• Novinky

          • Otvorenie nového školského roka

            6. 9. 2010

             

            Dňa 2. septembra sa pre žiakov ZŠ a deti MŠ  po prázdninách opäť otvorili  školské brány. Do lavíc ZŠ zasadlo  225 žiakov. Čakala ich vynovená, zrekonštruovaná škola.  Nové okná, lavice, tabule, nová technika... spríjemnili školské prostredie a  zlepšili podmienky pre výchovno-vzdelávací proces.  Radosť mali všetci - žiaci, zamestnanci školy, rodičia i pozvaní hostia. Po krátkom kultúrnom  výstupení  Petry Čepelovej a Matúša Hrnčiara  a  slávnostnom prejave riaditeľky školy sa žiakom aj zamestnancom školy  prihovorili hostia - predsedníčka rodičovského združenia p. Janka Urbanová, starosta obce PhDr. Milan Kubík a  predseda rady školy Ing. Erik Gemzický, PhD. Všetci im úprimne zaželali úspešný  školský rok. Chceme  veriť,  že 42. školský rok v súčasných priestoroch školy taký naozaj bude.

          • 20. 8. 2010

            Deň detí s Ekológom

            Stalo sa tradíciou, že na sviatok detí pripravia starostovia zo Združenia Ekológ  pre deti,  ktoré patria do nášho školského obvodu, aj  pre  žiakov z okolitých škôl  zaujímavé podujatie. Tento rok  bolo určné žiakom 5. - 9. ročníka.  Akcia sa uskutočnila 7.6.2010  v Pavčinej Lehote.  Žiaci si prešli poznávacím chodníkom v uvedenej lokalite,  zviezli sa na bobovej dráhe, vyšantili sa na hojdačkách, trampolíne  a v závere si pochutnali na výbornom guláši.  Podujatie sa žiakom veľmi páčilo, vysoko ho hodnotili aj pedagógovia zúčastnených škôl.  Všetkým, ktorí  uvedené podujatie pripravovali,  patrí naše úprimné poďakovanie.

          • Návšteva múzea a galérie

            2. 6. 2010

            Žiaci 7. ročníka navštívili dňa 31.5.2010 v rámci vyučovacieho procesu Múzeum Janka Kráľa  a Galériu P.M.Buhúňa v Liptovskom Mikuláši. V múzeu  im  Mgr. Katarína Verešová  poodala veľmi cenné a zaujímavé informácie o zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi. V galérii si rozšírili svoje vedomosti  o výtvarnom umení v 18. - 20. storočí.

          • Cirkus Jacko

            2. 6. 2010

            V predvečer Medzinárodného dňa detí  - v pondelok 31.5.2010 k nám znovu  zavítal ruský Cirkus Jacko. Absolventi moskovskej cirkusovej školy opäť nesklamali. Podali profesionálny výkon. Žiaci ZŠ aj deti našej materskej školy ich vystúpenie sledovali so zatajeným dychom. Klauni -  ako vždy  - svojimi vstupmi všetkých prítomných pobavili a rozosmiali.  Aktérmi vystúpenia už tradične boli aj žiaci našej školy. Na vystúpenie prispelo rodičovské združenie, ktoré uhradilo 50% zaplatenej sumy. Úprimne ďakujeme.

             

             

          • Oznam

            20. 5. 2010

            Detská lekárka  MUDr. Ľ. Droppová oznamuje  rodičom, že má jednotné číslo pre obidve ambulancie,  v ktorých ordinuje  - Zdravotné stredisko v  Ľubeli  aj  Zdravotné stredisko v Part. Ľupči.   V prípade potreby  volajte  na t. č.: 044/5593364 – predvoľba nutná.

          • Pancierový vlak Štefánik

            20. 5. 2010

            V duchu známeho výroku "Dejiny sú  učiteľkou života" sa  dňa 3.5.2010 vybrali žiaci IX.A triedy, členovia dejepisno-dramatického a divadelného krúžku so svojimi vedúcimi  do Liptovského Mikuláša. Zúčastnili sa veľmi hodnotnej akcie Pancierový vlak Štefánik. Rozšírili si informácie o 2. svetovej vojne a SNP. Zaujímavosťou podujatia bolo, že lektormi im boli študenti  Gymnázia M.M.Hodžu v Liptoskom Mikuláši, ktorí sa svojej úlohy veľmi dobre zhostili. Žiaci si z tohto dňa odniesli nové poznatky a nepakovateľné zážitky.

