• Novinky

          • Detský karneval

            4. 3. 2011

            Dňa 22. 2. 2011 sa na našej škole uskutočnil karneval. Žiaci a pani učiteľky sa predviedli v krásnych maskách. U dievčat prevládali masky  princezien, víl, u chlapcov - teroristi, policajti. Nechýbali zaujímavé súťaže najviac zábavy priniesol  tanec s balónmi a stoličkový tanec. Dobre sme si zatancovali a občerstvili sa. Všetkým sa táto akcia páčila.

          • Lyžiarsky výcvik

            10. 2. 2011

            Žiaci našej školy absolvovali v dňoch 24.1. - 28.1.2011   základný lyžiarsky výcvik v Žiarskej doline - v lyžiaskom stredisku Dolinky. Po minuloročných dobrých skúsenostiach sme aj tohto roku využili služby hotela Spojár. Aj tentoraz bolo ubytovanie a stravovanie na vysokej úrovni. Počasie aj podmienky na lyžovanie boli výborné, lyžiarsky svah bol upravovaný každý deň. Žiakom nechýbalio odhodlanie a chuť naučiť sa lyžovať alebo si svoje lyžiarske schopnosti zdokonaliť. Na konci lyžiarskeho výcviku sa konali preteky, v ktorých každý preukázal svoju lyžiarsku zdatnosť. Všetci prešli slalomovými bránkami, nikto nemal problém používať lyžiarsky vlek. Veselo a príjemne nebolo nielen na svahu, ale aj v ubytovacom zariadení, kde žiaci trávlili spoločné chvíle rôznymi hrami, riešili hlavolamy , nechýbala módna prehliadka... Turistická vychádzka na slalaš bola príjemným spestrením pobytu.

          • Živé plazy z trópov

            18. 1. 2011

            21. decembra 2010 sa na škole uskutočnila prednáška s názvom Živé plazy z trópov, na ktorej si mohli žiaci vypočuť nové poznatky o spôsobe života, chovu, love, jedovatosti a iných zaujímavých vlastnostiach exotických plazov. Chovateľ týchto plazov umožnil žiakom ich vidieť zblízka i vziať do rúk. Žiaci sa zapájali do diskusie a mohli si ich vyfotografovať.

          • Novoročný volejbalový turnaj

            18. 1. 2011

            Po vianočných dňoch spojených s  leňošením a prejedaním sa si 31 športovo založených ľudí dalo za cieľ urobiť niečo pre svoje zdravie a zhodiť nejaké to kilko navyše. Dohodli si priateľský volejbalový turnaj, v ktorom si meralo sily 5 družstiev - z Dúbravy, Ľubele, Partizánskej Ľupče a tunajšej základnej školy.  Družstvo pedagógov našej školy podporili manželia našich pani učiteliek - počínali si veľmi dobre, hoci sa v takejto športovej zostave stretli po prvýkrát. Za výdatného povzbudzovania rodinných príslušníkov a priateľov podali všetci účastníci turnaja veľmi dobré výkony. V príjemnej - takmer rodinnej atmosfére -   všetci užitočne prežili neopakovateľný  víkendový deň. Nebolo porazených - všetci boli víťazi. Tešíme sa na ďalšie spoločné  športové podujatia.

        • Posedenie pri jedličke
          • Posedenie pri jedličke

            18. 1. 2011

            Posledný deň vyučovania pred Vianocami sa niesol vo sviatočnej atmosfére. U mladších žiakov to bolo predpoludnie s rozprávkou a posedenie pri vianočnom stromčeku. Deti  z ŠKD pod vedením svojich vychovávateliek si pre svojich spolužiakov  pripravili krátky kultúrny program. Starší žiaci sa zúčastnili na tradičnom vystúpení Ĺubeľského ochotníckeho divadla Kolomana Ondreja Urbana. Divadelné predstavenie Starostove kuchárky pobavilo svojich divákov  a bolo príjemnou bodkou pred odchodnom na vianočné prázdniny.

