• Novinky

        • Správa NAPANTu - prezentácia
          • Správa NAPANTu - prezentácia

            15. 3. 2015

            Dňa 26.2.2015 sa uskutočnila v poradí už tretia prezentácia zo života zvierat NAPANTu, ktorú zorganizovala škola v spolupráci so Správou NAPANTu pre žiakov 5. - 6. ročníka. Deti mohli vidieť exponáty orla, sovy, svišťa, mláďa medveďa, a zároveň sa učili spoznávať stopy a zvuky zvierat. Pracovníci NAPANTu zavítali s prezentáciou aj medzi deti materskej školy. Zameraná bola na medveďa, hravou formou sa dozvedeli zaujímavosti z jeho života, čím sa živí, prečo v zime spí a čo robiť,keď sa s ním stretneme na prechádzke lesom. Deti videli exponát mláďaťa medveďa a sadrové otlačky medvedích stôp.

        • Tretiaci v Liptovskej knižnici a v Múzeu J. Kráľa
          • Tretiaci v Liptovskej knižnici a v Múzeu J. Kráľa

            3. 3. 2015

            Dňa 27. 2. 2015 tretiaci boli opäť v okresnej knižnici v Liptovskom Mikuláši. Tentokrát pracovali s encyklopédiami. Každá skupina vyhľadávala informácie o danom zvieratku. Získané údaje následne prezentovala ostatným žiakom. Z knižnice sa všetci presunuli do Múzea J. Kráľa na výstavu "Zázračný svet". Tu spoznávali dievčenské i chlapčenské hračky z nedávnej minulosti. Páčili sa im všetky, ale najväčšiu radosť prežívali v interaktívnom kútiku, kde sa mohli s niektorými hračkami aj pohrať. Deti odchádzali domov spokojné a obohatené o nové zážitky.

        • Lyžiarsky výcvik Žiar - Dolinky
          • Lyžiarsky výcvik Žiar - Dolinky

            3. 3. 2015

            V dňoch 9. – 13. februára 2015 naši siedmaci absolvovali lyžiarsky výcvik v stredisku Žiar – Dolinky. Vynikajúce snehové podmienky nám pomohli k tomu, aby sa  väčšina žiakov, ktorí predtým nelyžovali, v priebehu jedného týždňa zdokonalila natoľko, že pri záverečnom preteku predbehli aj skúsených lyžiarov. Výsledky súťaže v slalome boli nasledovné: chlapci - 1. miesto Peter Urban, 2. miesto Juraj Hric a na treťom mieste skončil Martin Repa, ktorý pred lyžiarskym kurzom nelyžoval. V kategórii dievčat zvíťazila Slávka Griešová, no aj ostatné žiačky a žiaci urobili značné pokroky. Počas spoločenských večerov sme si spríjemňovali čas diskotékou aj karnevalom. Siedmaci spoločne s vyučujúcimi pripravili súťaže a vedomostné kvízy. Na chvíle prežité na lyžiarskom výcviku v hoteli Spojár budeme ešte dlho spomínať.

        • Pochovávanie basy
          • Pochovávanie basy

            3. 3. 2015

            Dňa 17. 2. 2015 sa aj naši žiaci z folklórneho krúžku 1, 2 zúčastnili smútočného obradu "Pochovávanie basy Estery" v DK v Ľubeli. Fašiangovými spevmi tak prispeli k tradíciám v obci, za čo si vyslúžili okrem úsmevov a pochvaly aj sladkú odmenu. Nechýbali ani vynikajúce šišky a teplý čaj.

        • Strídžie dni v Ľubeli
          • Strídžie dni v Ľubeli

            3. 3. 2015

            Dňa 11. 12. 2014 sme s folklórnym krúžkom 1, 2 pri príležitosti „Stridžích dní“ uskutočnili obchôdzku po obci Ľubeľa, aby sme tak odohnali zlé sily a naopak prilákali pokoj a šťastie do našich príbytkov. Lucie očistili aj našu základnú školu od všetkého zlého, zaspievali a zavinšovali aj v potravinách, pekárni...Akcia sa nám všetkým veľmi páčila. A chceme aj naďalej v takýchto tradíciách pokračovať.

        • Karneval
          • Karneval

            3. 3. 2015

            Dňa 10. 2. 2015 sme pre žiakov 1. stupňa pripravili karneval. Po predvedení masiek sme si s chuťou zatancovali, zasúťažili...Rodičia pripravili chutné občerstvenie a darčeky, za čo im ďakujeme.

