• Novinky

          • Konferencia o globálnom vzdelávaní

            1. 7. 2014

            V závere školského roka sme zahájili globálne vzdelávanie žiakov druhého stupňa. Krásnymi zážitkovými aktivitami sme sa snažili priblížiť pojem globalizácie a typy globalizácie. Žiaci mali možnosť zisťovať pozitíva i negatíva tohto javu a vytvoriť si vlastný názor na tento novodobý fenomén. Problematika je veľmi široká a plánujeme ju rozvíjať i v budúcom školskom roku, takže sa deti majú na čo tešiť.

          • Výlet žiakov 1. - 4. ročníka

            26. 6. 2014

            Posledný májový piatok sme so žiakmi 1.st. absolvovali školský výlet do Čierneho Balogu. Zažili sme senzačnú jazdu na trati Čiernohronskej železnice, ktorá nás odviezla do Vydrovskej doliny, kde na nás čakali animátorky s programom zameraným na budovanie vzťahu detí k prírode prostredníctvom zábavných hier zameraných na viaczmyslové vnímanie a poznávanie prírody.

            Po vyčerpávajúcich aktivitách sme si dopriali teplý obed s čajom a vybrali sme sa navštíviť Lesnícky skanzen, kde sme mali možnosť načerpať informácie o funkcii lesa a dôležitosti jeho ochrany. Okrem zdravej prechádzky po lese sme obdivovali lesnícke traktory, automobily a iné lesnícke stroje, ktoré slúžili na ťažbu dreva. Počasie nám prialo a v zdraví sme sa vrátili domov.

          • Školský výlet - PRAHA

            11. 6. 2014

            1. - 3. júna 2014 žiaci 9. A navštívili metropolu Českej republiky, Prahu. Zažili tri dni nabité programom. Prvý deň, po ceste v luxusnom vlaku navštívili rozhľadňu Petřín, Pražský hrad, Hradčany, Karlov most a ihrisko blízko nákupného centra Smíchov. Pre mnohých bola zážitkom už samotná cesta metrom. Druhý deň sme sa presunuli do centra, kde sme si vychutnaliVáclavské námestie, Orloj, Múzeum čokolády, Múzeum voskových figurín a po výbornom obede sme sa presunuli na Vyšehrad – národnú kultúrnu pamiatku, kde sme navštívili Národný cintorín a vychutnali si pohľad na celú Prahu. Chvíľu sme si oddýchli a tešili sme sa na nočnú Prahu, ktorú sme mali z hradieb Pražského hradu ako na dlani. Posledný deň sme si užili v jednej z najkrajších ZOO v Európe.Deviataci zažili neopakovateľný výlet, na ktorý budú určite dlho spomínať.

        • Akadémia venovaná RODINE a 45. VÝROČIU ŠKOLY
          • Akadémia venovaná RODINE a 45. VÝROČIU ŠKOLY

            10. 6. 2014

                   Bola krásna, slnečná nedeľa - 8. jún 2014.  Ruch okolo školy aj v jej priestoroch predznamenával výnimočnú udalosť. To pani učiteľky so svojimi žiakmi pripravili pre návštevníkov školy slávnostnú akdémiu venovanú RODINE. Pripomenuli si v nej tri významné sviatky – Deň matiek, Deň detí a blížiaci sa Deň otcov. Tohoročná oslava sa niesla v znamení 45. výročia vyučovania v súčasných priestoroch školy. Veselé pesničky, scénky či umelecké slovo  - vhodne poprepletané spomienkami na školu - publikum často oceňovalo potleskom. Opäť sme mali možnosť vidieť, že škola má veľa talentovaných a schopných žiakov, ktorí pod vedením šikovných pedagógov ukázali, čo vedia. Podujatie otvoril starosta obce Ľubeľa Ing. Erik Gemzický, PhD., ktorý vo svojom prejave zdôraznil dôležité miesto školy v živote spoločnosti a priblížil tiež základné zmeny v oblasti modernizácie základnej a materskej školy.

                  Sprievodnou akciou podujatia bolo slávnostné otvorenie zrekonštruovanej materskej školy spojené s prehliadkou jej „vynovených“ priestorov. Slová obdivu vyslovené návštevníkmi akcie boli poďakovaním pre všetkých, ktorí sa o modernizáciu materskej školy pričinili – starostovi a poslancom obce Ľubeľa, vedeniu školy a všetkým jej zamestnancom.