          • Vianočné trhy

            18. 1. 2011

            Medzi novodobé tradície našej školy patria vianočné trhy organizované v spolupráci s Obecným úradom  a Úniou žien Slovenska v Ľubeli.  Tie  tohoročné  sa  konali  dňa  12.12.2010 v Kultúrnom dome v Ľubeli.  Pani učiteľka Mgr. Erika Miklášová, ktorá na našej škole vedie krúžok "Čarujeme s kreativitou",  spolu so svojimi žiakmi vytvorila množstvo zaujímavých výrobkov, ktoré svedčia o šikovnosti a tvorivosti detí aj vedúcej krúžku.  Ochotné a zručné  mamičky ušili či uplietli rôzne dekoračné a úžitkové veci. Napiekli tiež chutné koláče, ktorými  obohatili improvizovanú cukráreň. Svoje výrobky ponúkli aj deti ŠKD,  pani  vychovávateľka  Mgr. Anna Karelová prezentovala návštevníkom techniku paličkovania. Podujatie splnilo hlavný cieľ - viesť deti k správnemu využitiu voľného času a pomohlo žiakom tiež vylepšiť  si  triedny rozpočet.  Akcia mala však aj iný, nemenej dôležitý rozmer. V predvianočnom zhone sa ľudia zišli, porozprávali  a odniesli si domov niečo na obohatenie štedrovečerného stola či vianočnej výzdoby. Atmosféru blížiacich sa sviatkov  podčiarkli  aj  vianočné koledy v podaní  Matúša Hrnčiara, žiaka 9.A triedy.

          • EKODNI

            18. 1. 2011

            25. 11. 2010 sa na škole uskutočnili EKODNI. Súbor prednášok bol pripravený pracovníkmi Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva pre žiakov 4. - 9. ročníka. Žiaci 1. a 2. ročníka mali pripravenú výstavu o včele medonosnej, jej živote a význame pre človeka a o našich medonosných rastlinách. Prednášky boli zamerané na biologicko-geografické témy, ktoré sa na daných predmetoch na škole i vyučujú.

          • Športové dni

            1. 12. 2010

                     V dňoch  17. a  19. 11. 2010 sa konali športové  dni s tématikou „Zober loptu a nie drogu“. Mladší žiaci hrali rôzne štafetové loptové hry,  športové aktivity u starších  žiakov pozostávali z dvoch súťaží:

             

                    1. súťaž – BASKETBAL– súťažili 6 – členné zmiešané družstvá /chlapci + dievčatá/

                     VÝSLEDKY:    

                                               5. A – 5. B                  VÍŤAZ   –  5. A

                                               6. A – 7. A – 7. B        VÍŤAZ   –  7. A

                                               8. A – 8. B  – 9. A        VÍŤAZ   –  9. A

                                 FINÁLE:        5. A – 7. A – 9. A         VÍŤAZ   –  5. A

                        Družstvo 9. A bolo diskvalifikované kvôli zraneniu protihráčky.


                                2. súťaž  – medzitriedna súťaž v minifutbale

                                VÝSLEDKY:

                                                       5. A – 5. B            VÍŤAZ   –  5. A

                                                       6. A – 7. A            VÍŤAZ   –  7. A

                                                       5. A – 7. A            VÍŤAZ   –  7. A

                                                       7. B – 8. A             VÍŤAZ   –  7.B

                                                       8. B – 9. A             VÍŤAZ   –  8. B

                                                             7. B – 8. B             VÍŤAZ   –  7. B

                                       FINÁLE:          7. A – 7. B             VÍŤAZ   –  7. A

                                Športových súťaží sa zúčastnilo:  v basketbale:    48 žiakov

                                                                                          v minifutbale:    48 žiakov

             

                                                                                          Spolu:                96 žiakov

          • Šarkaniáda

            16. 11. 2010

            Dňa 22. 10. 2010 boli žiaci 1. stupňa púšťať šarkany.  Aktivita sa uskutočnila na ihrisku, kde všetky deti  s radosťou rozbalili  svoje šarkany. Vietor bol priaznivý a šarkany krásne lietali. Deti boli šťastné a celá akcia sa vydarila.

          • 16. 11. 2010

            Dňa 12.10.2010 sa   konala tradičná športová akcia - cezpoľný beh O pohár starostu obce Ľubeľa - XI. ročník. Súťažili deti materskej školy a žiaci 1. - 9. ročníka. Počasie bolo krásne, medzi pretekármi vládla správna súťažná atmosféra,  nálada bola výborná.  Všetkých hrial dobrý pocit z toho, že urobili niečo pre svoje zdravie. Bola to ďalšia z aktivít zameraná na zdravý životný štýl a boj proti obezite. Víťazi dostali poháre a medaily, všetci súťažiaci sladkú odmenu.  Ceny do súťaže venoval starosta obce Ľubeľa PhDr. Milan Kubík.  Občerstvenie  sponzorovalo rodičovské  združenie.  V mene organizátorov úprimne ďakujeme.

