• Novinky

          • Lyžiarsky výcvik

            11. 2. 2017

            Žiaci 7. ročníka sa v termíne od 23.1.2017 do 27.1.2017 zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Tatranskej Lomnici. Vo voľných chvíľach navštívili Starý Smokovec - Hrebienok, SKI múzeum v Tatranskej Lomnici. V posledný deň si zmerali sily v slalome. Na záver si odniesli pekný výhľad zo Skalnatého plesa. Všetci účastníci lyžovačku zvládli, čo potvrdzuje aj úryvok z ich tvorby.  ... „Teraz lyžovať už vieme, rodičom to ukážeme.“ ....

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

            10. 2. 2017

            Po tom, čo náš žiak Pavol Humený ( 7.A) dňa 1.12.2016 vyhral 1. miesto v obvodovom kole Technickej olympiády, postúpil do krajského kola konaného 2.2.2017 v Martine. Aj toto kolo bolo pre Paľka úspešné a umiestnil sa na 2.mieste. Preukázal tým hlboké teoretické vedomosti, ale i pozoruhodnú zručnosť, čím je pre ostatných žiakov veľkým vzorom. Paľkovi srdečne blahoželáme, tešíme sa s ním a prajeme ešte veľa podobných úspechov.

          • Testovanie 5 - 2016

            24. 1. 2017

            Dňa 23. novembra 2016  sa uskutočnilo celoslovenské Testovanie 5 – 2016 pre žiakov 5. ročníka. Testovanie bolo realizované Národným ústavom certifikovaných meraní  vzdelávania v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a vyhlášky MŠ SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole. Žiaci vypracovali dva testy – z matematiky (30 úloh), zo slovenského jazyka a literatúry (30 úloh). Veľmi nás teší, že naši piataci dosiahli v oboch predmetoch lepšie výsledky, ako bol celoslovenský priemer. Uvádzame aj porovnanie s celoslovenským priemerom:

             

                  Matematika

            Slovenský jazyk       a literatúra

            Priemerná úspešnosť žiakov ZŠ s MŠ Ľubeľa                                                                            

                    67,5 %                                  

                   67,5 %                             

            Priemerná úspešnosť žiakov v SR                    

                    62,3 %           

                   63,1 %

            Veríme, že úspešnosť našich žiakov sa bude ešte zvyšovať, a to nielen v týchto predmetoch, ale v celkovom rozvoji každého jedného žiaka.

          • Exkurzia do múzea SMOPaJ

            9. 1. 2017

            Dňa 20.12. 2016 sme so žiakmi 8.A a 8.B navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Žiakom sa najviac páčili ukážky minerálov a hornín,medvedia nora,do ktorej mohli vliezť.Zároveň sa mohli zahrať na archeológov a objaviť v pôde skameneliny.

        • Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

            16. 12. 2016

            Kultúrny dom v Ľubeli ožil 4. decembra Vianočnými trhmi. Spolupráca miestnej školy, obecného úradu a Únie žien má svoju tradíciu. Skoro dvadsiatka predajcov predviedla svoju kreativitu. Prvýkrát sa do predaja zapojili aj rodičia z materskej školy, ktorí chcú zisk použiť na jej zveľadenie. Ako je už zvykom, šikovné mamičky ponúkali koláčiky v cukrárni. Členky Únie žien rozvoňali sálu vianočným punčom a o hudobnú kulisu sa postaral  DJ Goliaš. Deťom rozdal balíčky Mikuláš s čertom a talentované škôlkárky mu na oplátku predviedli krátky kultúrny program. Deviataci touto akciou spojili príjemné s užitočným a výťažok  z tomboly, cukrárne a predaja výrobkov využijú na koncoročný výlet do Prahy. Ďakujeme všetkým, ktorí nám spríjemnili túto druhú adventnú nedeľu a poctili nás návštevou na tejto príjemnej akcii. 

