• Novinky

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            29. 9. 2017

            Dňa 26. septembra už tradične na našej škole oslavujeme Európsky deň jazykov. Cieľom tohto dňa je upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, podporovať bohatú jazykovú a kultúrnu rozmanitost Európy a zároveň i celoživotné jazykové vzdelávanie v školách i mimo škôl. Učenie sa jazykov iných národov nám umožňuje vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť naše kultúrne rozdiely. V tento deň učitelia počas vyučovania propomínali žiakom prínos jazykového  vzdelávania či už formou hry, tanca, jazykolamov, kvízov,  alebo prostredníctvom prezentácií, piesní… Aj v tento deň sa nám podarilo zábavnou a hravou formou priblížiť kultúru iných národov.

        • Cesta slovanskou históriou
          • Cesta slovanskou históriou

            13. 9. 2017

            Dňa 7.9.2017 mali žiaci našej základnej školy možnosť vidieť náučný divadelno-šermiarsky program Cesta slovanskou históriou. Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénach. Zážitkovou formou sa dozvedeli historické fakty a boli interaktívne zapájaní do programu.

             

        • Oznam SZUŠ DOTYK Ružomberok
          • Oznam SZUŠ DOTYK Ružomberok

            3. 9. 2017

            V ZŠ s MŠ Ľubeľa pôsobí už niekoľko rokov Súkromná základná umelecká škola DOTYK, ktorá aj v šk. roku 2017/18 ponúka žiakom umelecké vzdelávanie v nasledujúcich odboroch: výtvarný ,tanečný, literárno- dramatický (divadlo), hudobný a spev.
            Štúdium je BEZPLATNÉ a prebieha priamo v priestoroch ZŠ s MŠ Ľubeľa pod vedením kvalifikovaných pedagógov. Samozrejmosťou sú aj bezplatné pomôcky a materiál na výučbu. Jedinou podmienkou je vypísanie prihlášky a podpísanie čestného vyhlásenia pre zber údajov.
            Prihlásiť sa   na vybrané odbory je možné do 11. septembra 2017. Vyplnenú prihlášku nechajte v zborovni školy alebo doručte priamo do kancelárie SZUŠ DOTYK na Ul. Gen. Vesela 87, Ružomberok (bočný vchod ubytovne Liptov pri Ústrednej vojenskej nemocnici).
            Prihláška, čestné prehlásenie je k dispozícii u vedenia ZŠ s MŠ.


            Tešíme sa na Vás!

        • Slávnostné otvorenie školského roku 2017/2018
          • Slávnostné otvorenie školského roku 2017/2018

            1. 9. 2017

            Vážení rodičia, milí žiaci!
            Srdečne Vás pozývame na slávnostné otvorenie školského roku 2017/2018, ktoré sa uskutoční dňa  04. septembra 2017o 8,00 hodine.
            Žiaci si so sebou donesú prezuvky a písacie potreby.

            Oznam pre rodičov detí materskej školy:
            Prevádzka v materskej škole sa začne dňa 4. septembra 2017  od 06,30 hodiny. V tento deň bude deťom zabezpečená celodenná strava, preto je nutné priniesť deti do 08,00 hodiny.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

        • " S hadom na zebre"
          • " S hadom na zebre"

            4. 7. 2017

            V tomto školskom roku sa do kampane, ako jedna z 28 škôl na Slovensku a jediná v regióne Liptov, zapojila aj naša škola. Predbežným prieskumom (2 týždne pred kampaňou) sa zistilo, že udržateľné spôsoby dopravy využíva 85 % žiakov. Našim cieľom bolo zvýšiť výsledok z predbežného prieskumu o 10 %.

            Počas trvania kampane (od 17. 5. do 31. 5.) sa žiaci snažili dochádzať do školy niektorým z udržateľných spôsobov dopravy (chôdza, bicykel, autobus, carpooling – spoločná jazda autom). Podarilo sa nám to a stanovený cieľ sme splnili. Výsledok merania ukázal, že počas kampane sa udržateľnými spôsobmi do školy dopravovalo až 96 % žiakov. Podiel udržateľných ciest teda vzrástol o 11 %. Hru sme ukončili posledným prieskumom (3 týždne po kampani). Výsledok je 96 %, čiže podiel udržateľných ciest do školy neklesol.