          • Vedúca ŠJ informuje rodičov

            20. 10. 2010

            Novinkou v školskom roku 2010/2011 je rozšírenie sortimentu výrobkov o ovocné 100% jablkové šťavy. Prepojili sme tak dva zdravé projekty  "Školské mlieko"  a  "Školské ovocie"  v jednom automate. V školskom roku 2010/2011 sa mení princíp platobného systému. Aktuálne zmeny: Karta neobsahuje určitý počet výrobkov, ale je dobíjateľná.Rodič žiaka dobije kartu ľubovoľnou sumou, po dobití kreditu je možné použiť ju na výber výrobkov z automatu. Z kreditu na karte sa vždy odčíta cena výrobku. Po vyčerpaní kreditu sa karta nezahadzuje, ale rodič môže kartu znova dobiť ľubovoľným kreditom. V prípade straty alebo krádeže je možné kartu zablokovať. Každá karta má číslo, ktoré je priradené konkrétnemu žiakovi. Rodič pri úhrade uvádza číslo karty ako variabilný symbol. Ak rodič chce skontrolovať zostávajúci kredit na karte, je to možné na internetovej stránke www.automaty.com.cz   -   do kolonky vstup pre majiteľa karty uvedie meno a v kolónke heslo uvedie heslo, ktoré sa nachádza na brejky karte a klikne na údaj prihlásiť.

             

          • Oznam pre rodičov - konzultačné hodiny

            20. 10. 2010

            Oznamujeme rodičom, že konzultačné hodiny  v oblasti výchovného  a  špeciálno-pedagogického poradenstva   budú v tomto školskom roku fungovať nasledovne:

            Výchovný poradca - Mgr. Ingrid Bubniaková: utorok od 11. 00 hod. do 14.30 hod.

            Špeciálny pedagóg - Mgr. Anna Karelová: štvrtok od 15.00 hod.  Termín aj hodinu stretnutia, ako aj prípadnú zmenu je nutné včas záväzne  nahlásiť. 

            Tešíme sa na stretnutia s Vami.

                           

          • Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej školy

            21. 10. 2010

            Dátum  10. október 2010 sa natrvalo  zapíše do histórie našej školy.  Bolo krásne  nedeľné popoludnie a pred 14.00 hodinou sa do školy začali schádzať prví návštevníci. Patrili k nim  naši hostia - poslanec NR SR za SNS Igor Štefanov, prednosta MsÚ v Liptovskom Mikuláš Rudolf Urbanovič - bývalý žiak našej školy  - a riaditeľ Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláš Milan Stromko.   Pozvanie na slávnostné otvorenie  vynovenej školy   pri príležitosti ukončenia projektu " Rekonštrukcia a modernizácia ZŠ s MŠ v Ľubeli" prijali aj starostka a starostovia okolitých obcí  - Viera Tomčíková, Vladimír Janičina, Peter Petho, Pavel Droppa , obvodná lekárka Elena Hrbčová, rodičia našich  žiakov a ďalší hostia.  Nechýbali ani predstavitelia  firiem, ktorí sa na rekonštrukcii podieľali. Všetci  spolu s predkladateľom projektu - Obcou Ľubeľa - a všetkými pracovníkmi školy  vyjadrili radosť z toho, že  deti z Ľubele, Dúbravy, Liptovských Kľačian, Vlách, Krmeša a Vlašiek  majú školu, akú si zaslúžia.  Pozitívny  prínos rekonštrukcie zhodne vyzdvihli vo svojich príhovoroch starosta obce Ľubeľa Milan Kubík, poslanec NRSR Igor Štefanov, starosta obce Malatíny Peter Petho. Poďakovanie za všetkých, ktorí budú vo vynovených priestoroch pôsobiť ,  vyjadrila riaditeľka školy Dana Vdovcová. Žiaci svoju vďaku prejavili krátkym kultúrnym programom. Podujatie moderoval Erik Gemzický, poslanec obecného zastupiteľstva a predseda školskej komisie v Ľubeli . Vystúpenie súboru Liptov podčiarklo radostnú a veselú atmosféru tohto neopakovateľného dňa.

