• Novinky

        • Viem, čo zjem
          • Viem, čo zjem

            23. 11. 2018

            V rámci projektu Viem, čo zjem sa v piatok 16. 11. 2018 uskutočnila pre žiakov  3. a 4. ročníka beseda o zdravej výžive. Pracovníčka RÚVZ v Lipt. Mikuláši prostredníctvom videoprezentácie priblížila deťom vhodné potraviny na konzumáciu v priebehu celého dňa. Zdôraznila potrebu denného príjmu vitamínov z rôznych zdrojov. Deti  rozprávali aj  o svojich stravovacích návykoch.

        • Tretiaci v Liptovskej knižnici
          • Tretiaci v Liptovskej knižnici

            15. 11. 2018

            Dňa 7. 11. 2018 tretiaci navštívili okresné mesto, kde v Liptovskej knižnici úspešne absolvovali  kvíz k prečítanej knihe Nejdem a basta od spisovateľky Gabriely Futovej. Každá skupina sa snažila odpovedať na otázky čo najpresnejšie a výsledky boli veľmi tesné. Odmeny, ktoré si „vysúťažili“ sú pre nich dostatočnou motiváciou do ďalšieho čítania kníh, ktoré si následne žiaci vypožičali.

        • Pracovné vyučovanie trochu inak
          • Pracovné vyučovanie trochu inak

            23. 11. 2018

            Dňa 14. 11. 2018 žiaci 3. ročníka mali  trochu zmenu  vo vyučovaní. Pracovné vyučovanie  realizovali v školskej kuchynke.  Okrem zoznamovania  sa s pomôckami a elektrickými spotrebičmi  používanými v kuchyni pripravovali zdravé a chutné pomazánky. Pri práci boli celkom šikovní a čo si urobili všetko s chuťou zjedli. Samozrejme za sebou nechali poriadok. Spoločne sme si ukázali aj správne stolovanie a zopakovali pravidlá  slušného správania sa pri jedení.

        • Národná banka Slovenska - exkurzia 9. A
          • Národná banka Slovenska - exkurzia 9. A

            24. 10. 2018

            Dňa 29. októbra 2018 deviataci absolvovali exkurziu do Bratislavy. Lektor v Národnej banke Slovenska si pre nich pripravil množstvo známych i menej známych informácií, ktoré sa viazali k vývoju meny na Slovensku. Niekoľko historických i hospodárskych faktov o Európskej únii potom doplnil informáciami o eure. Túto menu mali možnosť sledovať od jej výroby až po umiestnenie v bankách a bežných domácnostiach. Upozornil ich na novinky ohľadom eura, ale aj na možnosti falšovania peňazí. Výstava obsahovala aj rôzne zaujímavosti ako napríklad centometer, zoskartované staré peniaze  a iné. Na záver mali možnosť získať malé darčeky ako poďakovanie za ich návštevu. 

        • Tradičné remeslá v škole
          • Tradičné remeslá v škole

            15. 11. 2018

            Dňa 13. 11. 2018 sa žiaci VI. A oboznámili s tradičným košikárskym remeslom, ktoré im predviedla pani Horvátová z Liptovských Kľačian. Na hodine výtvarnej a technickej výchovy si žiaci sami mohli vyskúšať pletenie svojich košíkov z materiálu, ktorý im poskytla. Niektorí boli veľmi šikovní a našli sa aj takí, ktorí v tom chcú pokračovať a zdokonaľovať sa aj ďalej.

        • Anglický týždeň
          • Anglický týždeň

            5. 11. 2018

            V dňoch 22. 10. - 26. 10. 2018 sme si pripomínali kultúru anglicky hovoriacich krajín pod názvom Anglický týždeň. Odštartovali sme ho Cup Cake dňom, kedy nám pani učiteľky a žiaci napiekli vynikajúce koláčiky. Celý týždeň sa niesol v duchu hier, piesní, rôznych aktivít, v rámci ktorých sme si priblížili niektoré fakty o zaujímavých osobnostiach, pamiatkach, prírode... . Anglický týždeň sme ukončili Halloweenskou párty, kde si žiaci dosýta zasúťažili, zatancovali, a na ktorej nechýbalo ani vynikajúce pohostenie. Vďaka patrí aj našim mamičkám.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            28. 10. 2018

