• Novinky

        • Misia modrá planéta
          • Misia modrá planéta

            5. 12. 2017

            Projekt Misia modrá planéta s Kozmixom je ukončený. Realizovali sme ho so žiakmi 3. A triedy. Hra rozvíjala vedomosti, kreativitu a naučené zručnosti v oblasti environmentálnej výchovy. Kombinácia vzdelávacej hry a zaujímavých aktivít je dobrý mix na vzbudenie záujmu žiakov o nové poznatky a skúsenosti. Cieľom hry bolo vytvorenie novej základne na „modrej planéte“. Počas celého trvania projektu žiaci získavali od učiteľa kredity, za ktoré si kupovali časti základne. Po určitom čase dostal každý tím na starosť jednu enviromisiu, ktorú museli na svojej základni splniť. Projekt spájal aktivity v škole a v teréne s kreatívnou hrou a interaktívnymi cvičeniami, je ukážkou inovatívneho vyučovania, ktoré je pre žiakov motivujúce a zábavné. Výstupom projektu je prezentácia, v ktorej si môžete pozrieť ako sa nám darilo a čím všetkým sme prešli počas jeho trvania. 

        • Tvorivé dielničky v ŠKD
          • Tvorivé dielničky v ŠKD

            5. 12. 2017

            29. 11. 2017 sa v školskom klube detí stretli deti, mamičky a pani vychovávateľky na tvorivej vianočnej dielničke. Tvorivých nápadov bolo veľa, a tiež aj chuti ich zrealizovať do pekných vianočných ozdôb. Výsledky našej spoločnej práce budú prezentované na vianočných trhoch v Kultúrnom dome v Ľubeli. Ďakujeme všetkým mamičkám, ktoré prijali naše pozvanie na príjemné tvorivé popoludnie v ŠKD.

        • Týždeň boja proti drogám
          • Týždeň boja proti drogám

            27. 11. 2017

            V novembri rámci Európskeho týždňa boja proti drogám sme v škole usporiadali niekoľko aktivít. S príslušníčkou ORPZ žiaci 7. a 8. ročníka besedovali o  závislostiach na alkohole, iných drogách a ich škodlivosti na ľudský organizmus. Športové dopoludnia pod názvom "Zober loptu a nie drogy" boli ukážkou prevencie pred týmito nežiadúcimi javmi. Dievčatá a chlapci 1. stupňa súťažili v rôznych disciplínach s loptami. Každý sa snažil podať čo najlepší výkon, pretože chceli, aby ich družstvo zvíťazilo. Žiaci 2. stupňa si merali sily v hode na kôš, v streľbe na bránku. Nakoniec si chlapci zahrali futbal a dievčatá vybíjanú. O škodlivosti fajčenia a alkoholu pre človeka i o mnohých iných veciach   sa žiaci mohli dozvedieť z materiálov na nástenke, ktoré boli doplnené výtvarnými prácami detí. Aj V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do 11. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky, ktorá prebiehala od 1. septembra a vyvrcholila 1. decembra na Svetový deň boja proti AIDS. Pri aktivitách v rámci tohto projektu sme spolupracovali s CPPPaP v Liptovskom Mikuláši i ORPZ SR. Na stretnutí s pracovníkmi týchto inštitúcií žiaci 8. a 9. ročníka získali stručné informácie o tomto nevyliečiteľnom ochorení, o symbolike červených stužiek, o rôznych formách pomoci chorým na AIDS (filmová ukážka).Tiež diskutovali o probléme dnešnej doby - Obchodovanie s ľuďmi. Niektoré dievčatá  vyrábali červené stužky - symbol boja proti AIDS. Jej nosením p. učiteľky aj žiaci na škole vyjadrili podporu boju proti tejto zákernej a dosiaľ smrteľnej chorobe. O chorobe AIDS, situácii vo svete i na Slovensku v súvislosti s touto chorobou, o škodlivosti fajčenia a alkoholu pre človeka i o mnohých iných veciach   sa žiaci mohli dozvedieť z materiálov na nástenkách, ktoré boli doplnené výtvarnými prácami detí