          • Kinderiáda

            12. 5. 2010

            27. apríl 2010 sa stal pre niektorých žiakov našej školy výnimočným pre ich účasť na regionálnom kole IV. ročníka Kinderiády, ktorá sa konala pod záštitou olympijskej víťazky Eleny Kaliskej na ZŠ M. R. Martákovej v Liptovskom Mikuláši. Naša škola sa umiestnila na krásnom 11. mieste z 28. súťažiacich škôl a na 1. mieste z dedinských škôl v okrese Liptovský Mikuláš. Fotografie žiakov, ktorým vďačíme za náš úspech, si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • Deň Zeme

            26. 4. 2010

            Dňa 22.4.2010 sa všetci žiaci našej školy vybrali do ulíc  a okolia Ľubele. Okrem aktivít v triede zameraných na environmentálnu výchovu praktickou činnosťou prispeli k spríjemneniu svojho životného prostredia. "Vyzbrojení" rukavicami, sáčkami a vrecami na odpad zbierali, čistili, triedili to, čo dedine na kráse nepridávalo. Žiaci 1. - 4. ročníka pokračovali prírodovednou vychádzkou. Spojili príjemné s užitočným,  pozorovali jarnú prírodu, keďže sú usilovní ako včeličky,  na lúkach  nazbierali množstvo voňavej prvosienky.  Vyjadrenie žiaka -  "dnes sa bude Zemi určite ľahšie dýchať"  podčiarkuje význam organizovania takýchto podujatí.

          • Škola v prírode

            26. 4. 2010

            V týždni od 12.4. do 16.4.2010 sme absolvovali školu v prírode v Detskom raji v Tatranskej Lesnej, ktorej sa zúčastnilo 87 detí prvého až piateho ročníka a 7 pedagógov z našej školy. Na naše zdravie dozerala šikovná zdravotná sestra. Denný program školy v prírode bol zostavený flexibilne s ohľadom na vyučovací proces a aktuálne počasie. V dopoludňajších hodinách prebiehalo vyučovanie hlavných predmetov. Po dobrom obede a krátkom odpočinku mali deti zaujímavý program zabezpečený triednymi učiteľkami. Denne vyrazili za poznávaním prírodných tatranských zaujímavostí, navštívili Starý Smokovec, Prírodovedné múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici a hvezdáreň v Starej Lesnej. Vo večerných hodinách sa deti zabávali  kultúrno-spoločenskými aktivitami. Dňa 14.4.2010 sme absolvovali celodenný výlet na Štrbské Pleso, ktorý nám však znepríjemnilo sychravé počasie – dážď a sneh. Vo štvrtok po večeri nasledovalo vyhodnotenie celej školy v prírode. Skonštatovali sme, že deti boli spokojné, a napriek tomu, že nám počasie príliš neprialo, odnášajú si domov množstvo zážitkov. Na záverečný večierok si deti pripravili program: Izba baví izbu a pani kuchárky upiekli 4 krásne torty, ktoré deťom veľmi chutili. Večer sme zakončili detskou diskotékou. Mnohé deti sa v piatok pri odchode domov vyjadrili, že by rady v Tatranskej Lesnej ešte týždeň zostali.

          • Stretnutie s literatúrou

            26. 4. 2010

            Dňa 31.3.2010 sa žiaci  našej školy zúčastnili 5. ročníka obvodového podujatia Stretnutie s literatúrou - hráme sa s rozprávkou, ktorú organizovala Základná škola Kvačany. Tento ročník bol zameraný na rozprávku a venovaný spisovateľovi Jozefovi Cígerovi Hronskému. S rozprávkou Budkáčik a Dubkáčik vystúpilo družstvo žiakov 4. - 5. ročníka, s dramatizáciou Popolvára družstvo 6. - 9. ročníka. Úspešne  nás reprezentovali žiaci: Petra Čepelová, Matej Droppa, Kristián Korpády a Tomáš Madliak, ktorí získali 3. miesto. Družstvo 5. - 9. ročníka sa umiestnilo na 5. mieste. Bolo to ďalšie z podujatí, ktorým sa snažíme pestovať v žiakoch vzťak ku knihe, rozvíjať ich tvorivosť a učiť ich vystupovať na verejnosti. Mali tiež možnosť zoznámiť sa so svojimi rovesníkmi z okolitých škôl a rozvíjať sebahodnotenie a hodnotenie výkonov iných účinkujúcich.

