• Novinky

        • Piataci v Liptovskej knižnici
          • Piataci v Liptovskej knižnici

            18. 12. 2019

            V predvianočnom čase 17. decembra sa piataci vybrali do knižnice v Liptovskom Mikuláši. Pani knihovníčka im najprv predstavila osobnosť Pavla Dobšinského a porozprávala niekoľko zaujímavostí z jeho života. Potom nasledoval kvíz k prečítanej knihe Trojruža, ktorú mali žiaci prečítať ako mimočítankové čítanie. Na rad prišiel súboj pamäťových buniek, ktorá skupinka si najviac zapamätala z prečítaných rozprávok? Víťazky – 1. skupinka /V. Kamhalová, N. Feherpataky, P. Ošková, L.  Medveďová/, boli po tesnom rozstrele odmenené sladkou odmenou. V príjemnej atmosfére knižničného podkrovia strávili žiaci piateho ročníka skvelé odpoludnie. Odchádzali s úsmevom na tvári a so želaním čarovných Vianoc prežitých s knihou v ruke, lebo skoro každý si nejakú vypožičanú knihu odnášal domov.

        • Zober loptu nie drogy
          • Zober loptu nie drogy

            16. 12. 2019

            Všetci žiaci našej školy postupne absolvovali športové aktivity, ktoré ich majú viesť k zmysluplnému využívaniu voľného času. Pre prvý stupeň pripravili pani učiteľky množstvo disciplín, v ktorých si deti vyskúšali svoju šikovnosť. Pre žiakov druhého stupňa boli pripravené viaceré súťaže. Dievčatá si zmerali sily  vo vybíjanej, chlapci vo futbale, spoločne si zahrali prehadzovanú a zmiešané družstvá si vyskúšali aj prekážkovú dráhu. Zo starších žiakov boli najúspešnejší deviataci, z piatakov a šiestakov najlepšie obstála trieda 6.B.

        • Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

            16. 12. 2019

            Druhá adventná nedeľa patrila v našej obci už dvanástykrát  trhom. Tento rok bol špecifický, vianočnú atmosféru sme posunuli na pôdu školy, nakoľko ešte prebieha rekonštrukcia kultúrneho domu. Plná chodba žiackych výrobkov, dve triedy naplnené predajcami a cukráreň, do ktorej prispeli mamičky a staré mamy, boli zárukou, že nikto neodíde naprázdno. Únia žien Slovenska nám pomáha s prípravou, jej členky varia ten najlepší punč, bez vône ktorého, by sa táto ľubeľská akcia nezaobišla. Predajcovia, rodičia tohtoročných šiestakov a Únia žien prispeli aj do bohatej tomboly. Výťažok deti použijú na koncoročný výlet a kultúrne akcie, ktoré navštevujeme počas školského roku. Už sa tešíme na ďalší ročník, ktorý sa uskutoční 6. 12. 2021 vo vynovenom kultúrnom dome, možno príde aj Mikuláš.

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

            3. 12. 2019

            Každoročne sa  žiaci našej školy zúčastňujú Technickej olympiády. Ani tento rok úspešní riešitelia školského kola nechýbali na okresnom kole, ktoré sa konalo 28. 11. 2019 v Ružomberku. V kategórii A nás reprezentovali Jakub Humený a Dominik Ján Moravčík ako súťažná dvojica. V kategórii B nás úspešne  reprezentoval nováčik Kristián Urban, ktorý svojimi vedomosťami a zručnosťami zvíťazil  a tým postúpil do krajského kola, ktoré sa uskutoční  5. 2. 2020. Všetci sa z jeho úspechu veľmi tešíme, gratulujeme a prajeme veľa podobných výsledkov v budúcom živote.

