• Novinky

        • Svetový deň mlieka
          • Svetový deň mlieka

            9. 10. 2019

            25. 9. 2019 Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti. Naši žiaci v tento deň obohatili svoju desiatu. Pochutili si na mlieku, mliečnych výrobkoch  a urobili tak niečo pre svoje zdravie.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            3. 10. 2019

            Európa sa môže pochváliť bohatstvom jazykov – používa sa tu viac než 200 pôvodných európskych jazykov a mnohými ďalšími hovoria ľudia pochádzajúci z ďalších kontinentov. Učenie sa jazykov iných národov nám umožňuje vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť naše kultúrne rozdiely. Ovládanie jazykov je nevyhnutnosťou a právom každého – toto je jedným z najdôležitejších posolstiev Európskeho dňa jazykov. My si už tradične so žiakmi pripomíname tento deň, hráme sa rôzne jazykové hry, hľadáme krajinu podľa reči, najdlhšie slovo, cvičíme svoj vlastný jazyk prostredníctvom jazykolamov, snažíme sa pochopiť posunkovú reč....Veríme, že aj takéto typy hodín obohacujú výchovno - vzdelávací proces.

        • Týždeň zdravej výživy - 1. stupeň
          • Týždeň zdravej výživy - 1. stupeň

            3. 10. 2019

            Ovocie a zelenina – sú zdravé, šťavnaté, chutné a farebné .... A taký bol aj náš „Týždeň zdravej výživy, ktorý na 1. stupni prebiehal od 23. septembra do 28. septembra 2019. Počas neho mali žiaci možnosť obdivovať a okúsiť nielen plody jesene ale aj iné zdravé a pritom výborné jedlá. Spoznávali ich tvary, vôňu a chuť a predovšetkým ich dôležitosť pre zdravie. Týždeň zdravej výživy sa niesol v znamení zdravého jedla a osvety o zdravej výžive. Žiaci počas neho dokázali, že sa vedia zdravo, racionálne a pritom chutne  stravovať.

        • Výsledky doplňujúcich volieb zástupcov rodičov do Rady školy
          • Výsledky doplňujúcich volieb zástupcov rodičov do Rady školy

            26. 9. 2019

            Dňa 18. 9. 2019 sa konali doplňujúce voľby zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ s MŠ Ľubeľa v organizačnej časti materská škola. Z oprávnených 47 voličov bolo prítomných 29 rodičov, ktorým boli odovzdané hlasovacie lístky. Z nich bolo 29 platných. Kandidáti za rodičov s kandidatúrou súhlasili a do rady školy bol zvolený podľa odovzdanej zápisnice o výsledku volieb:

            1. p. Tomáš Púček - 17 hlasov

            Dňa 24. 9. 2019 sa konali voľby zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ s MŠ Ľubeľa v organizačnej časti základnej školy. Z oprávnených 204 voličov bolo prítomných 113 rodičov, ktorým boli odovzdané hlasovacie lístky. Z nich bolo 89 platných. Kandidáti za rodičov s kandidatúrou súhlasili a do rady školy bola zvolená podľa odovzdanej zápisnice o výsledku volieb:

            1. RNDr. Martina Šimková - 52 hlasov

        • Exkurzia Bratislava - 9. ročník
          • Exkurzia Bratislava - 9. ročník

            15. 9. 2019

            V piatok 13. 9. 2019 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie v Národnej banke Slovenska v Bratislave. Lektorka ich podrobne oboznámila s výrobou peňazí, upozornila ich na ochranné prvky, previedla ich stručne históriou Európskej únie a naším vstupom do EÚ. Žiaci mali možnosť zúročiť vedomosti z finančnej gramotnosti a v súťažných otázkach vyhrať hodnotné ceny, podarilo sa to 4 žiakom. Napokon si odmerali svoju výšku na „centometri“ a vyrazili si vlastnú mincu. Ich kroky viedli ďalej k Dunaju, kde sa podarilo už po štvrtýkrát zorganizovať v Bratislave Zábavné interaktívne podujatie približujúce vedu netradičným spôsobom pod názvom Vedecký veľtrh 2019. Žiaci mali možnosť vidieť a skúsiť množstvo pokusov, experimentov z rôznych vedných disciplín. Vystavovateľmi boli rôzne stredné a vysoké školy so zameraním na vedu a techniku. Dúfame, že deviataci si rozšírili svoje obzory a získali iný náhľad na vedu. Zistili, že nie je žiadnym strašiakom, ba práve naopak vie byť očarujúca.

