• Novinky

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

            18. 4. 2024

            V dňoch 8.4.- 12.4.2024 žiaci tretieho a štvrtého ročníka absolvovali plavecký výcvik v krytej plavárni v Lipt. Mikuláši, kde sa im päť dní venovali inštruktori plávania plaveckej školy Vlnka. Hlavnou náplňou plaveckého výcviku bolo oboznámenie detí s vodou, plaveckou technikou a prekonávanie strachu z vody. Počas plaveckého výcviku boli deti neustále vo vode, kde sa rozcvičovali rôznymi postojmi a pohybmi, učili sa ponárať pod vodu, hrali sa s loptičkami... Každým dňom páni inštruktori primerane zvyšovali nároky a môžeme konštatovať, že u väčšiny detí bolo vidieť pokroky. Na konci plaveckého výcviku dostali tzv. „mokré diplomy“ za ich usilovnosť a plavecké výkony. 

        • Podvečer s Pavlom Dobšinským
          • Podvečer s Pavlom Dobšinským

            27. 3. 2024

            V mesiaci marec si každoročne pripomíname čas venovaný knihám. Pri tejto príležitosti sme sa čítaním ľudových rozprávok od Pavla Dobšinského vrátili do dávnych čias. Dňa 19. 3. sme sa so žiakmi 1. stupňa venovali aktivitám zameraným na rozvoj čitateľskej gramotnosti; aktivitám, ktoré vedú žiakov k čítaniu a rozvíjajú u nich lásku ku knihám.

        • Prednášky s policajtkou v rámci prevencie
          • Prednášky s policajtkou v rámci prevencie

            27. 3. 2024

            V utorok 26. marca 2024 v rámci prevencie prebehli v škole  aktivity s preventistkou OR PZ z Lipt. Mikuláša. Dievčatá i chlapci z 8. ročníka  sa zoznamovali s témou  trestnoprávnej zodpovednosti.

            Prednášku na tému „Ohrozenie detí vo virtuálnom svete“ absolvovali žiaci 3. a 4.ročníka.  P. policajtka upozornila žiakov na nebezpečenstvá, ktoré im hrozia pri nesprávnom používaní sociálnych sietí a na vznik závislosti, ktorá môže vzniknúť pri nadmernom trávení času za počítačom. Žiaci spoločne diskutovali o bezpečnom správaní sa v on-line priestore, tiež si zahrali hru súvisiacu s danou témou.

        • Hodina techniky netradične
          • Hodina techniky netradične

            27. 3. 2024

            V rámci roka remesiel v našom regióne sme do školy pozvali miestnu remeselníčku pani Máriu Oškovú. Počas hodín techniky ukázala žiakom 5. ročníka spôsoby výzdoby veľkonočných vajíčok pomocou vosku a opletania drôtom. Na hodine si žiaci, vyzdobili prinesené vyfúkané vajíčka. Skrášlili si nimi interiér nielen v škole, ale hlavne doma. Ďakujeme za ukážky, zážitok a pomoc žiakom.

        • Výtvarná výchova v Galérii P. M. Bohúňa - 3. A
          • Výtvarná výchova v Galérii P. M. Bohúňa - 3. A

            22. 3. 2024

            Dňa 21. marca 2024 žiaci 3. A triedy navštívili Galériu P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Galerijná animácia predstavila žiakom veľkoformátovú figurálnu maľbu maliarky Aleny Adamíkovej pod názvom Prestávka pred búrkou. Názov samostatnej výstavy Prestávka pred búrkou si maliarka Alena Adamíková vypožičala od psychoanalytika Erika H. Eriksona. Erikson vo svojej psychosociálnej teórii vývinu prirovnáva obdobie puberty k búrke, no ako rozhodujúce obdobie opisuje čas, ktorý mu bezprostredne predchádza a kedy sa mladiství*é učia najrýchlejšie. Po prehliadke výstavy si žiaci vyskúšali autorkinu techniku a vytvorili originálne diela pomocou použitia akrylových farieb, špachtiel a šablón. Záver výtvarnej exkurzie a tvorivej dielne bol v cukrárni, kde si deti doplnici energiu chutnými koláčmi.

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            19. 3. 2024

            Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín sa na 1. aj 2. stupni uskutočnilo 29. februára 2024. Jubilejného 70. ročníka sa zúčastnilo 14 súťažiacich z prvého stupňa a 11 súťažiacich z druhého stupňa, ktorí súťažili v troch kategóriách. Prednášajúci predviedli svoje nadanie, hlasovú a rečovú techniku, prácu s výrazovými prostriedkami a v neposlednom rade aj kontakt s publikom. Veľké poďakovanie patrí všetkým súťažiacim, lebo dokázali, že milujú krásu slova, a taktiež ostatným žiakom, ktorí ich prišli podporiť. Literárne stretnutie  bolo ukončené vyhlásením víťazov, ktorým srdečne blahoželáme.