        • "Stridžie dni"
          • "Stridžie dni"

            16. 12. 2016

            „Naša Lucka hodná, ale nerobotná, nerada robí, rada dlho spí.“ 

            Zvyky a obyčaje v zimnom období vrcholili v tzv. stridžie dni. V týchto dňoch sa predpokladala zvýšená aktivita nepriaznivých síl, no časom sa táto predstava zredukovala na povery o škodlivej činnosti stríg. Deň Lucie bol považovaný za najvýznamnejší zo  stridžích dní. V predvečer Lucie na celom území dospelí i deti jedli cesnak, ktorý ich mal chrániť pred zlými duchmi.....najznámejšou činnosťou viažucou sa na deň Lucie v ľudovom zvykosloví sú pochôdzky Luciek.  A tak aj žiaci našej školy sa preobliekli za Lucie, chodili po dedine, husacími krídlami vymetali kúty, aby tak z ľudských príbytkov vyhnali zlé sily. Za pochôdzku dostali výslužku. Aj táto akcia bola veľmi vydarená  a všetkým patrí veľká vďaka.

        • Mikuláš v ŠKD
          • Mikuláš v ŠKD

            8. 12. 2016

            6.decembra zavítal Mikuláš aj do ŠKD, kde ho už deti netrpezlivo čakali. Mikuláš sa každého opýtal, aké dobré skutky tento rok vykonal. Po rozdaní balíčkov deti Mikulášovi poďakovali pesničkou.

        • Viem čo zjem
          • Viem čo zjem

            5. 12. 2016

            V rámci celosvetového programu Nestlé Healthy Kids realizovanom na Slovensku sa naša škola zapojila do projektu "Viem čo zjem". Zapojením školy do projektu získajú žiaci 4. – 7. ročníkov cenné vedomosti o význame zdravého stravovania. Zábavnou formou si osvoja zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Cieľom projektu je tiež oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša. Problémy, ako je nedostatok živín alebo naopak, obezita u niektorých našich detí.  V týždni od 7. novembra do 11. novembra sa uskutočnili prednášky, na ktorých sme preskúmali, aký vplyv má výživa na naše zdravie. Pravdou je, že naozaj veľký! Zanedbanie výživy alebo zlé stravovacie návyky by sa nám mohli v budúcnosti odzrkadliť na našom zdraví a tak je dobré si uvedomiť, čo každému z nás môže hroziť a ako sa pred týmito rizikami chrániť.

        • Červené stužky
          • Červené stužky

            2. 12. 2016

            Naša škola sa i v tomto šk. roku zapojila do 10. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky viacerými aktivitami. Medzi  žiakov 8. ročníka zavítala p. Glutová z CPPPaP v Liptovskom Mikuláši, ktorá  priblížila chlapcom a dievčatám posolstvá červenej stužky ako stužky - symbolu Svetového dňa proti AIDS. Žiaci získali základné informácie o tejto dosiaľ nevyliečiteľnej chorobe. Na záver si pozreli ukážku z filmu, kde lekári a zdravotníci z Vysokej školy sv.Alžbety v Bratislave pomáhajú v Afrike chorým na AIDS a aj deťom takto postihnutým. Dievčatá z 8. triedy vyrobili červené stužky pre starších žiakov. Ich nosenie je vyjadrením podpory ľuďom s touto chorobou.

            V 9. ročníku žiaci besedovali s kpt. Poljakovou - príslušníčkou PZ v Lipt. Mikuláši na tému „Obchodovanie  s ľuďmi.“Upozornenia na čo si treba dávať pozor pred odchodom za prácou do zahraničia, ale i počas pobytu v cudzine boli obsahom tohto stretnutia. Z otázok žiakov kladených p. policajtke bolo vidieť, že je to zaujímavá a aktuálna téma dnešnej doby.

            Žiakom 7. ročníka p. policajtka priblížila nebezpečenstvo užívania ktorýchkoľvek drog.

        • Štvrtáci v knižnici
          • Štvrtáci v knižnici

            1. 12. 2016

            Posledný novembrový deň si žiaci štvrtého ročníka zmerali svoje sily v literárnom kvíze v príjemnom prostredí Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Okrem dokazovania čitateľských zručností si obohatili svoje vedomosti ohľadom založenia knižnice ako prvej verejnej knižnice na Slovensku. Povzbudení dobrými výsledkami a nasiaknutí čarom knižnice sa už teraz tešia na ďalšiu návštevu.

        • ŠKD - popoludnie v knižnici
          • ŠKD - popoludnie v knižnici

            21. 11. 2016

            Dňa 10.11. 2016 navštívili deti zo školského klubu Obecnú knižnicu v Ľubeli a Cukráreň Júlia. Popoludňajšia činnosť bola zameraná na finančnú a čitateľskú gramotnosť. Deti a pani vychovávateľky prežili pekné popoludnie spojené nielen so vzdelávaním, ale aj s relaxáciou.