        • Exkurzia do Viedne
          • Exkurzia do Viedne

            24. 11. 2017

            Dňa 21.11.2017 žiaci 8.A triedy a 8 žiakov 9. ročníka navštívili a absolvovali prehliadku vo Viedni v Erste Financial Life Park, venovanú téme finančná gramotnosť. Na ploche 1500 m2 bola pre žiakov pripravená interaktívna výstava plná kvízov a možností dozvedieť sa niečo viac o svete financií. Každý žiak dostal pri vstupe k dispozícii tablet, pomocou ktorého prechádzal jednotlivými časťami expozície. Mali možnosť testovať sa, skúšať a získať nové vedomosti. Vstup do múzea sme získali zdarma, ako jedna z 12 škôl zo Slovenska. V rámci návštev sme boli prvou a zároveň v tomto roku aj jedinou základnou školou zo Slovenska. Žiaci boli s exkurziou veľmi spokojní a domov sa vrátili plní nezabudnuteľných dojmov a zážitkov. 

        • KOMPARO
          • KOMPARO

            14. 11. 2017

            Naša škola sa pravidelne zapája do testovania KOMPARO, pretože to považujeme za výbornú príležitosť ako pripraviť žiakov na Testovanie 9. V tomto školskom roku sa konalo 16.11. 2017 a zúčastnili sa ho žiaci 8. a 9. ročníka. Prostredníctvom testovania KOMPARO získavame cenné informácie od žiakov a na ich základe sa škola môže posunúť vpred.

        • ECO H2O TOUR
          • ECO H2O TOUR

            6. 11. 2017

            Štvrtkové dopoludnie (9.11) na pôde našej školy patrilo vode. Thomas Puskailer a Ondrej Antálek v ich eko-výchovnom koncerte nás previedli cestou jej zrodu na planéte Zem, putovaním od prameňa k ústiu, jej kolobehu a  významu pre človeka. Tento interaktívny program so súťažami, kvízom, eko-pesničkami a krátkymi videami so známymi osobnosťami šoubiznisu bol príjemným spestrením každodenného školského života. Všetci sme svoje vedomosti obohatili o nové poznatky. Napríklad, že na výrobu jedného mobilného telefónu potrebujeme 1 000 litrov vody a výroba jedného trička spotrebuje dokonca až 2 900 litrov vody. Z celého koncertu, ako aj z autogramiády na záver, si žiaci odniesli neopakovateľné zážitky.

        • Prales na tanieri
          • Prales na tanieri

            6. 11. 2017

            26.10. 2017 sa žiaci 8. A triedy zúčastnili podujatia "Prales na tanieri" v rámci Týždňa vedy a techniky, ktoré usporiadalo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Lipt. Mikuláši. Pre žiakov mali pripravené rôzne aktivity, ktorých cieľom bolo uvedomiť si, aký je prales pre všetkých ľudí na Zemi dôležitý.

        • Exkurzia do LM - 3. A
          • Exkurzia do LM - 3. A

            2. 11. 2017

            Dňa 27. 10. 2017 sa žiaci tretieho ročníka vybrali na exkurziu do  Liptovského Mikuláša, kde navštívili Liptovskú knižnicu G. F. Belopotockého  a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. V knižnici si zmerali svoje sily v literárnom kvíze zameranom na prečítanú knihu Gabriely Futovej - Psia škola kocúra Červenochvosta. Deti mali možnosť preveriť si úroveň svojich čitateľských aj komunikačných zručnosti pri skupinovom  riešení kvízových otázok. Mnohé excelentné odpovede svedčili o tom, že čitateľská úroveň tretiakov sa zlepšuje. V múzeu SMOPAJ si žiaci rozšírili svoje vedomosti o prírode nášho regiónu - o flóre a faune Liptova, ale aj o jeho histórii a jaskyniarstve. Za hodnotný výklad ďakujeme pani Márii Oškovej. 

