• Novinky

        • Rázusovie Vrbica
          • Rázusovie Vrbica

            6. 6. 2023

            Aj v školskom roku 2022/2023 našu školu reprezentovali žiačky Veronika Kubová /6. ročník/ a Veronika Neyová /5. ročník/ v  súťaži Rázusovie Vrbica. Žiačky svojím výberom i prezentáciou získali ocenenie za pozoruhodný prednes. Najväčší úspech si priniesla Laura Dišková /6. ročník/ v literárnej časti /vlastná tvorba/,  pretože bola ocenená ako jedna z troch víťazov v kategórii poézia. Zúčastneným blahoželáme a želáme ešte veľa tvorivých nápadov.

        • Po stopách histórie mesta Liptovský Mikuláš
          • Po stopách histórie mesta Liptovský Mikuláš

            6. 6. 2023

            V mesiacoch máj a jún sa žiaci 5.A, 6.A  a 8.A snažili spoznávať históriu  Liptovského Mikuláša trošku inak ako z učebnice. Navštívili Múzeum Janka Kráľa, kde si najprv pripomenuli Jánošíka. Dozvedeli sa o ňom známe i menej známe fakty, zistili, kde bol väznený, kde ho mučili a napokon popravili. Jánošíkovskú tradíciu zapájali do svojich prác aj romantickí básnici sústredení okolo Štúra, ku ktorým patril aj, rodák z Liptovského Mikuláša, Janko Kráľ. Preto  sa ďalej lektorka venovala Jankovi Kráľovi, predstavila veľmi podrobne rodokmeň básnika, uviedla množstvo zaujímavostí z jeho života, ukázala dom na námestí, kde rodina Janka Kráľa žila. Deti mali možnosť na vlastné oči vidieť a aj vyskúšať dereš, škripec, písací stroj, rukopisy Janka Kráľa, súdnu sieň a iné. Deň v múzeu bol atraktívny nielen svojím obsahom, ale aj zážitkom zo spoločnej akcie triedy.

        • Deň včiel
          • Deň včiel

            5. 6. 2023

            Dňa 20.5. si pripomíname svetový deň včiel a pripomenuli sme si ho i v našom ŠKD. Zaujímavou prezentáciou, ktorú nám pripravila p. učiteľka Erika Miklášová, a názornou ukážkou pomocou demonštračného úľu, kde deti mohli pozorovať živé včely, sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí z ich života. Záver prednášky bol spojený s ochutnávkou sladkého medu, ktorý deťom veľmi chutil.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

            22. 6. 2023

            Sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta 1. júna, nezostal bez povšimnutia ani na našej škole. Všetky deti z materskej a základnej školy sa stretli na školskom dvore, kde si pod vedením učiteliek a učiteľov zahrali rôzne hry. Tento výnimočný deň im spestrili aj zložky záchranného systému – hasiči a policajti, ktorí vyvolali iskričky radosti v očiach detí, ktoré si mohli vyskúšať vozidlá a časti zásahového výstroja – vesty, putá, prilby... Dopoludniu prialo aj počasie a deti si užili prekrásny deň.

        • Projekt greenfluencerov
          • Projekt greenfluencerov

            23. 5. 2023

            K 19.5.2023 sme ukončili prácu a aktivity v projekte Greenfluenceri a energia. Dievčatá so súťažného tímu Nelka Feherpataky, Lenka Hazuchová a Lucka Medveďová sa pričinili o to, aby sa zvýšilo povedomie žiakov v oblasti alternatívnych zdrojov energie, v oblasti šetrenia energie a separácie odpadov. Tiež spolupracovali na výmene oblečenia s kultúrno-komunitným priestorom Hory Doly v Liptovskom Mikuláši, kde si vyskúšali spolu so spolužiačkami dobrovoľnícku činnosť. Ide o aktivitu, ktorá nás vedie k znižovaniu produkcie odpadu. V poslednej aktivite, sme mali oboznámiť žiakov našej školy o význame a živote opeľovačov. Táto aktivita aj napriek ukončeniu projektu stále prebieha a poukazuje na nevyhnutnosť ochrany a potreby včielok pre život ľudstva. Projekt bol veľkým prínosom nielen pre dievčatá zo súťažného tímu, ale i pre všetkých žiakov našej školy a sledovateľov našej skupiny „greenfluenceri_zssms_lubela“ na sociálnej sieti Instagram. Radi sa do podobných projektov aj v budúcnosti zapojíme a prispejeme tak k ochrane našej Zeme.

