• Novinky

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            19. 12. 2023

            Naša škola sa v tento predvianočný čas zapojila do nádhernej celoslovenskej výzvy: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Do projektu sa zapojili rodiny žiakov prvého a druhého stupňa, učitelia, a množstvo prajných ľudí. Je neskutočné koľko darčekov sme nakoniec zhromaždili.

            Deti, rodičia a podporný tím krabičky nádherne odeli do vianočných motívov, pribalili sladkosti, vitamíny, krížovky, kozmetiku, ponožky, rukavice, uteráčiky, šálky a pozdravy, ktoré seniorom priblížia tvorcu darčeka a našu školu. Balíčky, ktorých bolo cca 50, sme odovzdali kontaktnej osobe v Mestskej knižnici v Liptovskom Hrádku a skončia v niektorom zariadení pre seniorov na Liptove. Táto výzva nás nesmierne chytila, určite budeme v takejto pomoci pokračovať aj v budúcnosti. Veríme, že starkým „láska v krabičke“ aspoň trochu spríjemní sviatky pokoja a lásky.

          • Ochutnávka bylinných čajov

            22. 12. 2023

            Aj v tomto školskom roku sme si o takomto čase pripravili v škole ochutnávku bylinných čajov z našej školskej záhrady. Žiaci si do prinesených pohárov mohli naliať zo 7 druhov čajov, pripravených z bylín zo školskej záhrady a šípok, ktoré tiež sami nazbierali v okolí školy. V čase zvýšenej chorobnosti nám čaje priniesli osvieženie, posilnenie imunity. Dúfame, že aj ďalší kalendárny rok bude priaznivý na ich pestovanie a zber.

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

            14. 12. 2023

            Naša škola dosahuje už tradične výborné výsledky na technickej olympiáde. Dňa 11. októbra 2023 sa uskutočnilo školské kolo, z ktorého postúpili ako súťažná dvojica Martin Gregor  a Silvia Ševcová z 8. ročníka na okresné kolo – A kategória. Svojím výkonom postup dosiahol žiak Marek Humený zo 7. ročníka – B kategória. V okresnom kole dňa 23. novembra 2023 sa nám opäť zadarilo. V  kategórii B sme získali 1. miesto a Marek postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 7. februára 2024. Všetci traja nás úspešne reprezentovali a svojimi vedomosťami a zručnosťami v technickej oblasti podali výborné výkony, na čo sme veľmi pyšní.

          • Generátor inšpirácie

            14. 12. 2023

            V tomto školskom roku sme získali do školy projekt Generátor inšpirácie ako jedna zo sto škôl na Slovensku. Vďaka Slovenskej národnej galérii máme k dispozícii krabicu plnú výtvarného materiálu a nápadov na tvorivé a edukačné aktivity. Cieľom projektu je vzbudiť kreativitu a výtvarné uvažovanie našich žiakov a žiačok.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

            14. 12. 2023

            Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravé stravovanie, na ktoré sa často kvôli hektickému spôsobu života zabúda. Práve preto sme si to pripomenuli počas týždňa zdravej výživy a so žiakmi sme sa zapojili do XI. ročníka celoslovenskej súťaže „Hovorme o jedle“. Zdravá výživa je dôležitá pre ľudí v každom veku. Pre tých najmladších to platí dvojnásobne. Zábavnou formou sme sa snažili poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá obsahuje veľa vitamínov, bielkovín a iných prospešných látok pre naše telo. Deti spolu s pani učiteľkami si pripravovali raňajky v škole  a doma s rodičmi si z ovocia a zeleniny vytvárali rôzne zvieratká.  Na slovenskom jazyku sa zapojili do literárnej súťaže. Naša škola sa svojimi aktivitami umiestnila v striebornom pásme.

        • 2. A v Liptovskej knižnici
          • 2. A v Liptovskej knižnici

            22. 12. 2023

            Čítanie je neodmysliteľnou súčasťou života každého z nás. Dňa 17. októbra 2023 sme navštívili  Liptovskú knižnicu G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, kde boli žiaci z 2. A triedy slávnostne pasovaní za čitateľov.  Počas návštevy tohto čarovného miesta, plného kníh s rozprávkami, príbehmi, ale aj encyklopédií s krásnymi ilustráciami, sa  žiaci zoznámili s milými p. knihovníčkami, s ktorými naša škola už roky spolupracuje, a ktoré pre žiakov pripravujú rôzne čitateľské aktivity, kvízy ale aj besedy. Okrem nových čitateľských preukazov  a dobrej nálady si žiaci odniesli domov aj svoje prvé vypožičané knižky.

        • Učenie o klimatických zmenách na výtvarnej výchove
          • Učenie o klimatických zmenách na výtvarnej výchove

            14. 12. 2023

            Vzdelávanie v prírode je skvelým spôsobom, ako spoznať prírodu. Poskytuje príležitosť na interakciu v oveľa väčších priestoroch ako sú triedy.

            Učenie vonku neodmieta štandardné predmety, ale pridáva do nich aj ďalšie prvky. Kladie dôraz na kreativitu, sebaúctu, sebadôveru, tímovú prácu, sebavedomie, rešpekt a ochranu prírodných zdrojov.