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

            1. 11. 2017

            Dňa 20. 10. 2017 sa u nás v škole konala slávnostná imatrikulácia prvákov. Do cechu školákov sme prijali 19 žiakov 1. A triedy. Pred samotnou imatrikuláciou však žiaci museli splniť niekoľko úloh. A to: napísať svoje meno na tabuľu, vyskúšali sme ich aj z angličtiny a matematiky, a taktiež sme skúsili hod nepodarenou domácou úlohou do koša. Všetci to zvládli úplne skvele a  tak napokon žiaci mohli zložiť slávnostný sľub na šlabikár. My všetci veríme, že sa im v našej škole bude páčiť a želáme im veľa šťastia.​

        • Halloween
          • Halloween

            1. 11. 2017

            Ani tento školský rok sme si v 1. - 4. ročníku v rámci interkultúrnej výchovy nezabudli  pripomenúť zvyky, hry a súťaže počas Halloweenu. Žiaci si pripravili masky, pani učiteľky súťaže a dobrú hudbu a zábava mohla začať. Medzi súťažami nechýbalo nám už dobré známe „Apple bobbing“, kedy úlohou súťažiacich je vyloviť jablko len za pomoci úst  z lavóra a taktiež „candy on string“, kde zas súťažiaci musí  uchytiť cukrík na špagátiku... Po halloweenskej párty sme  spolu aj s rodičmi pokračovali lampiónovým sprievodom po obci. Aj tento podvečer bol plný smiechu a zábavy.

        • Cupcake day
          • Cupcake day

            1. 11. 2017

            V rámci anglického týždňa sme v škole mali aj Cupcake day. Pani učiteľky spolu so  žiakmi napiekli vynikajúce koláčiky - čokoládové, vanilkové a následne ich  rozdávali všetkým žiakom školy. Aj touto cestou sa chceme poďakovať pani učiteľkám a ich šikovným pomocníkom.

        • Anglický týždeň
          • Anglický týždeň

            1. 11. 2017

            Aj tento rok sme si so žiakmi na hodinách anglického jazyka pripomenuli kultúru anglicky hovoriacich krajín, kde našim cieľom bolo  osvojiť si reálie krajín, v ktorých sa používa konkrétny cudzí jazyk. Vyučujúce žiakom priblížili kultúrne rozdiely či už pri stolovaní alebo pri osobnom kontakte medzi ľuďmi v jednotlivých krajinách. Taktiež žiaci mali možnosť tvoriť projekty, zabaviť sa, zasúťažiť a zároveň sa aj niečo nové dozvedieť a naučiť.

        • Svetový deň mlieka
          • Svetový deň mlieka

            23. 10. 2017

            Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti. V rámci tohto dňa sme si v školskej jedálni so žiakmi 1. - 4. ročníka tento deň pripomenuli zdravou mliečnou desiatou. Pani kuchárky nám pripravili vynikajúci čokoládový puding a pani vedúca školskej jedálne poukázala na význam školského stravovania a jeho vplyvu na zmenu stravovacích návykov, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            23. 10. 2017

            Aj tento rok sme sa aktívne zapojili do súťaže „ Hovorme o jedle“, ktorej cieľom je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Žiaci 1. A triedy sa zapojili do  súťažno-vzdelávacej aktivity HOVORME O JEDLE – „Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“, kde vyrábali tvaroh z pravého kravského domáceho mlieka. Žiaci 2., 5. a 6. ročníka sa zapojili do výtvarnej súťaže "CHUTNÉ MAĽOVANIE" a žiaci 7. a 8. ročníka do literárnej súťaž "PREČO POTRAVINY NEPATRIA DO KOŠA". Všetkým zúčastneným žiakom a triedam ďakujeme.

        • Exkurzia do Banskej Bystrice - 8. A, 9. A, B
          • Exkurzia do Banskej Bystrice - 8. A, 9. A, B

            20. 10. 2017

            Dňa 17. 10. 2017 si žiaci 8. a 9. ročníka pripomenuli udalosti spojené so Slovenským národným povstaním návštevou Múzea SNP v Banskej Bystrici.Expozícia s názvom „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945“ prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Je tematicky, obsahovo aj materiálovo najrozsiahlejšou expozíciou Múzea SNP.