        • Týždeň boja proti drogám
          • Týždeň boja proti drogám

            3. 12. 2019

            Každoročne v mesiaci november v rámci  Týždňa boja proti drogám organizujeme na škole viaceré aktivity, na ktoré sú prizývaní ľudia zaoberajúci sa danou problematikou. Žiaci 7. ročníka s p. doktorkou z RÚVZ  rozoberali fajčenie a jeho nežiadúce účinky na ľudský organizmus, v 6. ročníku s preventistkou ORPZ z Lipt. Mikuláša na besede diskutovali o rôznych závislostiach, tretiaci získavali informácie  o šikanovaní. Športové dopoludnia Zober loptu a nie drogy obľubujú všetci žiaci v škole, pretože si vybijú energiu v rôznych súťažiach s loptou. V tomto roku sme sa opäť zapojili do celoslovenského projektu Červené stužky. Chlapci a dievčatá 8. ročníka sa stretli s pracovníčkou CPPPaP z Liptovského Mikuláša a spoločne rozprávali o zdravom životnom štýle, riešili vzťahy medzi ľuďmi a prevenciu závislostí. V 9. ročníku sa žiaci oboznamovali s problematikou obchodovania s ľuďmi. Žiaci si mohli prečítať zaujímavé informácie aj na nástenke venovanej týmto témam.

        • Štvrtáci v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého
          • Štvrtáci v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého

            3. 12. 2019

            Štvrtáci zavítali v novembri do Liptovskej knižnice v  Liptovskom Mikuláši, aby ukázali, čo si zapamätali o prečítanej knihe R. Brata  Môj anjel sa vie biť. Kniha je vtipne písaná a žiakom sa veľmi páčila, aj keď rozoberá problém šikanovania, s ktorým sa stretáva hlavný hrdina Oskar. Pani knihovníčka všetkých pochválila, pretože si pamätali i rôzne detaily. Po vypožičaní kníh na sviatky  žiaci navštívili rodný dom Rázusovcov. Dozvedeli sa mnohé zaujímavé veci o týchto súrodencoch, mali možnosť vidieť zariadenie domu i iné veci používané v danej dobe.

        • Šiestaci v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého
          • Šiestaci v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého

            2. 12. 2019

            Naši šiestaci navštívili LIPTOVSKÚ KNIŽNICU GAŠPARA FEJÉRPATAKY-BELOPOTOCKÉHO v Liptovskom Mikuláši. Tento raz to nebolo za účelom knižného kvízu, ale knižnica zorganizovala divadelné predstavenie. Bábková inscenácia Analfabeta Negramotná bola  inšpirovaná rovnomennou knihou Jána Uličianskeho o tom, čo všetko sa môže stať, keď vytrvalá /ne/čitateľka Betka Bábiková zostane zamknutá v knižnici a z kníh začnú vystupovať svetoznámi knižní hrdinovia...

            Divadelné predstavenie odohrala dvojica hercov z divadla TUŠ – Barbora Zamišková a Martin Kollár, ktorého deti poznali aj z televíznej obrazovky. Podujatie žiakov zaujalo, zamysleli sa na dôležitosťou čítania kníh.  Tešíme sa na ďalšie stretnutie vo februári, kedy si vyskúšame v kvíze naše vedomosti o bájkach.

        • Tretiaci v Liptovskej knižnici
          • Tretiaci v Liptovskej knižnici

            26. 11. 2019

            Dňa 20. 11. 2019  žiaci 3. A triedy navštívili Liptovskú knižnicu G.M. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Tentokrát sa však zúčastnili kvízu o prečítanej knihe známej autorky pre deti G. Futovej: Rozruch v škole na Kavuličovej ulici. Pani knihovníčka si pripravila otázky, na ktoré žiaci museli v skupinách odpovedať a preukázať svoje znalosti. Pani knihovníčku deti milo prekvapili vedomosťami, za čo boli všetci aj na záver odmenení.

        • Cena za najkrajší transparent
          • Cena za najkrajší transparent

            8. 11. 2019

            V súťaži o najkrajší transparent na futbalovom zápase ŠK SLOVAN BRATISLAVA - WOLVERHAMPTON transparent našich žiakov najviac zaujal a páčil sa vyhlasovateľom súťaže. Ako odmena nám bolo doručených 20 ks  futbalových lôpt ADIDAS zo ŠK Slovan Bratislava, ktoré budú slúžiť na hodinách telesnej výchovy a na popoludňajšej mimoškolskej činnosti počas realizácie športových krúžkov. Ďakujeme.

