• Novinky

        • Futbalový turnaj
          • Futbalový turnaj

            6. 4. 2018

            Dňa 4. 4. 2018 sa žiaci 3. a 4. roč. zúčastnili na futbalovom turnaji najmladších žiakov ZŠ k oslobodeniu mesta Liptovský Mikuláš. Svoju fyzickú a psychická zdatnosť, odvahu, pravidlá fair-play a radosť z pohybu využili proti ZŠ s MŠ Okoličianska, ZŠ M. R. Martákovej, ZŠ Kvačany a ZŠ Čsl. Brigády. Vo všetkých zápasoch boli úspešní a obsadili 1. miesto. Najlepším hráčom turnaja bol žiak René Stoľar (4. roč.). 

        • Vynášanie Murieny
          • Vynášanie Murieny

            28. 3. 2018

            „Jar, jar, jar, daj nám slnka, daj...Už nám jar ide, Veľká noc príde...“

            V pondelok po kvetnej nedeli žiaci tanečného krúžku už tradične vynášali Murienu. Tento zvyk sa koná koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            A podarilo sa to aj nám! Teraz už určite príde jar aj do našej obce.

        • Prebúdzanie jari
          • Prebúdzanie jari

            26. 3. 2018

            Prijali sme pozvanie so žiakmi z 9.A na podujatie organizované SMOPAJ v Liptovskom Mikuláši pod názvom Prebúdzanie jari. Prezreli sme si ukážku výrobkov ľudových remesiel a v tvorivých dielňach si zhotovili ozdoby na Veľkú noc.

        • Prednášky s príslušníčkou ORPZ
          • Prednášky s príslušníčkou ORPZ

            26. 3. 2018

            Dňa 21. 3. 2018 žiaci 4. a 6. ročníka v rámci prevencie rozoberali nežiadúci jav dnešnej doby - šikanovanie. Príslušníčka PZ OR v Liptovskom Mikuláši ich oboznámila s prejavmi šikany, poukázala na spôsoby, ako sa proti nej brániť, ako jej predchádzať. Vo 8. ročníku prebehla s p. policajtkou beseda zameraná proti všetkým formám rasizmu, diskriminácie a extrémizmu.

        • Európsky týždeň financií
          • Európsky týždeň financií

            20. 3. 2018

            Týždeň  od 12. marca do 16. marca 2018 bol 4. ročníkom Európskeho týždňa financií = European Money Week 2018. Vyhlásila ho  Európska banková federácia. V rámci programov JA PENIAZE a JA Viac ako peniaze sme sa zapojili aj my. Najmenší žiaci 1. ročníka si skúšali praktické aktivity, nakupovali a požívali makety reálnych peňazí, v imaginárnom obchode používali europokladňu. Žiaci v 3. ročníku svoje vlastné potreby a túžby v oblasti rozhodovania a hospodárenia s peniazmi dokonca vyslovovali v anglickom jazyku. Hravou formou pracovali s finančnými pojmami, mysleli anglicky a bavilo ich to. Žiaci 8. ročníka majú už najširšie vedomosti a rozhľad, a preto tvorili básne súvisiace s finančnými kruhmi.  Aby toho nebolo dosť na záver sa pokúsili aj o výtvarný návrh bankomatovej karty. Ak Vás zaujíma viac, pozrite si aj fotogalériu. 

             

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - 2. stupeň
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - 2. stupeň

            20. 3. 2018

            Dňa 13. 3. sa na druhom stupni uskutočnilo školské kolo súťaže v recitácii, Hviezdoslavov Kubín. Žiaci, ktorí postúpili z triednych kôl predviedli svoje umenie prednesu pred veľkou diváckou kulisou. Na okresnom kole nás bude reprezentovať žiačka 8. ročníka, Dorotka Matejovie a do regionálneho kola Rázusovie Vrbica postúpili žiačky 5. ročníka , Peťka Bubniaková a Barborka Kubíková. Umiestným žiakom  srdečne gratulujeme. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k tomuto príjemnému popoludniu a tešíme sa na ďalší ročník.