            Chceme poďakovať všetkým žiakom a rodičom, ktorí sa k nám počas kampane pripojili, aj tým, ktorí nás podporili svojou spoluprácou. Dúfame, že záujem a využívanie udržateľných spôsobov dopravy žiakov do našej školy, bude trvalý a stane sa prirodzenou súčasťou ich bežného života. http://www.trafficsnakegame.eu/slovakia/

        • O čom sníva Zem?
          • O čom sníva Zem?

            4. 7. 2017

            Tento rok sme aktivity ku Dňu Zeme rozšírili o ďalšiu pod názvom „O čom sníva Zem?“. Každá trieda zhotovila ozdobné, ale aj účelové predmety z odpadových materiálov, napr. z plastových fliaš, roliek toaletného papiera, propagačných letákov a pod. Snahou celoškolského projektu „ZACHRÁŇME NAŠU PLANÉTU, DETI“, bolo viesť žiakov, nielen k opätovnému využitiu druhotných surovín, ale aj pomáhať ich zberom iným ľuďom – zber plastových vrchnákov na zakúpenie invalidného vozíka pre dieťa s DMO z Lipt. Mikuláša.

        • Projekt "Vyjadri sa umením"
          • Projekt "Vyjadri sa umením"

            4. 7. 2017

            Naši deviataci sa v tomto školskom roku zapojili do projektu, ktorý zastrešovalo Liptovské kultúrne centrum v Liptovskom Mikuláši. Počas štyroch stretnutí sa naučili vytvárať street foto, fotili portréty, pripravovali scenár ku krátkemu dokumentárnemu filmu a zistili  aké vlastnosti – soft skils, musí umelec spĺňať. Počas týchto inšpiratívnych hodín sa učili asertívne komunikovať a spolupracovať. Celý projekt zastrešoval metodik pre fotografiu a film, pán Petr Turoň. Tieto aktivity našich žiakov zavŕšila vernisáž fotografií, ktoré sa im podarilo vytvoriť. Vernisáž otvorili žiačky speváckeho krúžku, Slávka Griešová predniesla krátke poďakovanie a prihovorili sa nám okrem pána metodika, pani riaditeľka Mgr. art. Miroslava Palanová a naša pani riaditeľka. Veríme, že získané skúsenosti žiaci využijú v ďalšom štúdiu. 

        • Školské výlety 2016/2017
          • Školské výlety 2016/2017

            30. 6. 2017

            BOJNICE

            Neodmysliteľnou súčasťou každého školského roka je koncoročný školský výlet. Žiaci prvého, druhého, štvrtého a piateho ročníka tento rok spoznali mesto Bojnice. Navštívili Múzeum praveku, ZOO a Bojnický zámok. Z výletu si odniesli okrem vlastných batohov aj batoh plný neopakovateľných zážitkov.

            STREČNO

            „Chcem s ňou ísť vláčikom na výlet do ... Strečna“

            S tretiakmi sme sa 15. júna 2017 vlakom vybrali na výlet po našom kraji. Obdivovali sme krásu prírody Národného parku Malá Fatra, prepravili sme sa kompou cez rieku Váh, nazreli sme do dávnej histórie života na hradoch Strečno a Starhrad a plavili sme sa po rieke Váh na pltiach. Oboplávali sme Domašínsky meander, plávali sme okolo povestných skál Margita a Besná a ocitli sme sa na mieste, kde sa dajú z vodnej hladiny obdivovať súčasne dve zrúcaniny hradov. Pltníci, od ktorých sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o histórii splavovania dreva po Váhu aj stavbe železničných tunelov a mostov, ochotne odpovedali na naše zvedavé otázky.   

            BANSKÁ ŠTIAVNICA

            Žiaci 6. a 7.ročníka na konci školského roka navštívili v  Banskej Štiavnici štôlňu Bartolomej, námestie mesta, Nový zámok s expozíciou protitureckých bojov a kaštieľ vo Svätom Antone. Na záver výletu sme navštívili aj nákupné centrum Európa v Banskej Bystrici. Domov sme sa vrátili ustatí, ale šťastní a spokojní.