            V dňoch 15. 10. až 19. 10. 2018 sme sa po šiestykrát  zapojili do súťažno - vzdelávacej aktivity zameranej na zdravé potraviny a zdravý životný štýl v rámci VI. ročníka projektu Hovorme o jedle.  Cieľom je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu. Žiaci sa spolu s pedagógmi zapojili do nasledovných súťažných aktivít : 1. súťažno- vzdelávacia aktivita „HOVORME O JEDLE“, 2. výtvarná súťaž "CHUTNÉ MAĽOVANIE", 3. literárna súťaž "OČAMI GURMÁNA", 4. fotografická  súťaž "KÚZLO DOBRÉHO JEDLA". Všetkým zúčastneným držíme palce a ďakujeme za aktivitu a tvorivosť pri realizácii projektu

        • Hodina dejepisu v múzeu
          • Hodina dejepisu v múzeu

            15. 11. 2018

            Dňa 9. 11. 2018 sa žiaci VI. A triedy zúčastnili výučbového programu z dejepisu v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši s názvom "Jaskyne a ľudia". Hodina pozostávala z prezentácie o praveku (ukážky obydlí, oblečenia, jedla), z ukážky pôvodných a umelých artefaktov z tohto obdobia a z prehliadky expozície z doby medenej, bronzovej a železnej. Žiaci mohli vidieť i vymodelovanú postavu prvého pračloveka z územia Afriky. Hodina sa im páčila, zopakovali si staré a získali nové informácie o praveku na Slovensku.

        • Druháci v Liptovskej knižnici
          • Druháci v Liptovskej knižnici

            18. 10. 2018

            Dňa 15. 10. 2018 boli žiaci 2. A v Liptovskej knižnici pasovaní za čitateľov. Po úspešnom zvládnutí úloh zadaných od pani knihovníčok si už sami mohli vypožičať knihy. Pri tejto príležitosti sme sa za prítomnosti pána primátora   zúčastnili slávnostného otvárania parku Liptovskej knižnice a taktiež aj knižných búdok, v ktorých si môžu rôzne knihy nájsť a v parku prečítať tí najmladší, ale aj skôr narodení čitatelia.

          • Jesenné turistické vychádzky

            27. 9. 2018

            Dňa 19. 9. 2018 sa uskutočnili turistické vychádzky.

            Žiaci 9. ročníka absolvovali jesennú vychádzku do Jasnej v Nízkych Tatrách. Lanovkou sa vyviezli k Rotunde a odtiaľ zdolali Chopok s nadmorskou výškou 2024 m.n.m a následne pokračovali v túre po hrebeni na Dereše.

            Ôsmy ročník spoznal trasu k Popradskému plesu, oddýchli si pri chate pri Popradskom plese a cestou späť neobišli ani Symbolický cintorín pri Popradskom plese, kde sú na pamiatku obetiam Vysokých Tatier umiestnené pamätné tabule.

            Siedmaci absolvovali vychádzku po Žiarskej doline, kde sa pokochali krásami. Navštívili tiež Symbolický cintorín, pracovali s mapou a pomenovali najbližie vrchy. 

            Šiesty ročník spoznal krásu Kvačianskej doliny. Žiaci cestou videli prírodný útvar zo skál nazvaný Jánošíkova hlava, na mieste zvanom Kobyliny nahliadli do kaňona Kvačianky, navštívili mlyn a pílu v časti Mlyny Oblazy.

            Piataci zdolali neďaleký Havránok, kde sa dozvedeli o živote Keltov, Germanov a Starých Slovanov. Videli ukážky šermiarov a sami si mohli skúsiť šermiarske umenie. 

             

        • Týždeň vedy a techniky
          • Týždeň vedy a techniky

            7. 11. 2018

            V rámci motivácie žiakov a v snahe ukázať im kúzlo prírodných vied dňa 6.11.2018 zavítali do našej školy zamestnankyne Kysuckej hvezdárne. V zaujímavých a pútavých blokoch oboznámili žiakov s  poznatkami o vzniku a vývoji našej Zeme a celej Slnečnej sústavy. Súčasne na školskom dvore rozložili pozorovaciu techniku a namierili ďalekohľady priamo na Slnko. Žiaci neskrývali nadšenie a sledovali priblížený obraz našej najväčšej hviezdy.