            Veríme, že všetci prítomní prežili   spolu   s nami príjemné nedeľné popoludnie.

          • Školský výlet - Bratislava

            9. 6. 2014

            Prvý júnový štvrtok /5.6./ a piatok /6.6./ žiaci 8.A i 8.B spoznávali Bratislavu. Prvý deň výletu mal vyčerpávajúci a prekvapivý program. Zážitky z Národnej rady SR /fotografovanie s Kaliňákom, Maďaričom, Blanárom, sledovanie rokovania poslancov/ vystriedali momentky zo ZOO, dinoparku i 3D kina. Bratislavu ako na dlani pozorovali z nádvoria Bratislavského hradu. Večer sa ich zážitky obohatili o náučný animačný program pod taktovkou pracovníkov Atlantis centra. Večerná diskotéka alebo nočné skupinové sledovanie filmu sa tiež zapíšu do množstva celoživotných zážitkov. Druhý deň si trošku potrápili nožičky potulkami starým mestom Bratislavy /Michalská brána, katedrála sv. Martina, kostolíky, hlavné námestie,  Primaciálny palác a záhrady a pod./A napokon, aby nezabudli aj na svojich drahých, ktorí im umožnili tento výlet, mohli nakúpiť v Auparku pamätné darčeky. Tento výlet bude isto jeden zo silných zážitkov ich života.

        • Oznam
          • Oznam

            6. 6. 2014

            Pri príležitosti Dňa matiek, Medzinárodného dňa detí a Dňa otcov pripravili pedagógovia a žiaci našej školy slávnostnú akadémiu venovanú rodine.  Akadémiou si tiež pripomíname 45. výročie vyučovania v súčasných priestoroch školy. Srdečne Vás pozývame na uvedené podujatie, ktoré sa uskutoční dňa 8.6.2014 o 14.00 hod. v budove základnej školy - v bloku A. Sprievodnou akciou bude slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov školy.  Tešíme sa na stretnutie s Vami.

             

             

        • Návšteva Múzea Janka Kráľa
          • Návšteva Múzea Janka Kráľa

            31. 5. 2014

            7.5.2014 sme so žiakmi 7.A triedy v rámci triednickej hodiny navštívili Múzeum Janka Kráľa v Lipt. Mikuláši, ktoré v rámci osláv ukončenia druhej svetovej vojny zoranizovalo zaujímavú akciu. Previezli sme sa na americkom terénnom voze Dodge 43 a nemeckom osobnom voze Kübelwagen. Videli sme vojakov v dobových oblečeniach z čias 2. svetovej vojny. Mohli sme zobrať do rúk historické zbrane z 2. sv. vojny, dozvedieť sa o nich mnoho informácií. Zažili sme streľbu zo sovietského obrneného prieskumného vozidla BA-64. Dozvedeli sme sa o príprave, spôsobe zoskokov parašutistov a tiež sme si niektorí vyskúšali simulovaný zoskok. Odmenili nás nálepkou vo forme okrídleného padáka - symbolu výsadkových jednotiek. Akcia sa nám veľmi páčila.

        • Ako sa chrániť pred kliešťom
          • Ako sa chrániť pred kliešťom

            31. 7. 2014

            Ako je známe, kliešte sa vyskytujú hlavne v tráve a v nízkych porastoch, vo vidieckych i mestských lokalitách. S cieľom zvýšiť prevenciu a informovanosť detí a dospelých, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb pripravil informačné letáky s tematikou Ako sa chrániť pred kliešťom a ochoreniami prenášanými kliešťami, ktoré nájdete tu:

            Leták pre verejnosť                                           Leták pre deti

          • Exkurzia Lipt. Mikuláš

            15. 5. 2014

            Dňa 7.5. 2013 žiaci 8. A a 8. B triedy navštívili Galériu P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Prezreli si zaujímavú výstavu pod názvom: ODPAD? TO CHCE NÁPAD! Výstava bola interaktívna a priniesla množstvo nápadov na opätovné využitie rôzneho odpadu.