        • Otvorená hodina pre predškolákov
          • Otvorená hodina pre predškolákov

            3. 3. 2015

            V utorok 3.2.2015 prišli pozrieť svojich starších kamarátov - prvákov naši predškoláci. Zoznámili sa so Šlabikárom, z ktorého sa  budú učiť  v 1. ročníku, oboznámili sa s písmenkom C. Spoločne sa zahrali a zaspievali. Vyskúšali si, ako sa píše na tabuľu a pri spoločnom učení dokázali, že sú veľmi šikovní.

          • Ekovýchovné programy

            7. 1. 2015

            Dňa 3.12.2014 sa uskutočnili v škole pre žiakov 6., 8. a 9. ročníka ekovýchovné programy s názvom Zo života včiel a Národný park Nízke Tatry. Program ponúkla a uskutočnila Správa Národného parku Nízke Tatry so sídlom v Liptovskom Hrádku. Spojený bol s ochutnávkou medu, pracovníci priniesli na ukážku úľ, ktorý si deti mohli pozrieť. V priestoroch školy bola inštalovaná výstava Národný park Nízke Tatry. Žiakom sa program páčil, dozvedeli sa veľa nových podnetných informácií. Celý program bol bezplatný.

          • Otvorené hodiny a vianočné besiedky

            7. 1. 2015

            Predvianočný čas sme si v  1.- 3. ročníku dňa 18. 12. 2014 spestrili otvorenými hodinami, kde si rodičia mali možnosť pozrieť aktivitu svojich detí na vyučovaní a niektorí aj sami vyskúšať prácu na interaktívnej tabuli. Žiaci si pre rodičov spolu s pani učiteľkami pripravili besiedky a po ich ukončení zas rodičia tvorivé dielne pre deti. Samozrejme nechýbali ani vianočné koláčiky, dobrá nálada a dokonca ani tanec. Zároveň sa touto cestou chceme našim aktívnym rodičom poďakovať.

        • Kampaň "Červené stužky"
          • Kampaň "Červené stužky"

            3. 12. 2014

            V tomto školskom roku sa naša škola zapojila niektorými aktivitami do 8. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky, ktorá prebiehala od 1. septembra a vyvrcholila 1. decembra na Svetový deň boja proti AIDS. Pod odborným vedením sa uskutočnili v triedach na 2. stupni besedy. Od príslušníčky PZ deviataci získali informácie o nebezpečnom jave dnešnej doby "Obchodovanie s ľuďmi", v 5. ročníku  žiaci besedovali o drogových závislostiach. Dievčatá a chlapci 8. ročníka rozoberali s pracovníčkami CPPPaP z Liptovského Mikuláša aktuálnu tému "Vzťahy medzi ľuďmi"nielen rozprávaním sa, ale riešili problémy v praktických modelových situáciách. Niektoré dievčatá 6. a 7. ročníka vyrábali červené stužky - symbolu boja proti AIDS. Jej nosením p. učiteľky aj žiaci na škole vyjadrili podporu boju proti tejto zákernej a dosiaľ smrteľnej chorobe. O chorobe AIDS, situácii vo svete i na Slovensku v súvislosti s touto chorobou, o škodlivosti fajčenia a alkoholu na ľudský organizmus  i o mnohých iných veciach sa žiaci mohli dozvedieť aj z materiálu na nástenke urobenej k tejto kampani.

          • Vianočné trhy 2014

            11. 12. 2014

            Druhú adventnú  nedeľu,  7. decembra 2014, sa uskutočnili v KD v Ľubeli  Vianočné trhy, ktoré spoločne zorganizovali Obecný úrad v Ľubeli, Únia žien Slovenska a ZŠ s MŠ v Ľubeli. Žiaci so svojimi rodičmi, pani riaditeľkou a triednou učiteľkou, pripravili množstvo vianočných dekorácií.  Vianočné trhy priniesli pestrú paletu výrobkov šikovných predajcov, tento rok ich bolo až 18. Návštevníci  si mohli zakúpiť koláčiky, ktoré napiekli šikovné mamičky našich siedmakov. Predvianočnú atmosféru dotvárali koledy a vôňa  punču, ktorým nás pohostili členky Únie žien v Ľubeli. Pre všetkých bola pripravená pestrá tombola. Tohtoročný výťažok použijú žiaci 7.A na lyžiarsky výcvik. Chceli by sme poďakovať všetkým, ktorí prispeli k neopakovateľnej atmosfére a veríme, že podobnú akciu zopakujeme aj na budúci rok.