        • Drogová prevencia v našej škole
          • Drogová prevencia v našej škole

            2. 12. 2016

            Užívanie drog vo svete kontinuálne rastie a stáva sa pandémiou, preto je veľmi dôležitá prevencia aj v školách. V rámci nej sme už v tomto školskom roku zorganizovali mnohé akcie.
            Už v septembri  žiaci 2. stupňa  mali prednášku „ Pravda o drogách“ so zástupcom občianskeho združenia Slovensko bez drog. Jej cieľom bolo povedať pravdu o škodlivosti všetkých drog, dosiahnuť porozumenie u žiakov, prečo tieto látky nie sú skutočným riešením bežných problémov.
            Začiatkom novembra žiaci 5.  a  6. ročníka diskutovali s MUDr. Benkovou z RÚVZ v Lipt. Mikuláši o závislosti na cigaretách , o negatívnych dôsledkoch fajčenia na ľudský organizmus.
            Ukážkou prevencie proti drogám je šport. Slogan: „Zober loptu a nie drogu“ zahájil športovú dvojhodinovku, ktorú absolvovali žiaci 1. – 4. ročníka v rámci „Týždňa boja proti drogám.“ V rôznych súťažiach ukázali svoju zručnosť s loptou, rýchlosť, obratnosť a spoluprácu s ostatnými. Všetci sa veľmi snažili, pretože bodové hodnotenia jednotlivých družstiev boli tesné. Chlapci a dievčatá mali možnosť dozvedieť sa mnohé zaujímavé informácie  z materiálov, z ktorých bola zhotovená nástenka. Týkali sa závislostí na cigaretách, alkohole  i novodobých nelátkových závislostí – počítače a mobily.

            Aj žiaci 5. – 9. ročníka odovzdávali svoju  energiu  v športových súťažiach– vo florbale, volejbale i hode loptou  na kôš. Tieto aktivity boli pripomenutím  toho, ako využívať voľný čas zmysluplne, venovať sa svojim záľubám -  napríklad i športu, a tak predchádzať postupnej závislosti na látkach, ktoré ničia zdravie ľudí.  
            Záleží už len na nich či sa budú venovať zmysluplným aktivitám podporujúcich zdravý životný štýl, alebo si budú postupne ničiť svoje zdravie.

        • Šiestaci v múzeu
          • Šiestaci v múzeu

            14. 11. 2016

            Žiaci 6. A triedy sa  dňa 19.10.2016 zúčastnili dvoch výučbových programov z biológie a dejepisu v Múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pod názvom:
            - Živočíchy v okolí ľudských sídiel
            - Jaskyne v živote našich predkov.
            Formou prezentácií a didaktických hier si žiaci doplnili učivo v uvedených témach. Vyučovacie hodiny sa žiakom páčili. 

        • Deviataci  navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici
          • Deviataci navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici

            7. 11. 2016

            Posledné dni babieho leta žiaci našej školy využili nielen na jesenné vychádzky a Beh o pohár starostu obce, ale aj na exkurziu, ktorá úzko súvisí s učivom, ktoré deviataci práve preberajú na hodinách dejepisu. Po príjemnej ceste vlakom a prekonaní tridsiatich tunelov, sme navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Deti už z diaľky zaujala obrovská betónová stavba v tvare jánošíkovského  klobúka. Táto architektonická zaujímavosť je v  strede spojená presklenným  mostíkom, pod ktorým sa nachádza súsošie s názvom Obete varujú, tak ako aj pietna sieň so symbolickým hrobom neznámeho vojaka a večný oheň mieru. Zvláštnosťou sú aj schránky s názvami obcí, kde prebehli najväčšie boje 2. svetovej vojny, v ktorých sa nachádza priehrštie pôdy z týchto oblastí.

            Rozsiahla expozícia mapuje historický vývoj slovenských a svetových dejín a poskytuje všetky informácie o Slovenskom národnom povstaní, ktoré bolo aj druhým najväčším protifašistickým povstaním v Európe. Stála expozícia s názvom: „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945“,  prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948.

            K modernizácii a väčšiemu priblíženiu sa mladému návštevníkovi prispievajú aj počítače s databázou autentických fotografií, viažúcich  sa k jednotlivým dejinným obdobiam, so stručnými popismi, rovnako ako aj krátke autentické dokumentárne filmy, ktoré je možné spustiť na plazmových obrazovkách. Všetky fotografické a  filmové informácie umocňujú dobové trojrozmerné predmety umiestnené v jednotlivých vitrínach.