            Potom sa žiaci presunuli na Námestie osloboditeľov, kde sa konala výstava zameraná na vojenskú techniku a zbrane 2. svetovej vojny. Akciu zorganizovalo Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši a vojenskí nadšenci z Ružomberka.

          • Okresná súťaž DMZ

            7. 5. 2014

            Družstvo mladých zdravotníkov z 8.B triedy sa dňa 6.5.2014 zúčastnilo okresnej súťaže DMZ II.stupňa na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Súťaže sa okrem našich žiakov zúčastnilo 17 družstiev. Sily si merali v súťažných disciplínach vedomostných i praktických. Z celkového počtu 300 bodov sa našej hliadke podarilo získať 254 bodov. V konečnom hodnotení sa naši žiaci umiestnili na 8. mieste. Blahoželáme :)

          • Veľkonočné trhy

            16. 4. 2014

            V nedeľu 13. apríla Kultúrny dom v Ľubeli hostil Veľkonočné trhy spojené s 2.ročníkom súťaže v pečení koláčov. Popoludnie spríjemnili pásmom „Vítanie jari“  žiačky folklórneho krúžku, pod vedením PhDr. Zuzany Naďovej a Mgr. Renáty Bubniakovej. Karolko Kubík predviedol, ako sa tancuje pravý odzemok. Na sprievodnej  akcii Veľkonočné trhy sa tento rok predstavilo 10 predajcov, ktorí predviedli, že kreativita a šikovnosť nemá hranice a návštevníci si mohli vybrať zo širokej palety veľkonočných ozdôb. V improvizovanej cukrárni si hostia zakúpili chutné koláčiky, pripravené  šikovnými rukami mamičiek. Výťažok z predaja výrobkov, cukrárne aj tomboly použijú žiaci 6. ročníka na koncoročný výlet do Banskej Štiavnice

        • Literárny monitoring
          • Literárny monitoring

            15. 4. 2014

            15. apríla 2014 sa v Okresnej knižnici G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši uskutočnila súťaž Literárny monitoring. V silnej konkrurencii  deviatakov zo siedmich škôl  naši žiaci, Paula Hricová a Kristián Korpády, po rozpačitom  začiatku predviedli, že patria k znalcom literatúry.  V úspešnom finiši im chýbal  jeden bodík, takže sa nám ušla nepopulárna zemiaková medaila. Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu  školy.                                                                                       

          • Environmentálny deň Liptova

            14. 4. 2014

            Po nepríjemnom daždivom počasí opäť svitol krásny, slnečný deň. Deň ako stvorený na pobyt v prírode. Bol piatok 11.4.2014.  Žiaci našej školy  zostali vo svojich obciach, aby  ich pomohli  vyčistiť pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami. Nechýbala dobrá nálada a chuť urobiť svoju dedinu krajšou. Zámer sa podaril. Plné vrecia odpadu svedčili o usilovnosti "brigádnikov", ktorí sa stali   účastníkmi 4. environmentálneho dňa v Liptove a za svoju aktivitu dostali zaslúženú odmenu od starostov obcí. Keďže podujatie má aj silný výchovný rozmer,  odmenou pre deti  bude iste aj pocit z dobre vykonanej práce a príjemný pohľad na čisté ulice aj okolitú prírodu. K aktivitám sa pridali aj deti z materskej školy, ktorí vyzdobili priestory školského areálu obrázkami s environmentálnou tematikou.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

            30. 4. 2014

            Pri príležitosti Dňa učiteľov  sa predstavitelia obce poďakovali kolektívu pedagógov ZŠ s MŠ Ľubeľa za záslužnú prácu pri výchove a vzdelávaní našej mladej generácie. Pán starosta Ing. Erik Gemzický, PhD. spolu so svojím zástupcom Bc. Petrom  Slavkovským odovzdali všetkým pedagogickým zamestnancom okrem slov uznania aj malú kytku. Pri príležitosti okrúhleho životného jubilea boli na stretnutí  odovzdané  pamätné listy pani učiteľkám Mgr. Eve Blaňarovej a Mgr. Márii Mrázikovej. Vyjadrovali  prejav vďaky  za ich dlhoročnú prácu v školských službách. Pani riaditeľka Mgr. Dana Vdovcová prevzala z rúk starostu obce okrem pamätného listu udeleného  pri príležitosti jej životného jubilea aj plaketu Jána Amosa Komenského, ktorá bola ocenením jej celoživotnej práce.