        • Zápis detí do materskej školy pre šk. rok 2023/2024
          • Zápis detí do materskej školy pre šk. rok 2023/2024

            28. 4. 2023

            ZÁPIS A PODMIENKY PRIJÍMANIA DETÍ

            NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE V MATERSKEJ ŠKOLE

            Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v zmysle zákona NR SR 209/2016 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, vyhláška MŠVVaŠ SR č.438/2020 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MŠVVaŠ č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky č.308/2009 Z. z.

             

            Zápis do MŠ na šk. rok 2023/2024 sa bude konať elektronickou formou v čase

            od 2. 5. 2023  do 31. 5. 2023

             

            Elektronickú prihlášku nájdete tu: ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA

             

            Každé dieťa, ktoré do 31. augusta 2023 (vrátane) dosiahlo päť rokov veku, musí rodič prihlásiť na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania do MŠ zaradenej v sieti škôl a školských zariadení.

             

            V prípade, že vám situácia neumožňuje vyplniť prihlášku elektronicky, kontaktujte riaditeľku ZŠ s MŠ Ľubeľa – Mgr. Iveta Kališová, t. č. 0911 352 458, email: admin@zslubela.edu.sk

            alebo  pani zástupkyňu pre materskú školu – Mgr. Nadežda Bukovinská, t. č. 0911 045 294.

             

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe prihlášky zákonného zástupcu.

            K prihláške je potrebné doložiť  do 31. 5. 2023 potvrdenie od všeobecného lekára pre deti a dorast o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa s údajom o očkovaní (detská lekárka môže potvrdenie urobiť na elektronickej prihláške, ktorú si po odoslaní môžete vytlačiť) a potom doručiť do školy alebo je možné poslať preskenované na email: admin@zslubela.edu.sk

            Vyplnenú žiadosť o prijatie na predprimárne vzdelávanie je potrebné odovzdať do 31. 5. 2023 a podpísať obidvoma rodičmi.

            Ak pôjde o prijatie dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, k žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa prikladá aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie i odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            • Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa  na nasledujúci školský rok 2023/2024 vydá riaditeľka ZŠ s MŠ Ľubeľa písomne do 15. júna 2023, ktoré bude posielane do elektronickej schránky, pokiaľ ju má zákonný zástupca zriadenú. Ak nie, tak si rozhodnutie zákonný zástupca prevezme osobne (budeme Vás kontaktovať).
            • V rozhodnutí o prijatí dieťaťa môže riaditeľ určiť na základe žiadosti zákonného zástupcu (pre lepšiu adaptáciu), prípadne na základe zdravotných obmedzení dieťaťa, adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt dieťaťa po dobu maximálne troch mesiacov. 

            Podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie:

            Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma:

            • dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31.8.2023 a pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné podľa miesta trvalého bydliska a spádovej oblasti MŠ,
            • dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31.8.2023 a pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné podľa miesta trvalého bydliska a nie je zo spádovej oblasti MŠ,
            • dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            Na predprimárne vzdelávanie sa ďalej môže prijať:

            • dieťa od troch rokov veku (trojročné dieťa je také, ktoré dovŕšilo tri roky do 31.8. príslušného roka),
            • dieťa od dovŕšenia dva a pol roku veku (ak má MŠ vytvorené vhodné kapacitné, personálne, materiálne  a iné podmienky),
            • dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami ( ak má MŠ vytvorené vhodné podmienky – personálne, priestorové, materiálne a iné podmienky).

            Ostatné podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie:

            Výnimočne možno do MŠ prijať aj dieťa mladšie ako tri roky (trojročné dieťa je také, ktoré dosiahlo tri roky 31.8. príslušného roka), ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne, priestorové a iné podmienky. Požiadavkou MŠ je, aby dieťa malo osvojené základné hygienické návyky (aby nenosilo plienku).

            V prípade prijatia dieťaťa do troch rokov veku prednostne prijmeme tie, ktoré do 31.12.2023 dovŕšia tri roky veku s nástupom do MŠ k 2.9.2023.

            Ak je zvýšený záujem zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do MŠ, nie je možné uprednostniť dieťa mladšie ako tri roky pred prijatím starších detí, lebo prijímanie detí mladších ako tri roky má byť v súlade   so školským zákonom výnimočné. Tieto deti možno prijať len vtedy, ak sú prijaté všetky deti na povinné predprimárne vzdelávanie, na pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania a deti vo veku od troch rokov.