            Aj takýmto spôsobom sa snažíme o vytvorenie pozitívneho vzťahu s k prírodným vedám v týždni, ktorý patrí vede a technike.

        • Za prírodnými pamiatkami UNESCO
          • Za prírodnými pamiatkami UNESCO

            24. 9. 2018

            Dňa 18.9.2018 sa uskutočnila prírodovedná exkurzia s názvom "Za prírodnými pamiatkami UNESCO", cieľom ktorej bolo navštíviť tri jaskyne: Dobšinskú ľadovú v Slovenskom raji a Domicu s Gombaseckou v Slovenskom krase. Zúčastnilo sa jej 48 detí z 5. - 9. ročníka. Žiakom sa páčila nielen ľadová krása, ale aj brčká v Gombaseckej jaskyni. Precestovali okolo 480 km a i keď unavení, ale obohatení o nové zážitky sa vrátili vo večerných hodinách do Ľubele.

        • Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

            19. 10. 2018

            Pri príležitosti Svetového dňa výživy (16.10.) si žiaci druhého stupňa pripravili vzájomné medzitriedne pohostenia. Touto aktivitou chceli aspoň malou kvapkou prispieť k zvýšeniu povedomia o zdravom životnom štýle, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj zdravé stravovanie. Vkusne naaranžované zeleninové a ovocné misy potešili nielen ich brušká, ale aj oči. Veríme, že aj naďalej zostanú verní zdravému jedálničku.

        • Vedecký veľtrh - exkurzia 9. A
          • Vedecký veľtrh - exkurzia 9. A

            26. 9. 2018

            Zábavné interaktívne podujatie približujúce vedu netradičným spôsobom sa podarilo už po tretíkrát zorganizovať v Bratislave dňa 14. 9. 2018 pod názvom Vedecký veľtrh 2018. Žiaci 9. ročníka našej školy sa rozhodli zúčastniť, pobaviť sa a dúfame, že aj nadchnúť sa pre vedu. Mali možnosť vidieť a skúsiť množstvo pokusov, experimentov z rôznych vedných disciplín.  Rozšírili si svoje obzory a získali iný náhľad na vedu. Zistili, že nie je žiadnym strašiakom, ba práve naopak vie byť očarujúca. Podujatím sprevádzali moderátori FUN rádia, čaroval tu kúzelník, robili sa rôzne súťaže. Naši deviataci sa zapojili do boja o dron. Šťastie im neprialo, ale počasie áno, pretože počas celého ich pobytu na Vedeckom veľtrhu svietilo slniečko a príjemne pofukoval vetrík. Prežili  krásny a poučný deň v Bratislave.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

            18. 10. 2018

            Zdravie je jednou z najdôležitejších vecí v živote človeka. Možno si to mnohí neuvedomujú, ale do veľkej miery ho majú vo vlastných rukách a to tým, čo konzumujú. Opäť sme sa preto so žiakmi 1. stupňa  rozhodli zorganizovať Tematický týždeň zdravej výživy od 8. do 14. októbra. Žiaci si vypočuli od pani učiteliek výklad o tom, prečo a ako je dôležitá správna strava a správne stravovanie. Okrem raňajok si žiaci spolu s učiteľmi pripravovali zdravé desiaty, ovocné šaláty, jablkové koláče aj ovocné šťavy. Oboznámili sa s pyramídou zdravých potravín. Veľká poďakovanie patrí mamičkám, ktoré sa taktiež pričinili o to, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale aj pekne vyzeralo. Dúfajme, že deti si z tohto týždňa veľa zapamätali a  častejšie zaradenie zdravých potravín do ich jedálnička neskončí Tematickým týždňom zdravej výživy.      

