• Novinky

        • Digitálny príspevok pre žiakov SR
          • Digitálny príspevok pre žiakov SR

            31. 3. 2023

            Vážení rodičia!

            Dávame do pozornosti možnosť zapojenia sa do projektu, ktorého hlavnou úlohou je pomôcť zvýšiť digitálnu gramotnosť a digitálne zručnosti pre fungovanie v dnešnom svete. 

            Chceš byť digitálny žiak?

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

             

            VŠETKY BLIŽŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE TU: https://digitalnyziak.sk/

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

             

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            Ako to funguje?

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár.

            Slovensko aktuálne čelí výzve, akým spôsobom efektívne pripraviť študentov na výkon povolaní, ktoré ešte dnes neexistujú. Prognózy odborníkov hovoria jasne – až 65% dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0.

            Európska komisia preto navrhla nový Akčný plán digitálneho vzdelávania pre roky 2021-2027Ten zdôrazňuje, že digitálna gramotnosť a digitálne zručnosti sú pre fungovanie v dnešnom svete nevyhnutné. Kľúčovú úlohu v efektívnej príprave študentov na digitálnu budúcnosť pritom zohráva nastavenie vzdelávacieho systému ako celku a aktívne zapájanie digitálnych zariadení do samotného vyučovacieho procesu na všetkých stupňoch, ako v školskom, tak aj v domácom prostredí.

        • Návšteva Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne
          • Návšteva Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne

            31. 3. 2023

            Dňa 30.3.2023 sa 12 žiakov IX.ročníka pod vedením pani učiteľky Semančíkovej zúčastnilo prírodovednej exkurzie do Liptovského Jána, kde navštívili Stanišovskú jaskyňu. Prehliadka trvala asi 1 hodinu, žiaci dostali čelovky, ktorými si svietili na turistický chodník v jaskyni, ale aj na priestory v nej. Prehliadka bola miestami dobrodružná, výklad sprievodcu zaujímavý. Žiaci si pripomenuli vedomosti z krasových procesov. Ďalej videli Nadinu studničku ako vyvieračku s čistou vodou a počasie im umožnilo na prechádzke dolinou vidieť i najväčšie skalné okno v masíve Ohnišťa.

          • 28. 3. 2023

            V rámci projektu Greenfluenceri a energia Vás pozývame na akciu pod názvom Vymenenô, ktorú oganizujeme v spolupráci s kultúrno-komunitným priestorom Hory Doly v Liptovskom Mikuláši. Môžete priniesť opraté a vyžehlené oblečenie (max 5 ks), ktoré už nenosíte a zobrať si oblečenie, ktoré sa Vám bude páčiť.

        • Testovanie T9
          • Testovanie T9

            20. 3. 2023

            Z dôvodu Testovania 9 - 2023 udeľuje riaditeľka školy na deň 22. 3. 2023 (streda) RIADITEĽSKÉ VOĽNO pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka. V tento deň nebude prebiehať ani dištančné vyučovanie. Žiaci budú zo stravy odhlásení.

            Žiaci 8. ročníka budú mať 5 hodín s nasledujúcim rozvrhom: MAT, MAT, SJL, TSV, VYV.

          • Hviezdoslavov Kubín

            20. 3. 2023

            „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá...“ 

            13. marca 2023 si žiaci 2. stupňa zmerali recitátorské sily v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Tohtoročného 69. ročníka sa zúčastnilo 14 súťažiacich, čo nás veľmi potešilo. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prednášané texty boli zaujímavé, aktuálne, vtipné a niektoré aj poučné. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí prišli podporiť svojich kamarátov, no hlavne  prednášajúcim, lebo dokázali, že milujú krásu slova. Vyvrcholením recitačnej súťaže bolo vyhlásenie víťazov, ktorým srdečne blahoželáme.