        • Zober loptu, nie drogy
          • Zober loptu, nie drogy

            7. 1. 2015

            Tretí novembrový týždeň je venovaný Európskemu boju proti drogám. Najmä v tomto období sú žiaci upozorňovaní na nebezpečenstvo používania týchto látok na ľudský organizmus a možnom vytvorení závislosti na ne. Účinnou prevenciou proti nežiadúcim javom spoločnosti je venovanie sa zmysluplnej činnosti, medzi ktoré patrí i šport. Preto každoročne na škole prebieha akcia Zober loptu a nie drogy. V utorok 18.11. 2014 sa tejto športovej aktivity zúčastnili žiaci 1. - 4. ročníka. V miešaných družstvách sa deti snažili podať čo najlepší výkon v rôznych súťažiach s loptou. V stredu 19.11. žiaci 5.- 9. ročníka bojovali o prvenstvo v basketbale, hádzanej. V tento deň MUDr. Benková mala so šiestakmi besedu o škodlivosti fajčenia, ktoré spolu s alkoholom patrí k najznámejším drogám.
            Cieľom takýchto aktivít je ukázanie žiakom správnej cesty do budúcnosti. Záleží však na každom jednotlivcovi čo si vyberie.

          • Škola mojej profesie

            28. 11. 2014

            Dňa 25.11.2014 sa piati žiaci z 8. a 9. ročníka zúčastnili motivačných súťaží „Škola mojej profesie“, v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Do súťaže sme sa zapojili ako nepilotná škola v rámci Národného projektu: Podpora profesijnej orientácie žiakov základných škôl na odborné vzdelávanie a prípravu prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami. Súčasťou tohto podujatia boli tvorivé pracoviská, ukážky remesiel, výrobky a medzinárodný veľtrh cvičných firiem. Žiakom základných škôl sa touto formou predstavilo množstvo odborných učebných a študijných odborov SOŠ. Reálne praktické ukážky a samotná zapojenosť žiakov ZŠ do motivačných súťaží im pomôže pri výbere budúceho štúdia. V priebehu dňa poskytovali študentky - kozmetičky a kaderníčky svoje služby, čo naše dievčatá, ktoré sa súťaže zúčastnili, veľmi radi využili. Domov odchádzali krásne namaľované a vyčesané. V skupinovej súťaži Skladanie počítača nás reprezentovali 2 žiaci, ktorým sa darilo a Adam Tadeáš Moravčík získal 1. miesto. K peknému úspechu Adamovi srdečne gratulujeme.

          • Environmentálna výchova

            24. 11. 2014

            Dňa 11.11.2014 sa uskutočnil pre žiakov 5. a 7. ročníka ekovýchovný program s názvom Voda a jej význam, Les a jeho význam. Program ponúkla a uskutočnila Správa Národného parku Nízke Tatry so sídlom v Liptovskom Hrádku. Program sa realizoval i v MŠ a pozostával z prezentácie, videa a tvorivej dielne pre malých škôlkárov. Žiakom i škôlkárom sa program páčil, dozvedeli sa veľa nových podnetných informácií. Ďalšie aktivity sa uskutočnia 3.12.2014 pre zvyšné ročníky.

        • Čarovná čajová čitáreň
          • Čarovná čajová čitáreň

            21. 11. 2014

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc si žiaci 5. a 6. ročníka dňa 20. 11. 2014 urobili príjemné posedenie pri čajíku s množstvom zaujímavých kníh. Preverili si svoje tvorivé schopnosti, navzájom sa oboznámili s prečítanými knihami a rozšírili si svoj obzor o tom, ako vzniká kniha.

        • Halloween
          • Halloween

            9. 11. 2014

            Anglický týždeň žiaci na prvom stupni ukončili „Halloween Party“, kde si mohli zasúťažiť, zatancovať a dochuti sa zabaviť a zároveň si aj precvičiť angličtinu .Medzi súťažami nesmelo chýbať ani Apple bobbing (lovenie jabĺk z lavóra naplneného vodou). Po tejto akcii nasledoval lampiónový sprievod po obci Ľubeľa. Celá akcia bola vydarená a  veľmi sa nám páčila.

          • Anglický týždeň

            9. 11. 2014

            V dňoch 23. 10.- 29. 10. 2014 sme v našej škole zorganizovali „ Anglický týždeň“. Na hodinách anglického jazyka sa vyučujúce venovali reáliám anglofónnych krajín, osobitostiam anglického jazyka, spievali sa piesne, zabávali, piekli pancakes, hrali hry....Takýmito rôznorodými činnosťami sme obohatili vedomosti žiakov a priblížili kultúru anglicky hovoriacich krajín.