        • Karneval
          • Karneval

            19. 3. 2024

            Po roku sme v ročníkoch 1.- 4. opäť v našej škole zorganizovali pre žiakov karneval. Deti sa predstavili v rôznych maskách. Nechýbali víly, piráti, futbalisti, šašovia, princezné...Všetci sme sa dosýta zabavili, zatancovali, zasúťažili a samozrejme aj dobre občerstvili. Domov sme odchádzali s dobrou náladou.

        • 2 % dane
          • 2 % dane

            16. 2. 2024

            Milí rodičia a priatelia školy,

            aj v tomto roku si dovoľujeme požiadať Vás  o poukázanie 2% zo zaplatenej dane  z príjmov.

            Využitie týchto prostriedkov  je účelovo viazané na skvalitnenie výchovno-vzdelávacej a záujmovej činnosti detí.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám v minulých rokoch 2% zo zaplatenej dane z príjmov poukázali.

             

            Právnické a fyzické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie – môžu poukázať 2% v časti DP Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov PO.

            Zamestnanci, ktorí požiadali zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane z príjmu potrebujú na poukázanie 2% dane dve tlačivá (Vyhlásenie, Potvrdenie o zaplatení dane), ktoré poskytne škola. Vyhlásenie vyplní zamestnanec a Potvrdenie o zaplatení dane vydá zamestnávateľ.

            Tlačivá môžete odovzdať na Daňovom úrade (DÚ), alebo na škole, ktorá zabezpečí odovzdanie na DÚ.

            Vyhlasenie_za_rok_2023.pdf

            Potvrdenie_za_2023.pdf

             

        • Globálne vzdelávanie - cesta za vzdelaním
          • Globálne vzdelávanie - cesta za vzdelaním

            9. 2. 2024

            „Právo na vzdelanie je ľudským právom, ktoré nemôže byť odňaté.“ Ale je to na celom svete tak? Chodia všetky deti do školy? Čo musia po ceste do školy deti zvládnuť, aby sa mohli učiť? Takúto zaujímavú tému sme riešili so žiakmi 5. až 9. ročníka dňa 8. februára 2024. Žiaci videli pútavé video o ceste za vzdelaním v Rusku /Sibír/, čítali príbehy detí pochádzajúcich z rôznych častí sveta, diskutovali v skupinkách, merali vzdialenosti, ale hlavne sa spoločne vyjadrovali k tejto problematike. Na záver vytvorili prekvapujúce práce a pred celou školou ich odprezentovali. Triedy musíme pochváliť za zodpovedný, ale zároveň tvorivý prístup k  téme. Aj takouto formou vzdelávania sa škola snaží v deťoch rozvíjať globálne myslenie a cítenie.

          • Literárny kvíz v Liptovskej knižnici - 2. A

            5. 2. 2024

            30. januára, sme so žiakmi 2. A, opäť navštívili Liptovskú knižnicu G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Svoj rozvoj v oblasti čitateľskej gramotnosti si druháci preverili v literárnom kvíze k prečítanej knihe od Márie Ďuríčkovej: O Guľkovi Bombuľkovi, ktorý pre nich pripravili pani knihovníčky z úseku detskej literatúry. Deti im ukázali svoj um, šikovnosť, pohotovosť, ale aj disciplínu pri plnení úloh.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            19. 12. 2023

            Naša škola sa v tento predvianočný čas zapojila do nádhernej celoslovenskej výzvy: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Do projektu sa zapojili rodiny žiakov prvého a druhého stupňa, učitelia, a množstvo prajných ľudí. Je neskutočné koľko darčekov sme nakoniec zhromaždili.

            Deti, rodičia a podporný tím krabičky nádherne odeli do vianočných motívov, pribalili sladkosti, vitamíny, krížovky, kozmetiku, ponožky, rukavice, uteráčiky, šálky a pozdravy, ktoré seniorom priblížia tvorcu darčeka a našu školu. Balíčky, ktorých bolo cca 50, sme odovzdali kontaktnej osobe v Mestskej knižnici v Liptovskom Hrádku a skončia v niektorom zariadení pre seniorov na Liptove. Táto výzva nás nesmierne chytila, určite budeme v takejto pomoci pokračovať aj v budúcnosti. Veríme, že starkým „láska v krabičke“ aspoň trochu spríjemní sviatky pokoja a lásky.