        • Kto chýba?
          • Kto chýba?

            8. 9. 2019

            Naša škola sa zapojila do projektu Škola inkluzionistov v rámci programu inkluzívneho vzdelávania Kto chýba? Nadácie pre deti Slovenska. 

            Naša škola ako jedna z 20 škôl zo Slovenska bola vybratá do druhého ročníka tohto projektu, ktorý bude prebiehať  počas školského roku 2019/2020. Škola inkluzionistov je grantovo – vzdelávací program zameraný na podporu a rozvoj inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením. Na ceste k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov vo vzdelávaní a celým procesom inklúzie nám bude pomáhať a sprevádzať nás pridelená regionálna konzultantka Miriama Gerbová, mnoho ďalších odborníkov a konzultantov.

        • Otvorenie šk. roku 2019/2020
          • Otvorenie šk. roku 2019/2020

            27. 8. 2019

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Srdečne Vás pozývame na slávnostné otvorenie školského roku 2019/2020, ktoré sa uskutoční dňa  02. septembra 2019 o 8,00 hodine.

            Žiaci si so sebou donesú prezuvky a písacie potreby.

            Oznam pre rodičov detí materskej školy:

            Prevádzka v materskej škole sa začne dňa 2. septembra 2019  od 06,30 hodiny. V tento deň bude deťom zabezpečená celodenná strava, preto je nutné priniesť deti do 08,00 hodiny.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

        • Školský výlet 1. A
          • Školský výlet 1. A

            2. 7. 2019

            Dňa 14. 6. 2019 sme so žiakmi 1. ročníka využili tôňu Ovocinárskej záhrady v Ľubeli na spoločne strávený čas v rámci školského výletu. Venovali sme sa športovým aktivitám, spoločenským hrám a príprave občerstvenia opečením špekáčikov. Úprimne ďakujeme rodičom prváčikov za spoluprácu a pomoc s realizáciou nášho výletu.

        • Technika hrou od základných škôl
          • Technika hrou od základných škôl

            8. 11. 2019

            Získaním grantu z projektu "Technika hrou od základných škôl", ktorý poskytla NADÁCIA VOLKSWAGEN  SLOVAKIA, z ktorého sme zakúpili učebné pomôcky  si  žiaci rozvíjali technické vzdelanie prostredníctvom výskumných metód, naučili sa vytvárať otázky, tvoriť predpoklady a následne ich overiť. Na základe zovšeobecnenia dokázali vytvoriť odpoveď na výskumnú otázku. Uplatnením kooperatívneho učenia sa žiaci naučili rešpektovať názory druhých, objektívne premýšľali a  argumentovali. Nové učebné pomôcky im pomohli lepšie pochopiť učivo z mechaniky - jednoduché stroje, z magnetizmu, ale aj z elektriny. Vyučovaním s modernými technickými pomôckami sa stali hodiny zábavnejšie a pútavejšie, čo sa odzrkadlilo na získaných vedomostiach žiakov. Prostredníctvom zážitkového vyučovania rozvíjali svoje základné životné kompetencie, naučili sa prezentovať svoje práce. Žiakom sme ukázali cestu, prostredníctvom ktorej získali praktické zručnosti a vedomosti, potrebné pre  život.

        • Tretiaci na exkurzii v Liptovskom Mikuláši
          • Tretiaci na exkurzii v Liptovskom Mikuláši

            2. 7. 2019

            V piatok 21. 6. 2019 tretiaci navštívili Liptovský Mikuláš. Cieľom ich cesty bola Liptovská knižnica - vrátenie prečítaných kníh a výpožička ďalších na leto a Galéria P. M. Bohúňa. Dozvedeli sa základné informácie o tejto inštitúcii, prezreli si výstavu prác fotografa M. Martinčeka a pod vedením pani lektorky pracovali v skupinách na rôznych úlohách. Žiakov práca bavila, s nadšením kreslili, strihali, lepili. Keďže sa aj slušne správali odmenou bola cukráreň, kde si trochu zamaškrtili.