        • Podvečer s H. CH. Andersenom
          • Podvečer s H. CH. Andersenom

            20. 3. 2018

            Všetci vieme, že dnešný spôsob života čítaniu detí príliš nepraje – knihy súťažia s mnohými akčnými lákadlami od bezduchého vysedávania pred televíznou obrazovkou k počítačovým hrám.  A práve z tohto dôvodu už tradične na našej škole v mesiaci marec organizujeme pre 1. - 4. ročník podujatie na podporu čítania. Tento rok sme sa rozhodli uskutočniť Podvečer s Hansom Christianom Andersom. Pani učiteľky si pripravili rôzne aktivity, hry, súťaže, hádanky, ktorými chceli žiakom priblížiť jeho bohatú tvorbu.  Počas večera nechýbala ani fantastická pizza, pitie bylinkových čajov, poprípade iných zdravých nápojov a samozrejme aj „večerné hľadanie rozprávky“ v areáli školy. Veríme, že sme sa spolu takto nielen zabavili, ale odniesli sme si domov aj rôzne ponaučenia a zážitky.

          • Veda v meste Žilina - IT Akadémia

            16. 3. 2018

            Dňa 15.3.2018 sa vybraní žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili  popularizačnej aktivity v rámci národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie pod názvom Veda v meste Žilina. Hlavným cieľom aktivity bolo prezentovanie prírodných a technických vied, matematiky a informatiky. Cyklus s podtitulom virtuálna realita, internet vecí, robotika a počítačové simulácie prebehol na pôde Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity.  Žiaci mohli zažiť virtuálnu realitu, zoznámiť sa s robotom, zahrať sa na automobilového pretekára, ale aj otestovať  motoriku svojich rúk. Zároveň sa mohli sami presvedčiť o dôležitosti matematiky a ostatných prírodných vied pri orientácii sa do budúcnosti.

        • Projekt "EKO ALARM"
          • Projekt "EKO ALARM"

            12. 3. 2018

            Naša škola sa zapojila do projektu Eko Alarm, ktorý prebieha na 200 školách po celom Slovensku. Každá trieda v našej škole vďaka nemu dostala dva koše na triedenie odpadu – žltý na plasty a modrý na papier. Koše sú vyrobené z použitých CURAPROX  kefiek, ktoré môže škola ďalej zbierať a získať koše napríklad aj pre zborovňu, kabinety alebo učebne.

            12 žiakov našej školy absolvuje počas roka súbor školení o odpadoch, ich úlohou bude pomocou pripravených  aktivít získané informácie posunúť všetkým žiakom našej školy . Eko Alarm je projekt, ktorý chce deti a aj školy vzdelávať o odpadoch. Odpad nie je vec, ktorá zrazu zmizne, preto je dôležité o ňom vedieť čo najviac.

            Deti sa okrem iného dozvedeli, že každý z nás priemerne vyprodukuje 359  kíl odpadu. To je skoro jedno kilo odpadu denne. Riešia kam napríklad patrí biologicky rozložiteľný odpad, papier, plasty, kovy a textil. Ak tieto zložky  vytriedime, ostanem nám len okolo 8% odpadov. Skoro všetko sa dá vytriediť, okrem nebezpečného odpadu, ktorý by sme mali odovzdať na zbernom dvore alebo takého ostatného odpadu, ktorý eventuálne môže skončiť v našom koši.

            Žiaci získali informácie o ceste našich odpadov. Žiaľ, najčastejším miestom, kde končia odpady na Slovensku je skládka. V tomto smere patríme medzi najhoršie krajiny Európskej únie. Chceli by sme, aby naše Slovensko na tom bolo lepšie a veríme, že k tomu prispejú aj takéto ekologické programy.

             

          • Branný kurz a účelové cvičenie

            1. 2. 2018

            Posledné dni  prvého polroka v našej škole už neodmysliteľne patria brannému kurzu a účelovému cvičeniu, ktoré sme zorganizovali v spolupráci s príslušníkmi Akadémie ozbrojených síl.

            Učitelia, vojaci a vojačky žiakov vzdelávali v oblasti ochrany života a zdravia. Poskytli žiakom potrebné teoretické vedomosti i praktické zručnosti v zdravotnej príprave, topografii, riešení mimoriadnych situácií a fyzickej zdatnosti. Následne boli žiaci preverení  z nadobudnutých poznatkov, ktoré získali. Najväčšou zábavou pre našich žiakov bola možnosť vyskúšať si vojenskú výzbroj a stať sa aspoň na malú chvíľu vojakom a vojačkou. Mnohí z nich už dnes snívajú o tejto náročnej profesii a nevedia sa dočkať, kedy opäť medzi nás vojaci zavítajú.