            BRATISLAVA

            Žiaci 8.ročníka navštívili počas 2 dní v Bratislave Národnú banku, Národnú radu, Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Aurelium-zážitkové centrum a Nové SND.

            PRAHA

            11.-13. júna 2017 deviataci navštívili metropolu Českej republiky, Prahu. Po príchode objavovali krásy  Starého mesta a Múzeum čokolády, zamestnanci múzea im ukázali výrobu belgických praliniek. Ďalšou zastávkou bola rozhľadňa Petřín. Druhý deň sme navštívili jednu z najkrajších a najväčších ZOO v Európe. V poobedných hodinách sme si urobili prechádzku na Vyšehrad, kde sa nachádza Národný cintorín. Posledný deň   sme zavŕšili prehliadkou  Hradčian. Počasie nám prialo a deviataci si užili svoj posledný výlet na našej základnej škole.

        • Rozlúčka deviatakov
          • Rozlúčka deviatakov

            4. 7. 2017

            Predposledný deň pred prázdninami pripravili deviataci v priestoroch telocvične rozlúčku. Zúčastnili sa na nej pedagógovia a všetci žiaci našej školy. Spoločne sme si zaspievali piesne na rozlúčku, pozreli sme si prezentáciu s básničkami, ktoré charakterizovali žiakov deviateho ročníka a v závere sme si pripomenuli prostredníctvom fotografií mimoškolské aktivity, ktorých sa počas štúdia na našej škole deviataci zúčastnili. Želáme im na ďalšej ceste mnoho úspechov. Budú nám chýbať...

        • Habakuky - výlet  MŠ
          • Habakuky - výlet MŠ

            19. 6. 2017

            Dňa 12. 6. 2017 deti materskej školy navštívili rozprávkovú dedinku Habakuky, kde sa preniesli do sveta rozprávok P. Dobšinského. Hneď po príchode sa deťom prihovorila rozprávková postavička Martinko Klingáč a priblížil im, čo všetko tu môžu vidieť a zažiť. Navštívili fantazijné obydlia ako Škrupinkový zámok na jazierku, Medenú horu, chalúpku Zlatej priadky, obrovské vajce v Sedemmíľovej čižme,... V tvorivej dielničke ukázali svoju výtvarnú šikovnosť. Pri ujovi Zvončekárovi v remeselníckej dielni sa oboznámili s výrobou zvončekov. Zúčastnili sa aj divadelného predstavenia "Zlatý kľúčik", ktorý ich vniesol do deja rozprávky. V oddychovej zóne sa občerstvili, vyskúšali si svoju zdatnosť na lezeckej stene. Navštívili aj mini - zoo. Deti odchádzali z tohto rozprávkového miesta plné zážitkov a s úsmevom na tvári.

        • Preventívny program "Póla radí deťom"
          • Preventívny program "Póla radí deťom"

            7. 6. 2017

            Koncom mája pani policajtka  opäť zavítala medzi prvákov, aby pokračovali v projekte „Póla radí deťom.“ Spoločne sa porozprávali o spôsoboch ochrany zdravia a prostredníctvom Póly upozornila žiakov na riziká závislostí, ktoré im hrozia  v ich veku /televízia, počítače, mobily,.../. Deti sa oboznámili s prácou polície a ako majú privolať pomoc, keď ju budú potrebovať. Dozvedeli sa tiež o nebezpečenstve „šikany“ a možnostiach bránenia sa proti nej.
            Všetky vedomosti  v rámci tohto projektu prváci nadobúdali formou doplňovania, dopisovania, lúštenia alebo prerozprávania poučných príbehov za pomoci nakreslených obrázkov. Žiaci sa môžu  k daným témam vracať, pretože pracovné zošity, s ktorými pracovali si zobrali domov.
            Aj ôsmaci a deviataci sa stretli s preventistkou, od ktorej sa dozvedeli zaujímavé informácie ohľadom trestnoprávnej zodpovednosti.

        • Oslava MDD
          • Oslava MDD

            6. 6. 2017

            2. júna sa ihrisko v Ľubeli premenilo na miesto plné zábavy pre žiakov našej školy. Deti sa tešili z návštevy mladých zdravotníkov, policajtov, hasičov a kynológov, ktorí si pre nich pripravili bohatý program. A tak sa deti aspoň na malú chvíľu stali malými záchranármi, ochrancami zákona či dobrovoľnými hasičmi. Veľký dojem, rešpekt a uznanie si vyslúžilo aj vystúpenie „Rexov“ . Dobrú náladu z celej akcie umocnilo krásne slnečné počasie a sladké prekvapenie od pána starostu. 