             

                                                   Mgr. Iveta Kališová, riaditeľka  ZŠ s MŠ Ľubeľa

        • Za umením do Žiliny
          • Za umením do Žiliny

            15. 5. 2023

            „Láska k divadlu začína tým, že do neho prídeme včas.“  / Miroslav Horníček/. V piatok 12. mája 2023 sa žiaci 5. až 9. ročníka riadili uvedenými slovami. Príchod vlaku do Žiliny bol naozaj načas. Začiatok predstavenia Dejiny Európy žiaci stihli presne. Užili si zaujímavé, moderné spracovanie dejín od praveku, cez stredovek, novovek až po súčasnosť. Pútavé rozprávanie bolo pretkané množstvom svetelných a zvukových efektov. Do deja zasahovali okrem hercov i bábky. Scéna bola netradične šikmá plocha. Žiaci si mohli vychutnať pravý umelecký zážitok v skutočnom divadle, potvrdiť už získané vedomosti o divadelnej hre a začať budovať vzťah k divadlu.        
             

          • Slávik Slovenska 2023

            28. 4. 2023

            Dňa 26. 4. 2023 sa v našej škole konal 31. ročník speváckej súťaže v interpretácii ľudových piesní s názvom SLÁVIK SLOVENSKA 2023. Po súťaži v triednych kolách postúpili úspešní speváci do školského kola, v ktorom zvíťazila žiačka Emka Hanzeliová z 2. B a postupuje do okresného kola v Liptovskom Mikuláši.

        • Jarná brigáda
          • Jarná brigáda

            28. 4. 2023

            V sobotu 22. apríla 2023 Rada rodičov pri ZŠ s MŠ Ľubeľa v spolupráci so školou zorganizovala jarnú brigádu v areáli školy. Počasie už od rána bolo priaznivé a mohli sme sa pustiť do úpravy školského dvora.

            Aj keď účasť tých, ktorí prišli pomôcť nebola vysoká, napriek tomu sa podarilo urobiť kus práce ... po zime pohrabať lístie🍂🌿, konáriky, opíliť niektoré kríky a stromy🌳, natrieť hracie prvky a stĺpiky v pergole, ... 

            💚 Ď A K U J E M E 💚 všetkým zúčastneným za úpravu školského areálu, čím sme pripravili pre žiakov priaznivé a bezpečné prostredie na realizáciu outdoorového vyučovania a mimoškolskej činnosti.     

            Určite  podobnú aktivitu pripravíme aj niekedy v budúcnosti a veríme, že sa k nám pridajú ďalší pomocníci, ktorým záleží, aby ich deti trávili čas v škole v peknom prostredí.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            24. 4. 2023

            Deň Zeme, ktorý si každoročne pripomíname 22. apríla, je deň, ktorý upozorňuje na našu závislosť od darov prírody a zároveň na dôsledky  nášho správania sa voči nej. Pri tejto príležitosti ZŠ s MŠ Ľubeľa  zorganizovala v piatok, dňa 21. apríla 2023 environmentálnu aktivitu pre svojich žiakov, ktorá bola zameraná na vyčistenie spádových obcí, z ktorých k  nám žiaci do školy dochádzajú.

            ZŠ s MŠ Ľubeľa navštevujú deti z Ľubele, Liptovských Kľačian, Dúbravy a Vlách. Žiaci v tento deň nešli do školy a vymenili školské aktovky za odpadové vrecia a rukavice. Zostávali vo svojej obci, aby ju pomohli vyčistiť od odpadkov, ktoré jednak uberajú obci na kráse, ale zároveň ju znečisťujú. Upratovali a čistili verejné priestory, autobusové zastávky, zbierali a triedili odpad, ktorý nachádzali vyhodený pre ceste a v trávnatých plochách.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom pod vedením pedagógov za aktívny prístup, čím sme všetci prispeli k zlepšeniu kvality nášho životného prostredia.

        • Digitálny príspevok pre žiakov SR
          • Digitálny príspevok pre žiakov SR

            31. 3. 2023

            Vážení rodičia!

            Dávame do pozornosti možnosť zapojenia sa do projektu, ktorého hlavnou úlohou je pomôcť zvýšiť digitálnu gramotnosť a digitálne zručnosti pre fungovanie v dnešnom svete. 

            Chceš byť digitálny žiak?