        • Beh o pohár starostu obce - 18. ročník
          • Beh o pohár starostu obce - 18. ročník

            13. 9. 2018

            Naša škola zorganizovala tradičný Beh o pohár starostu obce Ľubeľa práve dňa 13. septembra. Žiarivé slnečné lúče, modrá obloha, športové aktivity povzbudili pozitívne myslenie žiakov, a tak sme si pripomenuli  Medzinárodný deň pozitívneho myslenia. Za odmenu dostali všetci zúčastnení aj sladkú odmenu, čo bolo symbolickou oslavou Medzinárodného dňa čokolády. Tešíme sa aj o rok, že nám bude priať počasie.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            27. 9. 2018

            Aj tento rok sme sa dňa 26. 9. 2018 so žiakmi našej školy zapojili do Európskeho dňa jazykov. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe. Vyučujúci v rámci vyučovacích hodín  priblížili žiakom prostredníctvom  prezentácie mnohojazyčnosť, hrali sa rôzne hry so slovami, pamäťové hry, tvorili najdlhšie vety, hľadali správne výrazy, hádali krajinu pôvodu... . So žiakmi prvého stupňa sme sa učili aj zvieraciu reč. Veríme, že aj v tento deň sa žiaci nielen zabavili, ale aj niečo zaujímavé dozvedeli.                                                                                                                                                                                                                    

        • Slávnostné otvorenie školského roku 2018/2019
          • Slávnostné otvorenie školského roku 2018/2019

            29. 8. 2018

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Srdečne Vás pozývame na slávnostné otvorenie školského roku 2018/2019, ktoré sa uskutoční dňa  03. septembra 2018 o 8,00 hodine.

            Žiaci si so sebou donesú prezuvky a písacie potreby.

            Oznam pre rodičov detí materskej školy:

            Prevádzka v materskej škole sa začne dňa 3. septembra 2018  od 06,30 hodiny. V tento deň bude deťom zabezpečená celodenná strava, preto je nutné priniesť deti do 08,00 hodiny.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

        • Branný kurz a účelové cvičenie
          • Branný kurz a účelové cvičenie

            26. 6. 2018

            Naša škola už od roku 2014 spolupracuje pri organizácii branného kurzu a účelového cvičenia s Akadémiou ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika /AOS/  v Liptovskom Mikuláši. Plníme tak prierezovú tému ochrana človeka  a zdravia, nielen prostredníctvom vyučovacích predmetov, ale aj samostatnými organizačnými  formami vyučovania – účelovými  cvičeniami. Za posledný rok sa úroveň, ktorá bola veľmi vysoká, posunula zo statických ukážok na aktívne precvičovanie krízových situácií v teréne. Tohoročný kurz začal netradične – evakuáciou. Žiaci zažili atmosféru skutočného ohrozenia. Začalo hustým a štipľavým dymením, ktoré bolo prehlušované hlasnými a nástojčivými pokynmi kadetov a profesionálnych vojakov AOS. Následne kadeti a profesionálni vojaci AOS interaktívne predviedli na jednotlivých stanovištiach témy z oblasti riešenia mimoriadnych situácií, ochrany života a zdravia,  pohybu  a pobytu  v prírode ako aj podanie prvej pomoci. Absolventi účelového  cvičenia oduševnene počúvali  pútavé zážitky vojenského duchovného z misijných pobytov.  Žiakov veľmi zaujali praktické ukážky základov prežitia, orientácie v teréne, zakladania ohňa, predvádzanie zbraní. Do aktivít bol zapojený celý druhý stupeň. Veríme, že spolupráca bude naďalej pokračovať, nakoľko sa skvalitnila úroveň podujatia, o čom svedčia aj reakcie našich žiakov. Poďakovanie chceme vyjadriť všetkým, ktorí prispievajú k zdokonaleniu praktických zručností našich študentov.

        • STM Košice - exkurzia
          • STM Košice - exkurzia

            6. 7. 2018

            Dňa 22. 6. 2018 absolvovali žiaci 4. roč. exkurziu v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Počas prehliadky vo Vedecko-technickom centre sme si na moderných interaktívnych exponátoch vyskúšali fungovanie niektorých fyzikálnych javov a zákonov - mechanika, magnetizmus, zmyslové vnemy, optické a akustické javy. Zábavno-náučnou formou sme sa veľa naučili.