          • Navšteva pána starostu

            24. 5. 2010

            Pri príležitosti Dňa učiteľov prišiel medzi nás pán starosta obce Ľubeľa. Zablahoželal všetkým zamestnancom školy - pedagogickým aj nepedagogickým -  poďakoval  za vykonanú prácu a poprial príjemné prežitie blížiacich sa veľkonočných sviatkov.  S kvietkom pre každého zamestnanca školy navštívil všetky pracoviská - základnú školu, materskú školu aj školskú jedáleň. Ďakujeme.

          • Hodina pracovného vyučovania

            24. 5. 2010

            Veľkonočnú atmosféru spojenú s očakávanými prázdninami nepredznamenávala len výzdoba tried.  Výrazne  ju bolo cítiť aj na hodine pracovného vyučovania v 4. ročníku. Svoje skúsenosti a zručnosti  s výrobou prútených korbáčov tu žiakom odovzdávala pani Miroslava Strmenská. Trpezlivo  vysvetľovala,  venovala sa každému, kto sa snažil popasovať s vŕbovými prútikmi a zmeniť ich  na korbáče. Deti práca veľmi zaujala, k divákom sa pridali aj mladší spolužiaci.

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

            31. 3. 2010

            26. 3. 2010 žiaci 1. - 5.- ročníka vymenili svoje pohodlné postele za karimatky a spacáky. Strávili túto noc v škole spolu so svojimi triednymi učiteľkami a rozprávkami od autora najznámejších a najkrajších rozprávok na svete H. CH. Andersena.

        • Čítajme si
          • Čítajme si

            31. 3. 2010

            25. 3. 2010 sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenského projektu " Čítajme si...", konaného v rámci 11. ročníka Týždňa slovenských knižníc. 175 žiakov čítalo knihu od P. Gajdošíka : Zverinec na siedmom poschodí a pokúsili sa tým prekonať minuloročný rekord v Najčítanejšom detskom čitateľskom maratóne.

        • Jarné inšpirácie
          • Jarné inšpirácie

            30. 3. 2010

            Členovia  krúžku Čarujeme s krativitou   a žiaci 5. a 7. ročníka pod vedením svojich triednych učiteliek  pripravili pre rodičov aj širokú verejnosť výstavku tvorivosti našich žiakov - JARNÉ INŠPIRÁCIE spojenú s improvizovanou cukrárňou.  Výstavka sa konala 21. 3. 2010 v  našej školskej jedálni.  Žiaci spolu s návštevníkmi výstavky spoločne  strávili príjemné nedeľné popoludnie poznačené vôňou jari a blížiacej sa Veľkej noci.

        • Návšteva okresnej knižnice
          • Návšteva okresnej knižnice

            30. 3. 2010

            V škole sa druháci zoznámili s knihou Jozefa  Čapka: Rozprávky o psíčkovi a mačičke. Svoje vedomosti o prečítanej knižke prezentovali 18. 3. 2010 v Okresnej knižnici G. F.  Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Žiaci súťažili v 4 družstvách. Väčšina z nich hneď reagovala na otázky, niektorí žiaci vedeli odpovedať s pomocou svojich kamarátov v skupine. Napínavá súťaž skončila s len  malými bodovými rozdielmi.
            Za svoj výkon a usilovnosť všetci boli odmenení. Po súťaži si každý žiak vyhľadal a vypožičal knižku, ktorú si prečíta doma a už teraz sa všetci tešia na opakovanú návštevu knižnice.

          • Škôlkári v knižnici

            16. 3. 2010

            V rámci zvýšených aktivít venovaných čítaniu kníh navštívili deti našej MŠ školskú knižnicu. Po rozhovore s p. učiteľkou - knihovníčkou si poprezerali knižky určené pre najmenších čitateľov. Pani učiteľka vyrozprávala malým návštevníkom rozprávkový príbeh o ceruzke a myške sprevádzaný obrázkovým materiálom. Deti pani knihovníčku pozorne počúvali,  potom si  vybrali  z pestrej ponuky detských kníh.  Bolo úžasné sledovať ich nadšenie pri "čítaní". Ukázali sa ako nádejní čitatelia a už teraz sa tešia na ďalšie príbehy a návštevy nielen školskej, ale aj obecnej knižnice.