        • Testovanie 5
          • Testovanie 5

            23. 1. 2018

            Dňa 22. novembra 2017 sa uskutočnilo celoslovenské testovanie 5 - 2017 pre žiakov 5. ročníka. Testovanie bolo realizované Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania v zmysle zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a vyhlášky MŠ SR č. 320/2008 o základnej škole. Žiaci vypracovali dva testy - z matematiky (30 úloh), zo slovenského jazyka a literatúry (30 úloh). Veľmi nás teší, že naši piataci dosiahli v oboch predmetoch lepšie výsledky, ako bol celoslovenský priemer. Uvádzame aj porovnanie s celoslovenským priemerom:

                                                                                                                 Matematika                         Slovenský jazyk a lit.

            Priemerná úspešnosť žiakov ZŠ s MŠ Ľubeľa                           76,7 %                                          70,0 %

            Priemerná úspešnosť žiakov v SR - národný priemer                     64,7 %                                          62,8 %

            Veríme, že úspešnosť našich žiakov sa bude ešte zvyšovať, a to nielen v týchto predmetoch, ale v celkovom rozvoji každého jedného žiaka.

             

        • Druháci v Liptovskej knižnici
          • Druháci v Liptovskej knižnici

            14. 12. 2017

            Dňa 20. 12. 2017 navštívila 2. A trieda Liptovskú knižnicu v Liptovskom Mikuláši, kde žiakov po spoločnom prečítaní knihy O Guľkovi Bombuľkovi čakal kvíz. Deti si v jednotlivých skupinách mali možnosť preveriť svoje čitateľské zručnosti, zasúťažiť si a zároveň aj pobaviť sa. Za aktívnu prácu ich čakala pochvala i sladká odmena.

        • Anna Franková - divadelné predstavenie
          • Anna Franková - divadelné predstavenie

            13. 12. 2017

            Anna Franková bolo nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou skrývalo počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny   padlo za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Príbeh mladého nemeckého dievčaťa Anny Frankovej sa stal symbolom druhej svetovej vojny.

            Divadelné predstavenie Anna Franková zhliadli žiaci deviateho ročníka v stredu 13. decembra v Mestskom divadle Žilina. Príbeh Anny Frankovej, mladého dievčaťa židovského pôvodu ich očaril, chytil za srdce a zanechal hlboký dojem.

        • „Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc“
          • „Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc“

            12. 12. 2017

            Dni sa nezadržateľne krátia, blíži sa skutočný príchod zimy a s ňou i najkratší deň v roku, zimný slnovrat. V minulosti predlžovanie noci na úkor denného svetla v našich predkoch vyvolávalo predstavy o nadvláde nepriaznivých síl, pred ktorými bolo potrebné chrániť celé hospodárstvo. Nočná obloha bola plná lietajúcich stríg, ktoré mohli svojimi čarami uškodiť nielen ľuďom, ale i zvieratám. Na ochranu pred zlom preto obyvatelia dedín vykonávali rôzne magické úkony s použitím cesnaku, kríža a svätenej vody . Aj tento rok sme sa so žiakmi folklórneho krúžku zúčastnili obchôdzky po dedine, aby sme si tak pripomenuli stridžie dni aj u nás v Ľubeli. Všetkým zúčastneným patrí veľké poďakovanie.

        • Vianočné trhy v Ľubeli - 10. ročník
          • Vianočné trhy v Ľubeli - 10. ročník

            5. 12. 2017

            Jubilejný ročník trhov sa uskutočnil 10. decembra 2017 v Kultúrnom dome v Ľubeli . Tieto trhy spoluorganizuje ZŠ s MŠ Ľubeľa, obec Ľubeľa a Únia žien v našej obci. Množstvo návštevníkov a predajcov spoločne trávili tieto predvianočné chvíle pri výbornom punči od členiek únie a chutných koláčikoch, ktoré upiekli šikovné gazdinky. Popoludnie nám spríjemňoval  DJ Goliaš. Pripravených bolo 18 stánkov, v ktorých si určite každý návštevník niečo našiel. Tento ročník obohatila aj tvorivá dielnička pre deti, kde si mohli vytvoriť tričko, prípadne vytepať  vlastný šperk. Rodičia a priatelia našej školy tradične prispeli množstvom cien do tomboly, hlavnú cenu venovali Kúpele Lúčky, a to pobyt vo wellness a bazénoch pre 2 osoby. Medzi detičky zavítal aj Mikuláš, rozdal šikovným deťom viac ako 60 balíčkov, pomáhal mu čertík a rozprávkové postavičky Elza a Anna. O tanečnú vsuvku sa postaralo súkromné centrum Dotyk. Pod vedením Silvie Martonovej  naša žiačka, Shanon Kamhalová,  predviedla svoje tanečné umenie. Ďakujeme všetkým, ktorí túto krásnu akciu pripravili a tešíme sa na budúci ročník.