            V skutočnosti sa všetky vzdelávacie ciele dajú dosiahnuť aj v exteriéri školy, čo  má vplyv  na zlepšovaní  zdravia a pohody detí. Tretiaci v rámci projektu „Hurá von“, do ktorého sme aj tento školský rok zapojení, pozorovali prírodu v areáli školy, rozprávali sa o klimatických zmenách, využívali digitálne technológie a prepojili teoretické poznatky s umením v prírode. Spoznávali druhy stromov pomocou listov, z ktorých nakoniec na výtvarnej výchove umelecky zachytili a poukázali na dôležitosť biodiverzity. Deti sa s radosťou učia vonku, pretože sú prirodzene zvedavé a vonku majú príležitosť zmysluplne a hravo objavovať a bádať.

        • Hekni pasce
          • Hekni pasce

            14. 12. 2023

            Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši pripravila 3. októbra 2023 workshopy pre žiakov II. stupňa základných škôl s názvom Hekni pasce sociálnych sietí a buď profík. Naši ôsmaci sa akcie zúčastnili a absolvovali workshopy, ktoré boli zamerané na oblasť toxického pôsobenia sociálnych sietí na mladých a na ich sebahodnotu, vzhľad, neustále porovnávanie sa, šírenie hoaxov, ale aj na nadmerné používanie, ktoré sa odráža aj v celkovej životnej spokojnosti, na zdraví, výkone a vo vzťahoch.   Cieľom bolo spoločné hľadanie spôsobov zdravšieho a bezpečnejšieho používania sociálnych sietí pod vedením psychológov a terapeutov.

        • Beh o pohár starostu obce - 20. ročník
          • Beh o pohár starostu obce - 20. ročník

            14. 12. 2023

            Základná  škola  s  materskou  školou  Ľubeľa  v spolupráci  s obcou Ľubeľa  usporiadala  dňa 29. septembra 2023 v poradí 20. ročník Behu o pohár starostu obce Ľubeľa. Bežci  boli rozdelení na desať kategórií. Pre víťazov na 1. až 3. mieste boli pripravené medaily a poháre. Medzi bežcami nechýbali ani pedagógovia, ktorí si zmerali sily v behu aj s pánom starostom Erikom Gemzickým. Po športových výkonoch sa súťažiaci  občerstvili jabĺčkami, ktoré deťom zabezpečil pán starosta. Na pitný režim pre deti prispel pán poslanec Ľubomír Kubík.

            Víťazi jednotlivých kategórii: 

            Kategória MŠ chlapci - Radoslav Hric

                                  dievčatá - Nela Čatlošová

            Kategória 1. roč. – Leoš Stoľar

            Kategória 2. roč. – Ema Durdiaková

            Kategória 3. – 4. roč. chlapci – Adrián Grečner

            Kategória 3. – 4. roč. dievčatá – Barbora A. Kurtulíková

            Kategória 5. – 7. roč. chlapci – Tobias M. Magerčiak

            Kategória 5. – 7. roč. dievčatá – Rebeka Paľáková

            Kategória 8. – 9. roč. chlapci – Tobias Krajči

            Kategória 8. – 9. roč. dievčatá – Liliana Dudková

        • S kamarátkou energiou
          • S kamarátkou energiou

            14. 12. 2023

            Žiaci 3. A, 3. B a 4. A sa prostredníctvom interaktívnych hier dozvedeli, ako môžu ušetriť energiu. Zúčastnili sa v školskej telocvični akcie „S kamarátkou energiou“. Žiaci sa počas dňa striedali na rôznych stanovištiach (Preteky so svetlom, Balónové autíčka, Polčas rozpadu, Spoznaj vodík, Poskladaj a leť, Chutná elektrina). Na týchto stanovištiach sa nezameriavali len na energiu a jej obnoviteľné zdroje, ale  venovali sa napríklad aj aerodynamike letu, elektrickému obvodu, energii ukrytej v ovocí a zelenine či náhodnosti hodu žetónov. Žiaci súťažili v tímoch a na konci akcie bolo vyhodnotenie. Pri vyhodnotení všetci žiaci získali vecnú cenu, napr. robota, knihu alebo fľašu na vodu. Žiaci si hravou a zábavnou formou precvičili poznatky ktoré už mali, no zároveň sa niečo nové a zaujímavé dozvedeli.

        • Jean Favoritka
          • Jean Favoritka

            14. 12. 2023

            V prvé dni nového školského roka sme zaradili do vzdelávania bábkové predstavenie pre žiakov 1. – 6. ročníka. Zavítalo medzi nás Divadlo Gasparego, v ktorého podaní sme mohli vidieť príbeh jedného z najvýznamnejších francúzskych humoristov a ilustrátorov J. J. Sempého, rozpráva dojemný príbeh o priateľstve, dôvere a ješitnosti a tiež o veľkej láske k cyklistike. Hrdinom bol opravár bicyklov, ktorým rozumie telom a dušou a zároveň príbeh ukrýval jedno veľké tajomstvo, ktoré bolo v závere odhalené.