        • Beh o pohár starostu obce - 17. ročník
          • Beh o pohár starostu obce - 17. ročník

            12. 10. 2017

            Základná  škola  s  materskou  školou  Ľubeľa  v spolupráci  s obcou Ľubeľa  usporiadala  dňa 29. septembra 2017 v poradí 17. ročník Behu o pohár starostu obce. Nádherné počasie využilo 115 bežcov, ktorí súťažili v siedmich kategóriách. Pre víťazov na 2. a 3. mieste boli pripravené medaily a prví v kategóriách boli odmenení pohármi. Víťazmi jednotlivých kategórií boli: Michal Vyšňan, Dávid Bolibruch, Klaudia Krúpová, Petra Hycláková, Tobias Tomčík, Lucia Mihelíková a Tomáš Lovich.

        • Jesenné vychádzky
          • Jesenné vychádzky

            26. 10. 2017

            Dňa 18. 10. 2017 sa uskutočnili turistické vychádzky.

            Žiaci 9. ročníka absolvovali jesennú vychádzku do Jasnej v Nízkych Tatrách. Najvyšší bod, ktorý sa podarilo dosiahnuť bol Luková s nadmorskou výškou 1670 m.n.m.

            Ôsmy ročník spoznal trasu k Popradskému plesu, oddýchli si pri chate pri Popradskom plese a cestou späť neobišli ani Symbolický cintorín pri Popradskom plese, kde sú na pamiatku obetiam Vysokých Tatier umiestnené pamätné tabule.

            Šiesty ročník spoznal krásu Kvačianskej doliny. Žiaci cestou videli prírodný útvar zo skál nazvaný Jánošíkova hlava, na mieste zvanom Kobyliny nahliadli do kaňona Kvačianky, navštívili mlyn a pílu v časti Mlyny Oblazy a tiež si odbehli k Ráztockému vodopádu.

             

        • Škodlivosť fajčenia - prednáška
          • Škodlivosť fajčenia - prednáška

            17. 10. 2017

            K žiakom 5. ročníka vo štvrtok 12. 10. 2017 zavítala MUDr. Benková z RÚVZ v Liptovskom Mikuláši na besedu o škodlivosti fajčenia. Žiakov zaujala pútavým rozprávaním, tiež odpovedala na ich zvedavé otázky. Vyzvala žiakov nezačať s týmto nežiadúcim javom, a tak predchádzať zdravotným problémom, ktoré fajčenie prináša.

        • Druháci v knižnici
          • Druháci v knižnici

            17. 10. 2017

            Streda 11. 10. 2017  bola pre druhákov trochu iná ako ostatné školské dni. Žiaci navštívili Liptovskú knižnicu G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Od pani knihovníčky sa dozvedeli o knižnici, oboznámili sa s pravidlami, ktoré musí každý návštevník tejto inštitúcie dodržiavať. Po úspešnom splnení malej úlohy všetci druháci boli slávnostne pasovaní za členov - čitateľov knižnice. Vypožičali si prvé knihy, s ktorými odchádzali domov. Po návšteve knižnice nesmel chýbať ani zákusok. Akcia sa žiakom veľmi páčila, a už sa tešia na ďalšie stretnutie v knižnici. 

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

            8. 10. 2017

            V priebehu septembra a októbra už tradične vyhlasujeme v 1. – 4. ročníku tematický týždeň zdravej výživy a pitie bylinkových čajov. Tento tematický týždeň je zameraný na podporu zvýšenia spotreby a konzumácie ovocia a zeleniny. Pani učiteľky sa počas vyučovania rozprávali so žiakmi o nevyhnutnosti konzumácie ovocia a zeleniny, ale aj o pitnom režime. Touto cestou však chceme poďakovať najmä mamičkám, ktoré deťom pripravili vynikajúce a zároveň zdravé maškrty.