            Členovia pedagogického kolektívu tiež prejavili vďaku pani riaditeľke v článku, ktorý bol uverejnený v Ľubeľských novinách a jeho znenie nájdete tu:  Podakovanie.docx

          • Vlakom do múzeí a galérií

            11. 4. 2014

            Žiaci našej školy každoročne absolvujú exkurziu pod názvom Vlakom do múzeí a galérií.

            26. marca piataci so šiestakmi zavítali do Martina. Cieľom ich výletu bol  Skanzen slovenskej dediny, v ktorom mohli porovnať architektúru Liptova, Kysúc, Turca aj Oravy. Oboznámili sa so životom našich predkov. Prezreli si  zariadenie obydlí, škôl, kostola. Videli historické centrum Martina aj Národný cintorín.

            Siedme ročníky navštívili Košariská – rodisko M. R. Štefánika. V múzeu  sa dozvedeli fakty z jeho života a tiež mnohé zaujímavosti o jeho záľubách. Žiaci obdivovali najmä rôzne predmety, ktoré si priniesol z ciest. Po návšteve múzea sme navštívili Brezovú pod Bradlom, kde je na jeho počesť postavený pamätník – Mohyla M. R. Štefánika.

            Žiaci 8. A a 8. B cestovali vlakom do metropoly východného Slovenska, Košíc, kde si rozšírili obzor v oblasti astronómie a Planetárium ich veľmi zaujalo. Potom sa vrátili do detských čias a cez interaktívne hračky v Slovenskom technickom múzeu plne uplatnili svoju fantáziu.

            Exkurzie sa vydarili, počasie nám prialo a žiaci si odniesli množstvo zážitkov.

          • Hviezdoslavaov Kubín

            1. 4. 2014

            V dňoch 18. a 27.  marca  prebehli školské kolá  súťaže HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN na prvom aj druhom stupni našej školy. Tento ročník súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy je jubilejný 60. V I. kategórii nás bude na obvodnom kole v Liptovskom Mikuláši reprezentovať Barborka Turčiaková, 2. miesto obsadil Samko Krajči a na 3. mieste sa v podkategórii poézia umiestnila Anetka Hazuchová, v próze bolo udelené len 2. miesto, a to Nikolke Kúkolovej.  V II. kategórii bude na obvodnom kole naším želiezkom v ohni Helenka Hollá, 2. miesto patrí Sárke Kadárovej aj Karolovi Kubíkovi, ktorý nás bude zastupovať na súťaži Rázusovie Vrbica, tretie miesto sme udelili v próze Peťke Veselovskej. V druhej kategórii v prednese poézie sme udelili 2. miesto Martinovi Repovi a 3. miesto Nine Telekešovej. V najstaršej kategórii nás bude zastupovať Matej Droppa, ktorý sa umiestnil na prvom mieste v poézii, druhá skončila Petra Čepelová a tretí Kristián Matejovie, všetci sú žiakmi ôsmeho ročníka. Postupujúcim držíme palce a ďakujeme všetkým recitátorom aj odbornej porote za príjemne strávené popoludnie pri umeleckom slove.

          • Karneval

            10. 3. 2014

            Dňa 3. 3. 2014 sme v spolupráci s Radou rodičov uskutočnili karneval pre žiakov 1. - 4. ročníka a špeciálnu triedu. Žiaci sa predstavili v rôznorodých maskách. Svoju šikovnosť ukázali aj pri súťažiach. Nechýbal kačací tanec ani sladká odmena. Zároveň sa chceme poďakovať pánovi Šmitalovi, ktorý nám sponzorsky poskytol pekárenské výrobky.

          • Prednáška o orlovi krikľavom

            14. 2. 2014

            V dňoch 8.1.2014 a 6.2.2014 sa na škole uskutočnila prednáška o orlovi krikľavom – nevšednom dravcovi Slovenska. Prezentáciu pre vyššie ročníky a Hravý kútik zvedavých orlíčat pre 1. stupeň pripravila Ing. Květa Kicková z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorá má 15-ročné skúsenosti z ochrany tohto vzácneho dravca. Žiaci sa dozvedeli, ako orla spoznať a chrániť.