        • Školský výlet - 8.A
          • Školský výlet - 8.A

            17. 6. 2019

            Dňa 13. a 14. júna žiaci 8. A v rámci školských výletov navštívili Bratislavu - hlavné mesto Slovenskej republiky. Počas horúcich letných dní navštívili Centrum vedy a techniky AURÉLIUM, hrad DEVÍN, bránu SLOBODY pri sútoku Dunaja a Moravy, most SLOBODY, ktorý spája Devínsku Novú Ves s rakúskym Marcheegom - postavený po páde železnej opony. Prezreli si aj Prezidentský palác, Národnú radu SR, Bratislavský hrad s expozíciami Dejiny Slovenska, Kelti na Slovensku. Videli aj klenotnicu a cez Mikulášsku bránu prešli k dómu sv. Martina. Horúci deň zakončili na promenáde pri Dunaji v novom obchodnom centre Eurovea.

        • Elektrárňa Piešťany
          • Elektrárňa Piešťany

            17. 6. 2019

            Dňa 14.6.2019 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili zážitkového  programu „Elektrina Ťa (na)kopne“ v priestoroch budovy Elektrárňa Piešťany.  Vo Vedeckom brlohu boli pre nich pripravené pomôcky a pracovné listy na zostavovanie elektrických obvodov. V skupinkách objavovali elektrickú vodivosť a nevodivosť, zostavovali elektrické obvody so žiarovkami, merali napätie a prúd v obvode. Po celý čas hľadali fyzikálne zdôvodnenie pozorovaných situácií. Táto aktivita bola súčasťou aktívneho zapojenia školy do projektu IT Akadémia, ktorý kladie dôraz na rozvoj bádateľských spôsobilostí žiakov.

        • Oznam
          • Oznam

            4. 6. 2019

            Riaditeľka Základnej školy s MŠ Ľubeľa, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, poskytuje žiakom 5. - 9. ročníka z dôvodu technického zabezpečenia príprav osláv 50. výročia školy  riaditeľské voľno dňa 7. júna 2019 (piatok).

            Obedy v školskej jedálni je potrebné odhlásiť individuálne u vedúcej školskej jedálne.

            Žiaci, ktorí vystupujú v programe na akadémii,  prídu do školy o 8:00 hod.

                                                                                                           Mgr. Iveta Kališová, riaditeľka školy

             

        • Literárna exkurzia
          • Literárna exkurzia

            24. 5. 2019

            Krásny májový dátum 21. 5. 2019 využili žiaci 9. ročníka na literárnu exkurziu po Orave. Najskôr sa zastavili v Jasenovej, kde ich privítal v nadživotnej veľkosti Martin Kukučín. Jeho rodný dom vyrozprával osudy a životnú púť svojho slávneho rodáka. Žiaci však zistili, že dátum ich návštevy je symbolický, lebo práve dnes uplynulo 91 rokov od jeho úmrtia. Potom sa presunuli do Dolného Kubína na miesto Hviezdoslavovho múzea. Pani lektorka veľmi pútavo, citlivo, emotívne a aj interaktívne predstavila životný príbeh P. O. Hviezdoslava. Recitovala množstvo úryvkov priamo z jeho životného  diela. Žiaci si následne získané vedomosti mohli overiť vyplnením rôznych otázok, tajničky či osemsmerovky. Na vlastné oči videli pracovňu básnika, jeho slávne oblečenie /mašľu/ alebo iné veci charakterizujúce jeho osobnosť. Veríme, že získané osobné skúsenosti zužitkujú zúčastnení aj v ďalšom štúdiu.

        • Druháci v Liptovskej knižnici
          • Druháci v Liptovskej knižnici

            30. 5. 2019

            Dňa 27.5.2019 boli žiaci 2. A v Liptovskej knižnici. Pani knihovníčka si pre nás opäť pripravila zaujímavé aktivity, tentokrát ku knihe Žuvačkový ježko. Čítala nám príbehy, ktoré sme museli pozorne počúvať, lebo nás čakali úlohy a súťaže, ... . Darilo sa nám veľmi dobre, dokonca sme boli za výbornú prácu aj pochválení a odmenení.

        • Múzeum v kufríku
          • Múzeum v kufríku

            24. 4. 2019

            Dňa 11.4.2019 navštívili školu pracovníci Liptovského múzea z Ružomberka.Pre žiakov 5. a 7. ročníka uskutočnili prednášku s názvom "Cechy ako stavovské organizácie liptovských remeselníkov", pre žiakov 6. ročníka prednášku z dejín zátopovej oblasti Liptovská Mara s názvom "Stratený svet Liptova" a pre žiakov 9. ročníka prednášku "Matica slovenská v 19. storočí".Zároveň pre žiakov 5. ročníka pripravili tvorivé dielne s názvom "Palpetové zvončeky z papiera".