        • "Stop šikane" - hudobno - výchovný koncert
          • "Stop šikane" - hudobno - výchovný koncert

            4. 11. 2019

            V utorok, 29.októbra sa naši žiaci zúčastnili hudobno - výchovného koncertu na tému "Stop šikane/kyberšikane" a cieľom bola prevencia pred takýmto správaním, skôr než bude neskoro. Koncert bol zameraný na aktuálne témy mladých ľudí v kybernetickom priestore. Žiaci sa dozvedeli o rizikách a nebezpečenstvách sociálnych sietí, o možnosti zneužitia osobných údajov, ale aj ako sa chrániť pred hackermi. Našim prednášajúcim bol Marcel Dragúň, ktorý svojim priateľským vystupovaním si dokázal získať dôveru publika a vysvetliť žiakom nebezpečenstvá a dôsledky takéhoto správania. Výchovný koncert bol popretkávaný piesňami v podaní Marcela Dragúňa.

        • Jesenné turistické vychádzky
          • Jesenné turistické vychádzky

            18. 10. 2019

            16.10.2019 bol pekný deň "babieho leta" ako stvorený na vychádzky do prírody. Kam tento rok viedli  cesty našich žiakov a ich učiteľov? Žiaci 1. stupňa si tento deň vychutnali jesennou vychádzkou a pozorovaním prírody cestou do Lipt. Kľačian a späť. Piataci spoznávali Havránok a históriu našich predkov s ním spojených.  Šiestaci mali namierené do Kvačianskej doliny, siedmaci zas do Žiarskej doliny. Ôsmaci si vychutnávali krásy Vysokých Tatier - dostali sa k Štrbskému  a Popradskému  plesu, navštívili symbolický cintorín pripomínajúci obete Tatier.  Deviataci absolvovali trasu zo Starého Smokovca cez Hrebienok až k Rainerovej chate a Obrovskému vodopádu. Na spiatočnej ceste navštívili výstavu Kvantárium na Hrebienku, kde zažili interaktívnu prehliadku svetla. Poslaním celého podujatia bolo nielen priblížiť žiakom krásy Slovenska, ale aj pestovať v nich správne návyky a zásady kultúrneho správania v prírode. Príroda hýrila jesennými farbami, nádherné prírodné scenérie si spolu s krásnymi zážitkami nadlho uchováme v pamäti. Viac vo fotogalérii.

        • Beh o pohár starostu obce
          • Beh o pohár starostu obce

            17. 10. 2019

            Základná  škola  s  materskou  školou  Ľubeľa  v spolupráci  s obcou Ľubeľa  usporiadala  dňa 17. októbra 2019  Beh o pohár starostu obce Ľubeľa.  Súťažilo 125 bežcov a boli rozdelení na osem kategórií. Pre víťazov na 1. až 3. mieste boli pripravené medaily a prví v kategóriách boli odmenení pohármi. Po športových výkonoch sa súťažiaci  občerstvili jabĺčkami, ktoré dodala firma Fruktal, v zastúpení Ing. Mariána Hrnčiara, za čo veľmi pekne ďakujeme. Víťazmi jednotlivých kategórií boli: Matias Lúčan, Rebeka Paľáková, Lívia Urbanová, Michal Vyšňan, Adrián Kubík, Klaudia Krúpová, Petra Hycláková a Richard Rybársky.

        • Jesenný zber papiera
          • Jesenný zber papiera

            14. 10. 2019

            V dňoch 15. októbra 2019 až 28. októbra 2019 bude prebiehať v škole zber papiera. Zviazaný a odvážený papier môžete odovzdať p. školníkovi v čase  7:00 do 15:00 pri bočnom vchode do telocvične. Ďakujeme.