            Súčasťou expozície je aj krátky film, zachytávajúci zverstvá fašizmu, pri jeho premietaní deti ani nedýchali. Práve vďaka tejto interaktívnej forme prezentácie obsahu,  s využitím výpočtovej techniky a elektroniky je výstava pre žiakov pútavejšia. V závere výkladu nám lektorka priblížila problematiku tragédie európskeho židovstva a holokaustu v štátoch okupovaných nacistickým Nemeckom. 

            Po absolvovaní prehliadky sme navštívili v priľahlom parku skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorý je súčasťou expozície v exteriéri. Nachádzajú sa v ňom zbrane ťažkej bojovej techniky používanej počas bojov SNP, ale aj vozne improvizovaného pancierového vlaku Štefánik.

            Veríme, že takéto cesty za poznaním našej minulosti pomôžu rozšíriť našim žiakom obzor o jednom z najdlhšie trvajúcich a najväčších európskych povstaní proti fašizmu, nech je priblíženie tohto historického obdobia varovným prstom pre mladú generáciu.
             

        • Exkurzia žiakov II. ročníka
          • Exkurzia žiakov II. ročníka

            4. 11. 2016

            Dňa 3.11.2016 žiaci druhého ročníka spolu s triednou učiteľkou absolvovali exkurziu v okresnom meste. Najprv navštívili Liptovskú knižnicu Gašpara Feherpataky Belopotockého, kde boli pasovaní za jej členov, teda nových čitateľov. Zoznámili sa s pani knihovníčkami, niečo sa dozvedeli o knižnici, o literatúre  rôznych žánrov a vypožičali si už aj prvé knihy.

            Z knižnice sa žiaci presunuli do Rázusovie domu.  Zoznámili sa s prostredím, v ktorom sa narodili a vyrástli spisovatelia, súrodenci Martin Rázus a Mária Rázusová Martáková. Pani lektorka porozprávala deťom o tom, ako sa voľakedy žilo na Liptove, o huncútstvach, ktoré stvárali Maroško a Marka, keď boli ešte deti. Po prehliadke celého domu, historických predmetov a dokumentov si druháci ešte pozreli úryvok z filmu o Maroškovi.

        • Halloween
          • Halloween

            31. 10. 2016

            Počas „Anglického týždňa“ sme si opäť  v rámci interkultúry pripomenuli sviatok Halloween. Je to pohanský sviatok, ktorý má pôvod v Írsku. Typickými farbami sú červená, žltá, oranžová a čierna. Oslavujú ho večer 31. októbra predovšetkým deti oblečené v kostýmoch, ktoré koledujú a navštevujú susedov. Je obľúbený  hlavne v západnom svete, najmä v USA, Portoriku, Írsku, Spojenom kráľovstve, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Pani učiteľky pre žiakov 1. stupňa pripravili popoludnie plné zábavy, hier , súťaží a nechýbal ani tanec a malé pohostenie. Po jeho skončení sme spoločne aj s deťmi MŠ a ich rodičmi pokračovali lampiónovým sprievodom po obci Ľubeľa. Všetkým zúčastneným ďakujeme za príjemne strávený podvečer.

        • Anglický týždeň
          • Anglický týždeň

            31. 10. 2016

            Už po tretí rok sa v našej škole posledný októbrový týždeň  nesie v duchu „ Anglického týždňa“, v rámci ktorého  si so žiakmi počas vyučovania anglického jazyka pripomíname kultúru anglicky hovoriacich krajín. Pani učiteľky  si pre žiakov počas tohto týždňa pripravili rôzne aktivity: interaktívne hry, spievali, zabavili sa s Mr. Beanom, zasúťažili, čítali virtuálnu knihu o sviatkoch v anglicky hovoriacich krajinách, zoznámili sa s Bielym domom... Žiaci si aj sami tvorili a prezentovali projekty, na ktorých si medzi sebou preverovali znalosti anglického jazyka. Počas tohto týždňa sme oslávili aj náš školský „Cupcake day“. Pani učiteľky spolu so žiakmi upiekli pre všetkých koláčiky, na ktorých sme si spoločne pochutili. Za to im patrí naša vďaka.