          • Ochutnávka bylinných čajov

            22. 12. 2023

            Aj v tomto školskom roku sme si o takomto čase pripravili v škole ochutnávku bylinných čajov z našej školskej záhrady. Žiaci si do prinesených pohárov mohli naliať zo 7 druhov čajov, pripravených z bylín zo školskej záhrady a šípok, ktoré tiež sami nazbierali v okolí školy. V čase zvýšenej chorobnosti nám čaje priniesli osvieženie, posilnenie imunity. Dúfame, že aj ďalší kalendárny rok bude priaznivý na ich pestovanie a zber.

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

            14. 12. 2023

            Naša škola dosahuje už tradične výborné výsledky na technickej olympiáde. Dňa 11. októbra 2023 sa uskutočnilo školské kolo, z ktorého postúpili ako súťažná dvojica Martin Gregor  a Silvia Ševcová z 8. ročníka na okresné kolo – A kategória. Svojím výkonom postup dosiahol žiak Marek Humený zo 7. ročníka – B kategória. V okresnom kole dňa 23. novembra 2023 sa nám opäť zadarilo. V  kategórii B sme získali 1. miesto a Marek postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 7. februára 2024. Všetci traja nás úspešne reprezentovali a svojimi vedomosťami a zručnosťami v technickej oblasti podali výborné výkony, na čo sme veľmi pyšní.

          • Generátor inšpirácie

            14. 12. 2023

            V tomto školskom roku sme získali do školy projekt Generátor inšpirácie ako jedna zo sto škôl na Slovensku. Vďaka Slovenskej národnej galérii máme k dispozícii krabicu plnú výtvarného materiálu a nápadov na tvorivé a edukačné aktivity. Cieľom projektu je vzbudiť kreativitu a výtvarné uvažovanie našich žiakov a žiačok.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

            14. 12. 2023

            Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravé stravovanie, na ktoré sa často kvôli hektickému spôsobu života zabúda. Práve preto sme si to pripomenuli počas týždňa zdravej výživy a so žiakmi sme sa zapojili do XI. ročníka celoslovenskej súťaže „Hovorme o jedle“. Zdravá výživa je dôležitá pre ľudí v každom veku. Pre tých najmladších to platí dvojnásobne. Zábavnou formou sme sa snažili poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá obsahuje veľa vitamínov, bielkovín a iných prospešných látok pre naše telo. Deti spolu s pani učiteľkami si pripravovali raňajky v škole  a doma s rodičmi si z ovocia a zeleniny vytvárali rôzne zvieratká.  Na slovenskom jazyku sa zapojili do literárnej súťaže. Naša škola sa svojimi aktivitami umiestnila v striebornom pásme.

        • 2. A v Liptovskej knižnici
          • 2. A v Liptovskej knižnici

            22. 12. 2023

            Čítanie je neodmysliteľnou súčasťou života každého z nás. Dňa 17. októbra 2023 sme navštívili  Liptovskú knižnicu G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, kde boli žiaci z 2. A triedy slávnostne pasovaní za čitateľov.  Počas návštevy tohto čarovného miesta, plného kníh s rozprávkami, príbehmi, ale aj encyklopédií s krásnymi ilustráciami, sa  žiaci zoznámili s milými p. knihovníčkami, s ktorými naša škola už roky spolupracuje, a ktoré pre žiakov pripravujú rôzne čitateľské aktivity, kvízy ale aj besedy. Okrem nových čitateľských preukazov  a dobrej nálady si žiaci odniesli domov aj svoje prvé vypožičané knižky.

        • Učenie o klimatických zmenách na výtvarnej výchove
          • Učenie o klimatických zmenách na výtvarnej výchove

            14. 12. 2023

            Vzdelávanie v prírode je skvelým spôsobom, ako spoznať prírodu. Poskytuje príležitosť na interakciu v oveľa väčších priestoroch ako sú triedy.

            Učenie vonku neodmieta štandardné predmety, ale pridáva do nich aj ďalšie prvky. Kladie dôraz na kreativitu, sebaúctu, sebadôveru, tímovú prácu, sebavedomie, rešpekt a ochranu prírodných zdrojov.

            V skutočnosti sa všetky vzdelávacie ciele dajú dosiahnuť aj v exteriéri školy, čo  má vplyv  na zlepšovaní  zdravia a pohody detí. Tretiaci v rámci projektu „Hurá von“, do ktorého sme aj tento školský rok zapojení, pozorovali prírodu v areáli školy, rozprávali sa o klimatických zmenách, využívali digitálne technológie a prepojili teoretické poznatky s umením v prírode. Spoznávali druhy stromov pomocou listov, z ktorých nakoniec na výtvarnej výchove umelecky zachytili a poukázali na dôležitosť biodiverzity. Deti sa s radosťou učia vonku, pretože sú prirodzene zvedavé a vonku majú príležitosť zmysluplne a hravo objavovať a bádať.