medom osladený čaj z medovky, materinej dúšky, repíku, mäty, rumančeku, nechtíku, šalvie, pamajoránu. Pohladenie chuťových pohárikov doplnili aj stručné informácie o liečivých účinkoch ponúkaných bylín.

        • Putovná výstava fyzikálnych pokusov
          • Putovná výstava fyzikálnych pokusov

            23. 11. 2015

            V rámci Týždňa vzdelávania  sme do školy pozvali členov združenia Spoznávaj vedu, ktorí sa predstavili s programom Putovná výstava fyzikálnych pokusov. Dopoludnie nám spríjemnili fyzikálnymi pokusmi pre deti 1. stupňa hravou formou a pre deti 2. stupňa s odbornejším vysvetlením. Mládež veľmi často vníma vedecké a technické disciplíny ako náročné, či problematické. Cieľom tejto akcie bolo vzbudiť záujem mladých ľudí o ich štúdium a hlavne dokázať, že tieto disciplíny sú nielen zaujímavé, ale konkrétnymi pokusmi ukázať, že niekedy aj ta najťažšia fyzikálna poučka má jednoduché riešenie.

          • Z činnosti folklórneho krúžku

            10. 11. 2015

            Dňa 5. 11. 2015 si naši žiaci z folklórneho krúžku znovu pripravili program pri príležitosti  Mesiaca úcty k starším a vystúpili  v Domove dôchodcov v Liptovskom Mikuláši. Svojimi piesňami, tancami a pekným slovom tak spríjemnili chvíle našim starším občanom, ktorí sa im za to odvďačili úsmevom a potleskom.

        • Jesenné tvorivé dielne v MŠ
          • Jesenné tvorivé dielne v MŠ

            29. 10. 2015

            V utorok 27.10.2015 sa konali v materskej škole v spolupráci s rodičmi jesenné tvorivé dielne. Niektoré deti so svojimi rodičmi strávili pekné popoludnie pri vyrezávaní strašiakov z tekvíc, vytváraní jesenných dekorácií z rôznych prírodnín, ktoré zdobia interiér MŠ. Atmosféra bola priateľská, tvorivá. Ďakujeme zúčastneným rodičom, že si našli čas a spoločne si so svojimi ratolesťami niečo krásne vytvorili. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

            28. 10. 2015

            Pri príležitosti Svetového dňa výživy (16.10) si žiaci druhého stupňa zvýšili povedomie o zdravom stravovaní prostredníctvom rôznych aktivít. A tak sa chodba počas veľkých prestávok menila na miesto, kde si žiaci zmerali svoje sily v troch disciplínach: o najdlhšiu jablkovú šupku, o najrýchlejšie odšťavený pomaranč a o najkrajšiu básničku na tému ovocie. Počas týždňa bola vyhlásená súťaž o triedu s najvyšším počtom ovocia na desiatu. Veríme, že aj touto cestou sme prispeli k tomu, že sa ovocie stane neodmysliteľnou súčasťou jedálnička každého žiaka.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            28. 10. 2015

            Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách vyhlásilo v tomto roku 3. ročník celoslovenskej súťažno-vzdelávacej aktivity s výstižným názvom Hovorme o jedle 2015 (viac na www.opotravinach.sk). Okrem hlavného cieľa projektu, ktorým je hravou a súťažnou formou učiť deti o správnej výžive a zdravom životnom štýle, môže každá zapojená škola získať finančnú odmenu. Napriek vlaňajšiemu neúspechu, sme sa tento rok rozhodli znovu skúsiť šťastie - žiaci 2. a 3. roč. s novými nápadmi, obrovským elánom a chuťou urobiť niečo pre naše zdravie, sa pustili do realizácie aktivít, doplnených o nové poznatky, hry a súťaže na tému  OVOCIE A ZELENINA. Zapojili sa aj žiaci 4. A do výtvarnej súťaže pod názvom Chutné maľovanie. Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným žiakom, ale aj rodičom za ich podporu a ochotu pomôcť počas celého tematického týždňa. Dúfame, že aj takýmto spôsobom sa nám podarí v žiakoch rozvíjať a upevňovať trvalý záujem o zdravý životný štýl.     