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

             

            VŠETKY BLIŽŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE TU: https://digitalnyziak.sk/

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

             

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            Ako to funguje?

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár.

            Slovensko aktuálne čelí výzve, akým spôsobom efektívne pripraviť študentov na výkon povolaní, ktoré ešte dnes neexistujú. Prognózy odborníkov hovoria jasne – až 65% dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0.

            Európska komisia preto navrhla nový Akčný plán digitálneho vzdelávania pre roky 2021-2027Ten zdôrazňuje, že digitálna gramotnosť a digitálne zručnosti sú pre fungovanie v dnešnom svete nevyhnutné. Kľúčovú úlohu v efektívnej príprave študentov na digitálnu budúcnosť pritom zohráva nastavenie vzdelávacieho systému ako celku a aktívne zapájanie digitálnych zariadení do samotného vyučovacieho procesu na všetkých stupňoch, ako v školskom, tak aj v domácom prostredí.

        • Návšteva Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne
          • Návšteva Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne

            31. 3. 2023

            Dňa 30.3.2023 sa 12 žiakov IX.ročníka pod vedením pani učiteľky Semančíkovej zúčastnilo prírodovednej exkurzie do Liptovského Jána, kde navštívili Stanišovskú jaskyňu. Prehliadka trvala asi 1 hodinu, žiaci dostali čelovky, ktorými si svietili na turistický chodník v jaskyni, ale aj na priestory v nej. Prehliadka bola miestami dobrodružná, výklad sprievodcu zaujímavý. Žiaci si pripomenuli vedomosti z krasových procesov. Ďalej videli Nadinu studničku ako vyvieračku s čistou vodou a počasie im umožnilo na prechádzke dolinou vidieť i najväčšie skalné okno v masíve Ohnišťa.

          • 28. 3. 2023

            V rámci projektu Greenfluenceri a energia Vás pozývame na akciu pod názvom Vymenenô, ktorú oganizujeme v spolupráci s kultúrno-komunitným priestorom Hory Doly v Liptovskom Mikuláši. Môžete priniesť opraté a vyžehlené oblečenie (max 5 ks), ktoré už nenosíte a zobrať si oblečenie, ktoré sa Vám bude páčiť.

        • Testovanie T9
          • Testovanie T9

            20. 3. 2023

            Z dôvodu Testovania 9 - 2023 udeľuje riaditeľka školy na deň 22. 3. 2023 (streda) RIADITEĽSKÉ VOĽNO pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka. V tento deň nebude prebiehať ani dištančné vyučovanie. Žiaci budú zo stravy odhlásení.

            Žiaci 8. ročníka budú mať 5 hodín s nasledujúcim rozvrhom: MAT, MAT, SJL, TSV, VYV.

          • Hviezdoslavov Kubín

            20. 3. 2023

            „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá...“ 

            13. marca 2023 si žiaci 2. stupňa zmerali recitátorské sily v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Tohtoročného 69. ročníka sa zúčastnilo 14 súťažiacich, čo nás veľmi potešilo. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prednášané texty boli zaujímavé, aktuálne, vtipné a niektoré aj poučné. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí prišli podporiť svojich kamarátov, no hlavne  prednášajúcim, lebo dokázali, že milujú krásu slova. Vyvrcholením recitačnej súťaže bolo vyhlásenie víťazov, ktorým srdečne blahoželáme.

        • Oznam
          • Oznam

            21. 2. 2023

            Vedenie ZŠ s MŠ Ľubeľa z dôvodu stúpajúcej  chorobnosti a na základe Metodického usmernenia č.15/2005 –R MŠ SR, čl. 5 a odporúčania RÚVZ so sídlom v Liptovskom Mikuláši vyhlasuje chrípkové prázdniny v triede 9.A od 22.2.2023 do 24.2.2023. Prezenčné vyučovanie začne 6.3.2023. Žiaci budú automaticky vyhlásení zo stravovania.

        • Oznam
          • Oznam

            20. 2. 2023

            Vedenie ZŠ s MŠ Ľubeľa z dôvodu stúpajúcej  chorobnosti a na základe Metodického usmernenia č.15/2005 –R MŠ SR, čl. 5 a odporúčania RÚVZ so sídlom v Liptovskom Mikuláši vyhlasuje chrípkové prázdniny v triedach 8.A a 9.B od 21.2.2023 do 24.2.2023. Prezenčné vyučovanie začne 6.3.2023. Žiaci budú automaticky vyhlásení zo stravovania.