        • Návšteva okresnej knižnice
          • Návšteva okresnej knižnice

            28. 10. 2010

            Po letnej prestávke dňa 5.10.2010  tretiaci opäť  navštívili  Okresnú  knižnicu G.F.Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Vrátili  prečítané  knihy, zoznámili  sa  s novinkami a podľa vlastného  záujmu  si  vybrali tú svoju knihu. Svoj postrehukázali pri riešení doplňovačiek a  práci s maľovaným  obrázkom.
             Po úspešnom zvládnutí úloh sa žiaci presunuli do Vrbice. Cestou si prakticky precvičili vedomosti z dopravnej výchovy. V rodnom dome súrodencov Rázusovcov mali možnosť porovnať zariadenie domu kedysi a dnes, videli hračky, s ktorými sa hrávali deti v minulosti. Pani lektorka zaujímavým výkladom priblížila životné osudy a diela spisovateľov - Martina Rázusa i Márie Rázusovej-Martákovej. Ochotne tiež odpovedala  na všetky zvedavé detské  otázky. Hoci nám počasie v tento deň neprialo, žiakom sa exkurzia veľmi  páčila.

          • Oznam pre rodičov

            12. 10. 2010

             

             Dňa 5. 10.2010 sa uskutočnilo plenárne rodičovské združenie /RZ/.  Po jeho skončení  sa   konali triedne rodičovské schôdzky, na ktorých boli  volené  triedne rodičovské aktívy.  Kuchárky z našej školskej jedálne na podujatie  už tradične pripraili pre prítomných  chutné nátierky a šaláty. Ďakujeme všetkým zúčastneným za ich účasť.

          • Jesenné vychádzky

            12. 10. 2010

            Krásny jesenný deň strávili všetci žiaci našej školy so svojimi pedagógmi v prírode. Ročníky 1. - 4. spojili príjemné s užitočným a popri turistickej vychádzke nazbierali aj šípky. Starší žiaci sa vybrali na miesta, ktoré majú hlavne v jeseni svoje neopakovateľné čaro.  Piataci  obdivovali krásy Demänovskej doliny, ich turistická trasa viedla okolo Vrbického Plesa, navštívili Jasnú, šiestakom učarovali Západné Tatry so Žiarskou dolinou, siedmaci navštívili Kvačiansku dolinu, ôsmy ročník Štrbské a Popradské pleso, deviataci absovovali túru náučným chodníkom na Otupné a Lukovú. Okrem pohybu na čerstvom vzduchu v krásnom prostredí si žiaci osvojovali pravidlá správania sa v národnom parku, sledovali značenie turistických chodníkov,  sledovali rastlinstvo v navštívených lokalitách, pozorovali negatívne dopady prírodných kalamít na naše životné prostredie, ale aj necitlivé zásahy človeka - znečisťovanie prírody, odlesňovanie... Navyše si každý mohol otestovať svoju poprázdninovú fyzickú kondíciu.

        • Deň ovocia a zeleniny
          • Deň ovocia a zeleniny

            1. 10. 2010

            Dňa 23.09.2010 sa na našej škole pre žiakov 1. stupňa realizoval Deň ovocia a zeleniny. Žiaci mali pripravené ovocné a zeleninové misy a po celý deň si mohli pochutnávať na zdravých dobrotách. Aj počas vyučovania sa žiakom pripomenul význam konzumácie ovocia a zeleniny.

          • Dejepisná exkurzia

            1. 10. 2010

            Žiaci 8. ročníka so svojimi triednymi učiteľkami navštívili Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Spolu s nimi boli tam aj vybratí žiaci 9. ročníka, ktorí pre svojich  mladších spolužiakov urobili výklad o HOLOKAUSTE  a čítali im úryvky z knihy  ZBOHOM, STOROČIE. Ich dalšie kroky viedli na pamätník Háj - Nicovô, aby si sa na tomto pietnom mieste uctili pamiatku obetí 2. svetovej vojny. Smutný pohľad na množstvo hrobov im iste  pomôže hlbšie  precítiť  význam krehkého, ale vzácneho  slova  MIER.  Akciu pripravila vyučujúca dejepisu PaedDr. Mária Madliaková v spolupráci s múzejným pedagógom Mgr. Katarínou Verešovou.