        • Anglický týždeň
          • Anglický týždeň

            28. 10. 2015

            Posledný októbrový týždeň sme venovali anglicky hovoriacim krajinám v aktivite nazvanej „Anglický týždeň“. Na hodinách anglického jazyka sme si tak priblížili kultúru a reálie týchto krajín, zabavili sa a zaspievali, uvarili čaj s mliekom... Mnohí žiaci si sami na danú problematiku pripravili projekty, a tak svojich spolužiakov obohatili  novými poznatkami. V rámci tohto týždňa sme v utorok 27.10.2015 zorganizovali tzv. „Cupcake day“, v rámci ktorého pani učiteľky napiekli žiakom koláčiky a žiačky 8. A triedy ich svojim spolužiakom v škole porozdávali. Touto cestou chceme pani učiteľkám poďakovať.

        • Staré mamy v MŠ
          • Staré mamy v MŠ

            27. 10. 2015

            Dňa 23.10.2015 do materskej školy prijali pozvanie staré mamy. Pani učiteľky s deťmi pripravili pri príležitosti mesiaca úcty k starším milý program plný básničiek a piesní. Spoločne si zatancovali, zahrali sa, staré mamy sa na chvíľu vrátili do detských čias. Po veselom privítaní vyrábali z plodov jesene gaštankov a ježkov. Staré mamy prežili pekné chvíle s vnúčatkami.

        • Halloween
          • Halloween

            25. 10. 2015

            Už tradične v našej škole v 1. - 4. ročníku usporadúvame koncom októbra Halloweenskú párty. V piatok 23.10.2015 sme v rámci anglického týždňa zorganizovali párty, na ktorej nechýbali ani halloweenské koláčiky, ktoré spolu s pani učiteľkami pripravili aj niektorí žiaci. V piatkový podvečer sme sa všetci spolu dobre zabavili, zasúťažili a nakoniec sme si zorganizovali aj lampiónový sprievod obcou. Touto cestou ďakujeme žiakom 7. A a 8. A, ktorí nám pomohli s výzdobou tried a realizáciou súťaží. Vďaka patrí aj pani učiteľkám, ktoré sa podieľali na príprave a organizácii halloweenských aktivít.

        • Šarkaniáda v MŠ
          • Šarkaniáda v MŠ

            23. 10. 2015

            Dňa 21.10.2015 prebiehala v materskej škole jedna z najmilších jesenných aktivít - "Šarkaniáda". Deti spolu s pani učiteľkami si spravili pekné dopoludnie pri púšťaní šarkanov. Všetky šarkany hýrili farbami od výmyslu sveta! Niektoré si poriadne vysoko zalietali. Deti odchádzali do materskej školy plné zážitkov.

        • Vedecká roadshow
          • Vedecká roadshow

            22. 10. 2015

            Dňa 21.10.2015 sa vybraní žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili  VEDECKEJ ROADSHOW „Čak Vednýodboris a jeho crew“. Hviezdna zostava vedeckých osobností  žiakom  priblížila fascinujúci svet vedy a techniky z celkom iného uhla pohľadu. Súčasťou podujatia bolo mnoho vzrušujúcich pokusov či súťažných úloh. Žiaci boli zasvätení do tajov biológie, dozvedeli sa o najnovších trendoch v elektrotechnike, robotike a o jadrových výskumoch vo švajčiarskom meste CERN. Cieľom podujatia bolo popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. 

          • Bezpečne na internete

            20. 10. 2015

            V rámci prevencie pred nežiadúcimi javmi dnešnej doby pracovníčka  CPPPaP v Liptovskom Mikuláši p. Glutová pripravila pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka besedy  o bezpečnom používaní internetu, ktoré sa uskutočnili 12. a  13.10.2015  cez hodiny informatickej výchovy. Žiaci boli upozornení na chyby pri využívaní tohto moderného výdobytku, ktorých  sa dopúšťajú najmä mladí ľudia, neuvedomujúc si často negatívne dôsledky pre nich samotných alebo iných ľudí.  Spoločne  diskutovali o zodpovednom správaní sa a bezpečnom používaní  internetu.

        • Zdravá výživa a stomatohygiena
          • Zdravá výživa a stomatohygiena

            20. 10. 2015

            V utorok 13.10.2015 sa uskutočnila pre žiakov  1. stupňa ZŠ beseda o zdravej výžive a stomatohygiene. Pracovníčka ÚVZ v Lipt. Mikuláši prostredníctvom videoprezentácie priblížila deťom vhodné potraviny na konzumáciu v priebehu celého dňa. Zdôraznila potrebu denného príjmu vitamínov z rôznych zdrojov. Deti  rozprávali o svojich stravovacích návykoch. Od jedla sa prešlo k stomatohygiene.  P. Ižariková názornou ukážkou vysvetlila postup dôkladného vyčistenia zubov a zabezpečenia ústnej hygieny ako prevencie zubného kazu.