             

        • Anglický týždeň s Rayom Sikorskim
          • Anglický týždeň s Rayom Sikorskim

            28. 10. 2019

            Od 7. 10. 2019 do 11. 10. 2019 sme mali týždeň spríjemnený  rodeným Američanom Rayom Sikorskim. Každý deň sme s ním absolvovali 3 hodiny obohatené o rôzne aktivity. Na úvodných hodinách sme sa dozvedeli niečo málo o ňom, o jeho rodine, rodokmeni... . Výučba prebiehala nasledovne:  Prvú hodinu sme si kládli otázky na dané témy a komunikovali s Rayom a aj medzi sebou. Druhá hodina bola zameraná na rôzne pátranie, skúmanie a objavovanie. Tretiu hodinu sme sa hrali rôzne hry, ktoré nás Ray naučil. Na konci týždňa, keď sme všetko zvládli, dostali sme certifikát. Celý týždeň sa nám veľmi páčil a dúfame, že budeme mať príležitosť sa s Rayom opäť stretnúť aj budúci školský rok.

        • Úspechy našich žiakov v cezpoľnom behu
          • Úspechy našich žiakov v cezpoľnom behu

            8. 10. 2019

            Táto jeseň bola pre našich športovcov úspešná. V Okresnom kole cezpoľného behu v Liptovskom Mikuláši nám urobili hneď dvojnásobnú radosť, Richard Rybársky skončil  na 1. mieste v jednotlivcoch, Štefan Danaj obsadil 2. miesto, v družstvách im preto patrila 1. priečka, ktorú zdieľali s Máriom Jurkovičom. Zaslúžene postúpili na Krajské kolo v cezpoľnom behu, kde v silnej konkurencii skončili na krásnom 4. mieste, družstvo doplnil Marek Droppa. Richard spomedzi bežcov skončil na 9. a Štefan na 10. mieste. Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za nádhernú reprezentáciu našej školy.

        • Žiaci našej školy fandili Slovanu
          • Žiaci našej školy fandili Slovanu

            27. 10. 2019

            24. októbra 2019 naši žiaci navštívili zápas Európskej ligy UEFA v Bratislave. Fandili sme  Slovanu, ktorý sa stretol s anglickým tímom Wolverhampton. Na Tehelnom poli skandovalo v hľadisku 20 333 divákov, okrem našich žiakov a pedagógov zdieľal zážitok s nami na štadióne aj Erik Gemzický, starosta našej obce.  Skvelý futbal dotvárala výborná atmosféra. Aj napriek tomu, že sa zápas skončil  1 : 2  v náš neprospech, deti si užili každú minútu a dokázali aj mnohým dospelým, že futbal nie je o agresivite a rasizme ale o športovom zážitku. Naše deti veľmi potešila výhra od športového klubu Mufuza,  príspevok 100 € sme použili na cestovné, stačilo len poslať motivačnú báseň a fotografiu, ktorá sa objavila v denníku Nový čas.  Na zápas sme sa poctivo pripravili, transparent vyrobený našimi ôsmačkami bol ocenený ako najkrajší na štadióne Hlavná cena, v podobe 20-tich Adidas lôpt, poputuje  do našej vynovenej telocvične. Mnohé futbalové školy sa nemohli zúčastniť zápasu, kvôli kapacite štadióna, preto sme šťastní, že sme mali túto možnosť a veríme, že nebola posledná. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k zorganizovaniu tohto nádherného podujatia.

        • Jaskyne UNESCO - exkurzia
          • Jaskyne UNESCO - exkurzia

            8. 10. 2019

            Dňa 3.10.2019 sa niektorí žiaci 2. stupňa ZŠ zúčastnili prírodovedno - geografickej exkurzie do dvoch jaskýň UNESCO - Ochtinskej aragonitovej a Jasovskej a do kaštieľa BETLIAR. Cestou žiaci mohli vidieť opravovaný hrad Krásna Hôrka, zrúcaninu Turnianskeho hradu a krásny kaňon Zádielskej doliny. Väčšina z nich tak prešla všetkých 6 slovenských jaskýň v UNESCO. Tešíme sa na nové budúce zážitky.