        • Exkurzia Martin - 7. ročník
          • Exkurzia Martin - 7. ročník

            15. 5. 2017

            Jeden slnečný májový deň  - 10. 5. 2017 si siedmaci spríjemnili inak ako v školských laviciach. Spoznali život našich predkov v minulom storočí v slovenskej dedine v kysuckom, oravskom, liptovskom regióne, ale hlavne v regióne Turca. Neskôr si išli pozrieť Národný cintorín, aby pochopili aj naše národné dejiny. Napokon dôkladne zmapovali námestie Martina. Prežili príjemný deň a už sa tešia na ďalšie dobrodružstvá.

        • Exkurzia žiakov 5. a 8. ročníka
          • Exkurzia žiakov 5. a 8. ročníka

            6. 7. 2017

            Dňa 5. 5. 2017 sa žiaci 5. a 8. ročníka zúčastnili výstavy v Liptovskom Mikuláši pod názvom "Vojenská výstroj a výzbroj". Pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad fašizmom si žiaci uctili pamiatku padlých pred pamätníkom na námestí. Navštívili sme aj Múzeum Janka Kráľa a mučiareň. Žiaci piateho ročníka si tiež prezreli výstavu drevorezby pod názvom "Tiché rozhovory s drevom" v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Čierny orol. Prehliadku tvorby mali obohatenú možnosťou zahrať si na pískajúcich paliciach, či fujare, čo niektorí využili. V miestnosti bolo tiež miniharmónium, na ktorom nám jeden zo spolužiakov zahral krásne melódie.

        • Deviataci na divadelnom predstavení
          • Deviataci na divadelnom predstavení

            5. 5. 2017

            Vo štvrtok, 20. apríla 2017, žiaci deviateho ročníka navštívili Mestské divadlo Žilina, v ktorom hosťovalo Nové divadlo z Nitry. Pozreli si silný príbeh židovského dievčaťa, Anny Frankovej a jej rodiny, pred a počas 2. svetovej vojny. Zažili divadelný koncert dvoch mladých hercov. Viac ako desať postáv stvárnil talentovaný herec Ivan Martinka a výborný výkon podala Lucia Korená, ktorá hrala Annu. Divadelná hra vznikla na motívy  Denníku  Anny Frankovej, ktorý po vojne sprístupnil Annin otec. Tento ako jediný z rodiny prežil. Žiaci pochopili na príklade trinásťročného dievčaťa nástrahy fašizmu, nacionalizmu, šovinizmu a nenávisti. 

        • Vynášanie Murieny
          • Vynášanie Murieny

            18. 4. 2017

            „Vyniesli sme Murienu zo vsi, priniesli sme máj nový do vsi....“

            Príchod najkrajšieho ročného obdobia bol na území Slovenska oddávna spájaný s rôznymi ľudovými tradíciami. Jednou z nich, ktorá má korene ešte v predkresťanskom období, je vynášanie Moreny (Marmurieny, Mureny), slamenej figuríny odetej do ženských šiat. Žiaci folklórneho krúžku a deti materskej školy niesli 11. 4. 2017 Murienu po dedine. Spolu si zaspievali a zatancovali, podpálili ju a hodili do potoka. Veríme, že spálením Murieny sme už naozaj priniesli do dediny jar, krásne slnečné počasie a taktiež sa zbavili chorôb.

        • Z činnosti zdravotníckeho krúžku
          • Z činnosti zdravotníckeho krúžku

            10. 4. 2017

            Dňa 1.4.2017 členovia zdravotníckeho krúžku pozdravili rokovanie Výročnej hodnotiacej schôdze ČK v Ľubeli pri príležitosti 60. výročia vzniku organizácie ČK v Ľubeli. Prevedenie ukážok v poskytovaní prvej pomoci pri poraneniach sa stretlo so záujmom členiek ČK. Žiakov odmenili srdečným potleskom a malým darčekom.